Έκθεση δείχνει διαρροή ραδιενέργειας στο 75% των πυρηνικών εργοστασίων των ΗΠΑ

Στο άρθρο που ακολουθεί του Randy Ananda αποκαλύπτονται κάποια στοιχεία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα πυρηνικά εργοστάσια της Νεμπράσκα εξαιτίας των πλημμυρών αλλά και το ότι το 75% των πυρηνικών εργοστασίων στις ΗΠΑ διαρρέουν ραδιενέργεια.

Κατεκλυσμένο από τα υπερχειλισμένα νερά του ποταμού Μιζούρι, ένα προστατευτικό φράγμα υδάτινων μπαλονιών μήκους 2000 ποδιών, που περιέβαλε το πυρηνικό εργοστάσιο του Fort Calhoun στην Νεμπράσκα κατέρρευσε στις 1:25 την Κυριακή 26 του Ιούνη.

Δύο μέρες νωρίτερα το πανεπιστήμιο του Κάνσας κήρυξε κατάσταση ανάγκης όταν η ακτινοβολία που διέρρευσε κατά την διάρκεια ενός test του αντιδραστήρα υπερέβη 149 φορές το όριο Derived Air Concentration (DAC) για το Ιώδιο-137.

Εξήμισι ώρες αργότερα μετά την κατάρρευση του υδατοφράγματος του Ft Calhoun, οι χειριστές ενημέρωσαν την Nuclear Regulatory Commission (NRC) καταγράφοντάς το ως "non-emergency".

Η NRC ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η πλημμύρα δεν είχε κανένα αντίκτυπο στο κλείσιμο του αντιδραστήρα ή στην πισίνα του εξαντλημένου καυσίμου".

Το Ft Cahloun λειτουργεί από το 1973 και εξάντλησε την χωρητικότητα της πισίνας εξαντλημένου καυσίμου το 2006. Η δομή είναι 40 πόδια βαθιά και 38 πόδια πάνω από το έδαφος. Το Ft Cahloun κατασκεύασε έκτοτε έναν στεγνό κάδο αποθήκευσης ο οποίος περιβάλλεται στο κάτω μέρος από το υδατόφραγμα AquaDam. Η NRC αναφέρει ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο.

Στις 15 του Ιούνη, καταγράψαμε την απειλή στα πυρηνικά εργοστάσια της Νεμπράσκα εν μέσω ενός blackout πληροφοριών από τα ΜΜΕ. Στις 23 Ιούνη το AP δημοσίευσε μία έρευνα που κράτησε ένα χρόνο και δείχνει ότι το 75% των πυρηνικών εργοστασίων των ΗΠΑ διαρρέουν ραδιενέργεια.

Πράγματι, όταν η Kansas State U έτρεξε τον υπό μελέτη αντιδραστήρα για 25 λεπτά στις 24 Ιούνη, οι μετρητές ποιότητας αέρα έδειξαν ότι η ακτινοβολία Ιωδίου υπερέβη το όριο της DAC κατά 149 φορές οδηγώντας την ΚSU να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Παρόλο που 4 διαφορετικά συστήματα κατέγραψαν υπερβολικά επίπεδα ακτινοβολίας, οι χειριστές δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στην εγγύτητα ενός ραδιενεργού δείγματος κοντά στους μετρητές. Δεν απεκάλυψαν όμως ούτε  περί τι είδους δείγματος επόκρειτο ούτε γιατί βρισκότανε κοντά σε 4 διαφορετικούς μετρητές, αν αυτό είναι σε κάθε περίπτωση δυνατόν. Επιπλέον, οι μετρητές στους οποίους αναφέρονται έδειξαν Καίσιο και όχι Ιώδιο.

