Οι Αμερικάνοι δεν επιτρέπουν την φωτογράφηση του Ισραηλ και των κατεχομένων

Στο παρακάτω άρθρο του Hamed Aleaziz στο Uruknet εξηγείται το γιατί η Google δεν παρέχει φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης του Ισραήλ και των κατεχομένων. Όλα οφείλονται σε έναν αμερικάνικο νόμο του 1997 που απαγορεύει την φωτογράφιση των περιοχών αυτών.

Από τότε που η Google ξεκίνησε το πρότζεκτ του Google Earth το 2005, η εταιρία κατέστη παγκοσμίως πρωτοπόρος στην παροχή δορυφορικών φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης. Το 2010 το Google Earth επέτρεψε σε ολόκληρο το κόσμο να δει το εύρος της καταστροφής μετά τον σεισμό της Αϊτής. Εφέτος η Google παρείχε παρόμοιες φωτογραφίες μετά το καταστροφικό τσουνάμι και τον σεισμό στην Ιαπωνία. Με μόνο ένα κλικ, η Google φέρνει στον υπολογιστή μας ολόκληρο τον κόσμο και μια καλύτερη κατανόηση των γεγονότων που λαμβάνουν χώρα σε μακρινές τοποθεσίες.

Ωστόσο υπάρχει μία χώρα που το Google δεν θα μας δείξει: το Ισραήλ.

Αυτό οφείλεται στο ότι το 1997 το Κογκρέσο πέρασε την National Defence Authorazition Act, ένα τμήμα της οποία φέρει τον τίτλο, "Απαγόρευση συλλογής και διάθεσης λεπτομερών δορυφορικών εικόνων που σχετίζονται με το Ισραήλ". Η τροποποίηση, γνωστή ως τροποποίηση Kyl-Bingaman, καλεί μια ομοσπονδιακή υπηρεσία, την NOAA's Commercial Remote Sensing Regulatory Affairs, να ρυθμίσει την διασπορά ζουμαρισμένων εικόνων του Ισραήλ.

Όταν ερωτήθη για τον κανονισμό μία εκπρόσωπος της Google είπε στην Mother Jones, "Η Google προμηθεύεται τις εικόνες του Google Earth από μία ευρεία συλλογή εμπορικών και δημοσίων πηγών. Προμηθευόμαστε τις δορυφορικές φωτογραφίες από εταιρίες που εδρεύουν στις ΗΠΑ και οι οποίες υπόκεινται στον νόμο των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένης και της τροποποίησης Kyl-Bingaman στην National Defense Authorization Act του 1997 η οποία και περιορίζει την ανάλυση των φωτογραφιών του Ισραήλ που μπορούν να διανεμηθούν εμπορικά".

Και δεν είναι μόνο το Ισραήλ. Ο κανονισμός ισχύει και για τα κατεχόμενα εδάφη. Σε αυτό οφείλεται το ότι η Human Rights Watch δεν μπορεί να παράσχει λεπτομερείς φωτογραφίες της Λωρίδας της Γάζας στις εκθέσεις της. Φυσικά ο κανονισμός αυτός καίει και τις δυο πλευρές αφού δεν μπορεί να δει κανείς και την καταστροφή στην Sderot που προεκλήθη από τους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από την Γάζα.

Όμως ο αντίκτυπος του κανονισμού μπορεί να ελαχιστοποιηθεί δεδομένου ότι οι ΗΠΑ μπορούν να ρυθμίσουν τις πράξεις μονάχα των αμερικάνικων εταιριών. Η Τουρκία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ο δορυφόρος της GokTurk θα παράσχει εικόνες υψηλής ανάλυσης του Ισραήλ όταν τεθεί σε λειτουργία το 2013. Το Ισραήλ έχει δυσαρεστηθεί με αυτό το ενδεχόμενο: Ένας ισραηλινός αξιωματούχος είπε στο Al-Arabiya, "Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι δεν φωτογραφιζόμαστε σε υψηλές αναλύσεις και οι περισσότερες χώρες ευθυγραμμίζονται με το αίτημά μας". Ο αξιωματούχος προσθέτει: "Αν θα το ζητήσουμε αυτό από τους Τούρκους; Δεν θα το ζητήσουμε. Δεν υπάρχει κανείς με τον οποίο να μπορούμε να μιλήσουμε".

Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης, της Ανάλυσης ΙΙ και της Ανάλυσης ΙΙΙ.

Σχόλια