Αν δεν ψηφίζονταν το μεσοπρόθεσμο θα μας πληρώνανε μέρος του χρέους

Έχουμε γράψει πολλές φορές ότι ένα default στην Ελλάδα θα κλονίσει την εμπιστοσύνη σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε μια εποχή που το Fort Knox έχει ξεμείνει από χρυσό ενώ πολλοί τόνοι κίβδηλες ράβδοι έχουν διοχετευτεί στην διεθνή αγορά η εμπιστοσύνη είναι το τελευταίο που έχει απομείνει για να στηρίξει το σύστημα. Η εμπιστοσύνη όμως κλονίζεται εύκολα. Ένας σεισμός, ένα τσουνάμι, μια χρεοκοπία, οτιδήποτε μπορεί να την μετατρέψει σε πανικό.

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: τι θα γινόταν αν δεν ψηφίζονταν το μεσοπρόθεσμο; Θα χρεοκοπούσαμε μήπως; Μα, βάσει των παραπάνω αν γινότανε αυτό θα ήταν σαν να έμπαινε βόμβα στα θεμέλια του χρηματοπιστωτικού συστήματος διεθνώς. Επομένως υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι τελικά θα μας δίνανε την επόμενη δόση; Μάλλον όχι!

Στην πραγματικότητα, δεν θα μας δίνανε μόνο την επόμενη δόση. Ο πανικός που θα είχε πυροδοτηθεί από την καταψήφιση του μεσοπρόθεσμου δεν θα μπορούσε να καταλαγιάσει με μία μόνο δόση. Θα χρειάζονταν περισσότερες, ίσως και αποπληρωμή μέρους του συνολικού χρέους με ευρώ που θα τυπώνονταν στην ΕΚΤ.

Προφανώς αυτό είναι ένα σενάριο και προς το παρόν δεν θα μπορέσουμε να μάθουμε αν θα εκπληρώνονταν. Όμως ποτέ δεν είναι αργά. Τα μέτρα που προβλέπονται από το εν λόγω πρόγραμμα θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε νέο τέλμα και τότε θα έρθει νέο πρόγραμμα προς ψήφιση. Δεδομένης της υφιστάμενης κατάστασης παγκοσμίως που δεν δείχνει να μπορεί να αλλάξει γρήγορα πιστεύω ότι θα μας ξαναδοθεί η ευκαιρία να δούμε αν το παραπάνω σενάριο έχει βάση.

Το μόνο που χρειάζεται είναι θέληση και πολύ θάρρος γιατί θα υπάρξει τρομερή τρομοκρατία ώστε να δοθεί άλλη μία θετική ψήφος στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης, της Ανάλυσης ΙΙ και της Ανάλυσης ΙΙΙ.

Σχόλια