Στις 31 Μαΐου ο επικεφαλής της NRC, Gregory Jaczko, υπερασπίστηκε την NRC ενάντια σε ισχυρισμούς που συνδέονται στενά με τους χειριστές των εργοστασίων. Παρέθεσε διάφορα παραδείγματα σύμφωνα με τα οποία εργοστάσια διετάχθησαν να επισπεύσουν την εργασία τους σε μακροπρόθεσμα μέτρα ασφάλειας και συνεχάρη την NRC για την "διαφάνεια και την προσβασιμότητά της".

Αυτή η διαφάνεια και η προσβασιμότητα δεν βρήκε εφαρμογή στα γεγονότα των δύο πυρηνικών εργοστασίων της Ναμπράσκα παρά μόνο μετά το άρθρο μας στις 15 του Ιούνη. Η NRC χρειάστηκε μία εβδομάδα για να το σχολιάσει.

Στις 21 του Ιούνη, ο Jaczo δήλωσε ότι η NRC διέταξε το Ft Calhoun να ενισχύσει το περσινό σχέδιο αντιμετώπισης πλημμύρας. Δηλώνει πεπεισμένος ότι "το σχέδιο είναι επαρκές για να αντιμετωπίσει την ακραία κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την πλημμύρα του ποταμού Μιζούρι προστατεύοντας την ίδια στιγμή την δημόσια ασφάλεια".

Η ίδια ανακοίνωση επανεκδόθη στις 26 του Ιούνη μετά την κατάρρευση του υδατοφράγματος, το οποίο συνιστά σίγουρα μέρος του σχεδίου αντιμετώπισης πλημμυρών του Ft Calhoun, μαζί με τα σακιά άμμου και των αναχωμάτων γύρω από το εργοστάσιο.

Ο πυρηνικός μηχανικός Arnie Gundersen λέει ότι "τα σακιά άμμου και τα πυρηνικά εργοστάσια δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στην ίδια πρόταση".

Έχετε υπόψη σας ότι καθώς ξεδιπλώνονται αυτά τα γεγονότα, τα πυρηνικά εργοστάσια παρέχουν ηλεκτρισμό περίπου για 40 χρόνια ενώ παράγουν ραδιενεργά απόβλητα που διαρκούν για χιλιάδες χρόνια. Παρόλα αυτά, η NRC κατασκευάζει επεξεργάζεται σχέδια για την ασφαλή αποθήκευση των αποβλήτων μονάχα για 300 χρόνια.

Ο επικεφαλής Jaczko συμφωνεί με τον γερουσιαστή Harry Reid και τον πρόεδρο Ομπάμα στην μη αποθήκευση των αποβλήτων των ΗΠΑ στο Yucca Mountain, το οποίο εδώ και καιρό θεωρείται μη ασφαλές. Η χρηματοδότηση του πρότζεκτ διεκόπη το 2010 με την ανακοίνωση ότι εξακολουθεί να βαλτώνει σε αντιδικίες.

Το πιο ασφαλές μέρος είναι εκτός πλανήτη δεδομένου του κινδύνου που συνεπάγονται χιλιετηρίδες ραδιενέργειας. Ο καθηγητής Benjamin Sovacool θεωρεί την πυρηνική ενέργεια ως την πιο θανατηφόρα, και την πιο ακριβή μορφή ενέργειας, υποδεικνύοντας ότι κατά μέσο όρο ένα πυρηνικό ατύχημα έχει κοστίσει 330εκ δολάρια σε ζημιές κάθε χρόνο για τα προηγούμενα 30 χρόνια.

"Η τήξη ενός αντιδραστήρα 500ΜW που βρίσκεται στα 30 μίλια από μία πόλη θα προκαλέσει τον άμεσο θάνατο περίπου 45,000 ανθρώπων, τον τραυματισμό περίπου 70,000 και θα κοστίσει 17δις δολάρια".

Αυτό είναι που υπάρχει στο Ft Cahloun - ένα αντιδραστήρα 500MW σε απόσταση 20μιλίων βορείως της Ομάχα.

Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης, της Ανάλυσης ΙΙ, της Ανάλυσης ΙΙΙ και της Ανάλυσης IV.

Σχόλια