Οι σύγχρονοι Νέρωνες και ο πόλεμος στην Λιβύη

Οι Asian Times Online σε άρθρο τους διερωτώνται πως είναι δυνατόν ευρωπαϊκά κράτη που κινδυνεύουν με default να έχουν εμπλακεί σε ένα αργό πόλεμο στην Λιβύη που απαιτεί μεγάλα ποσά.

Συγκεκριμένα ο πόλεμος κοστίζει 1.4 εκ δολάρια την ημέρα για την Γαλλία ενώ η Μ. Βρετανία, αν ο πόλεμος συνεχιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, θα χρειαστεί να διαθέσει εώς και 1.4 δις δολάρια. Από την άλλη οι ΗΠΑ κάνουν ένα βήμα πίσω καθώς πρέπει να μειώσουν το διαρκώς αυξανόμενο έλλειμμα της χώρας. Ισχυρίζονται ότι ο πόλεμος στην Λιβύη είναι κυρίως ευρωπαϊκή υπόθεση.

Οι εικόνες με τον Καντάφι να παίζει σκάκι με έναν Ρώσο την στιγμή που η Λιβύη καίγεται απετέλεσε αντικείμενο χλευασμού για ορισμένα ΜΜΕ. Από την άλλη η Γαλλία και η Μ. Βρετανία δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να χάνουν χρόνο την στιγμή που οι περικοπές στο Λονδίνο και στο Παρίσι αγριεύουν.

Αν ο Κάμερον και ο Σαρκοζί ποντάρουν στο στρατιωτικό κεϋνσανισμό (μία οικονομική θεωρία που υποστηρίζει ότι οι μεγάλες δαπάνες ενός πολέμου μπορούν να βγάλουν μία χώρα από την ύφεση αυξάνοντας την ζήτηση για την στρατιωτική βιομηχανία και τον τομέα των βαριών μηχανημάτων), θα πρέπει να έχουν υπόψη του ότι η ιστορία δείχνει ότι οι παρελθόντες πόλεμοι του Σουέζ (1956) και των Φοκλαντ (1982) δεν επιβεβαιώνουν την θεωρία αυτή.

Ο πόλεμος όμως στην Λιβύη προκάλεσε και ορδές λαθρομεταναστών στις ακτές της Ιταλίας. Πριν τον πόλεμο ο Καντάφι κρατούσε την λαθρομετανάστευση υπό έλεγχο με συμβολικά ανταλλάγματα. Πλέον αυτό αποτελεί παρελθόν.

Ο Κάμερον και ο Σαρκοζί οδηγούν τις χώρες τους σε χρεοκοπία ναρκοθετώντας το μεγάλο πρότζεκτ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ο σκεπτικισμός της κοινής γνώμης απέναντι στην Ένωση μεγαλώνει μέρα με την μέρα. Το φάντασμα του Νέρωνα έχει στοιχειώσει τις διευθύνουσες τάξεις του Λονδίνου και του Παρισιού που συνεχίζουν να καίνε ότι βρουν μέχρι να τους αφαιρέσει κάποιος την εξουσία.

Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης, της Ανάλυσης ΙΙ και της Ανάλυσης ΙΙΙ.

Σχόλια