Το ΤΤ στοιχηματίζει εναντίον της Ελλάδας

Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να μαζέψει έσοδα προβαίνει σε αποκρατικοποιήσεις. Στο σχέδιό της συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων λιμάνια, αεροδρόμια, καζίνο, εταιρίες ύδρευσης και τράπεζες.

Συγκεκριμένα σκοπεύει να ιδιωτικοποιήσει τόσο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ)  όσο και την Αγροτική Τράπεζα. Ποιος όμως θα αγοράσει μια τράπεζα που αγόραζε CDS πάνω στην χρεοκοπία της χώρας;

Σύμφωνα με δημοσίευμα, το ΤΤ ξόδεψε σχεδόν 1δις ευρώ για να ασφαλίσει θέσεις ενάντια σε πιθανή χρεοκοπία της ελληνικής κυβέρνησης.

Τον Αύγουστο (του 2009), η τράπεζα αγόρασε credit default swaps (CDS) (που αποτελούν μία μορφή ασφάλισης οικονομικών προϊόντων) αξίας 950 εκ. ευρώ όταν το spread των 5-ετών ελληνικών ομολόγων πάνω στα γερμανικά ήταν στις 135 μονάδες βάσης.

Τα προϊόντα CDS επιτρέπουν στους επενδυτές να ασφαλιστούν από ένα default χρέους των κυβερνήσεων ισοσταθμίζοντας τις υπάρχουσες θέσεις.

Η διοίκηση του ΤΤ, η ποία άλλαξε μετά την εκλογή του ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο του 2009, πούλησε τα CDS όταν το spread ήταν στις 235 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, αποκομίζοντας ένα κέρδος της τάξης των 35 εκ. ευρώ.

Η θέση της τράπεζας στα CDS προστάτευσε τον δανειστή από την έκθεσή του στα ελληνικά ομόλογα και ταυτόχρονα του παρείχε την δυνατότητα να παίξει στην, αξίας 8 δις δολάρια, παγκόσμια αγορά των CDS τον περασμένο χρόνο.

Με συνολική θέση 950 εκ. ευρώ, ή 1,2 δις δολάρια, το ΤΤ είχε την δυνατότητα να προσδώσει ορμή στην κερδοσκοπική αγορά των παραγώγων, την (όμως) οποία η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να ελέγξει.

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είναι μεταξύ των ηγετών παγκοσμίως που ζητούσαν αυξημένη επίβλεψη των οικονομικών αγορών των CDS και πειθαρχικά μέτρα για την χειραγώγηση των αγορών.

Ο πρώην CEO, Άγγελος Φιλιππίδης, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ότι τα swaps ήταν μέρος του κοινωνικού ρόλου των δανειστών δίνοντάς του την δυνατότητα να χειραγωγήσει του κερδοσκόπους που στόχευαν την Ελλάδα.

Τελικά ο "κοινωνικός ρόλος" των δανειστών μας έχει γονατίσει. Μήπως ο κ. Φιλιππίδης μιλούσε για το προσωπικό συμφέρον των δανειστών;

Το σχέδιο(1) στην κορυφή της ανάρτησης επεξηγεί σχηματικά πως λειτουργούν τα CDS.

Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης λαι της Ανάλυσης ΙΙ.

(1)Κάντε κλικ στο σχέδιο για να το δείτε σε μεγέθυνση.

Σχόλια