Τα απαιτούμενα της μετάβασης στην Δημοκρατία

Ο καθηγητής οικονομικών Νικό- λαος Γεωργαντζάς(*) γράφει για την μετάβαση σε ένα πλήρες και συνάμα πιο αντιπροσωπευτικό πολιτικό σύστημα χωρίς κόμματα στο blog Τόνοι και Πνεύματα και αναλύει τις προϋποθέσεις για την πραγματοποίησή της.

Η μετάβαση τούτη απαιτεί τρεις θεμελιώδεις αλλαγές, σε τρία διαφορετικά επίπεδα του νυν πολιτικού μας συστήματος. Πρώτον, στο επίπεδο των κρατικών υπαλλήλων ή νυν πολιτικών με ασυλία, απαιτείται μετάβαση σε δημόσιους υπαλλήλους ή κρατικούς αξιωματούχους, που είναι μεν εντολοδόχοι, χωρίς όμως κάποιον ανοσοποιητικό προστατευτισμό.

Οι πολιτικοί θα πρέπει να μπορούν να κρίνονται και να ελέγχονται όχι μόνο στις εκλογικές αναμετρήσεις αλλά σε όλη την διάρκεια της θητείας τους. Δεν θα πρέπει να απολαμβάνουν μιας απεριόριστης ασυλίας που θα τους καθιστά αλαζόνες και αμετροεπείς.

Δεύτερον, στο επίπεδο της κοινωνίας μας απαιτείται μετάβαση από την σύγχρονη επίδικο πελατειακή μας κοινωνία, με γνώμονα την πολυαρχία της δεσποτικής κομματοκρατίας, σε μία κοινωνία της εργασίας, όπου οι οικονομικές αγορές κυριαρχούν. Δεν μιλώ για τις συμβολικές αγορές της χρηματιστικής, αλλά για τις αγορές της πραγματικής οικονομίας των πραγματικών αγαθών και υπηρεσιών [Aristotle. 2007. Politics, (B Jowett – transltr.). Adelaide, South Australia (eBooks@Adelaide)].

Εδώ ο καθηγητής αναφέρεται στην οικονομία που βασίζεται σε χρήμα αποσυνδεδεμένο από την πραγματική παραγωγή, δηλ. στις φούσκες όπως έγραψα σχετικά εδώ. Θεωρεί ότι πλέον η ονομαστική αξία των χρημάτων θα πρέπει να μεταφράζεται σε αξία προϊόντος και όχι προσδοκιών.

Το τρίτο και τελευταίο επίπεδο αφορά τον ελληνικό λαό. Εδώ η απαιτουμένη θεσμική αλλαγή είναι μεν βασική, αλλά και τεράστια.
Απαιτείται μετάβαση από μεμονωμένα άτομα-υπηκόους, που με τα δικαιώματά μας και την ψήφο μας δίνουμε νομιμότητα σε κρατικούς αξιωματούχους με πολιτική ασυλία, σε συλλογικότητα πολιτών θεσπισμένων σε δήμο-εντολέα, που ως αρχή καθορίζει το περιεχόμενο της εθνικής πολιτικής εντολής, η οποία με την σειρά της δίδεται στους εντολοδόχους κρατικούς αξιωματούχους άνευ ανοσοποιητικού προστατευτισμού.

Ουσιαστικά στο τρίτο του σημείο κάνει λόγο για μία "αποκεντρωμένη δημοκρατία", πιο ευέλικτη που θα μπορεί να λαμβάνει συλλογικά τις όποιες αποφάσεις διαμορφώνοντας την πολιτική της κεντρικής κυβέρνησης.

*Νικόλαος Κ. Γεωργαντζάς
Professor, Management Systems
Director, System Dynamics Consultancy
FORDHAM UNIVERSITY BUSINESS SCHOOLS

Σχόλια

  1. Παίδες, με "αποδέσμευσαν" από το blog του Παπαϊωάννου και θα τα λέμε πιο τακτικά από εδώ και πέρα.

    ChrisVasiliadis

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παιδιά, κάτι δεν πάει καλά με το κουμπάκι «follow us» και «be our fan», πάνω δεξιά.

    Δείτε λίγο το θέμα.

    Πριν από λίγο δέχθηκα πρόσκληση του mitsosms.

    ChrisVasiliadis (vasiliadis.wordpress.com)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ουλεύουν προς το παρόν αυτά γιατί δεν έχουμε ενεργοποιήσει λογαριασμούς στο facebook και στο twitter. Θα το κάνουμε εν καιρώ και γι' αυτο τα έχουμε αφήσει αυτά εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. είναι πρώτης προτεραιότητας τα social media. Παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ. Όμως μπορείς να κάνεις sharing με το σηματάκι f στο facebook. Απλά δεν έχουμε ακόμα σελίδα σαν ιστολόγιο στο facebook.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου