Λανθασμένες εκτιμήσεις των ΗΠΑ που θα προσθέσουν 9τρις στο έλλειμμα της χώρας μέχρι το 2020. Το αμερικάνικο default είναι σχεδόν αναπόφευκτο

Ακολουθεί ένα απόσπασμα από άρθρο του Patrick J. Buchanan στο Prison Planet, όπου γίνεται λόγος για το τεράστιο έλλειμμα των ΗΠΑ που θα εξακολουθήσει να αυξάνεται την τρέχουσα δεκαετία και για το πως μια σειρά από άστοχες εκτιμήσεις θα οδηγήσει σε μία εκρηκτική κατάσταση. Το ενδεχόμενο ολιγοήμερο default στις αρχές Αυγούστου θα είναι ίσως μόνο η αρχή. Διαβάζουμε:
Καθώς ο πρόεδρος Bush προετοιμάζονταν να εισβάλει το Ιράκ τον Σεπτέμβριο του 2002, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, Lawrence Lindsey, εκτίμησε δημόσια ότι αυτός ο πόλεμος θα στοίχιζε από 100 μέχρι 200δις δολάρια.

Ο Lindsey είχε διαπράξει ατόπημα και οι σοκαρισμένοι Bushites έπεσαν πάνω του να τον φάνε.

"Βλακείες", είπε ο Donald Rumsfeld. Το πιθανό κόστος θα είναι 60δις δολάρια, είπε ο Mitch Daniels από το Γραφείο Διαχείρισης Προϋπολογισμού. Μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε τον πόλεμο με το ιρακινό πετρέλαιο, είπε ο Paul Wolfowitz.

Εώς το τέλος του χρόνου ο Lindsey ήταν πια παρελθόν. Επιστροφή στην φράση του Ronald Reagan, "δοκιμάζοντας την μαγεία της αγοράς".
Και το κόστος του πολέμου στο Ιράκ; Έχει ξεπεράσει το 1τρις δολάρια.

Επομένως αξίζει να ακούσουμε τον Lindsey. Και τώρα λέει ότι οι Obamaites ίσως να υποεκτιμούν χοντρά τα ελλείμματα που η Αμερική θα παρουσιάσει αυτή την δεκαετία. Δείτε γιατί.

Το μέσο επιτόκιο που πρέπει να πληρώσει η Fed για τις προηγούμενες δύο δεκαετίες είναι 5.7%. Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος Obama υπολογίζει το κόστος του χρήματος μόνο στο 2.5%.

Σύμφωνα με τον Lindsey, μια επιστροφή στα φυσιολογικά επιτόκια της Fed θα προσθέσει 4.9τρις δολάρια στο συσσωρευμένο έλλειμμα μέχρι το 2020, περισσότερο από τα διπλά των περικοπών που συζητιούνται στην συμφωνία του Joe Biden για το όριο χρέους.

Δεύτερον, ο Obama υπολογίζει την ανάπτυξη για τα έτη 2012, 2013 και 2014 στο 4, 4.5 και 4.1% αντίστοιχα ενώ ο φυσιολογικός ρυθμός ανάπτυξης μιας ώριμης οικονομίας που αναρρώνει από μία ύφεση είναι 2.5%

Συνεπώς, λέει ο Lindsey, αν επιστρέφουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς ανάπτυξης αντί να χρησιμοποιήσουμε τις υπερεκτιμημένες τιμές του Obama, θα προστεθούν άλλα 700δις στο έλλειμμα τα επόμενα 3 χρόνια και 4τρις μέχρι το 2020.

Συνοψίζοντας, μία επιστροφή στον φυσιολογικό ρυθμό ανάπτυξης του 2.5%, υψηλότερος του σημερινού, και σε ένα φυσιολογικό επιτόκιο για την Fed σημαίνει αύξηση του ελλείμματος κατά 9τρις μέχρι το 2020.

Ενδεχόμενοι νέοι φόροι σε εκατομμυριούχους και δισεκατομμυριούχους που μετακινούνται εδώ και εκεί με εταιρικά Jets δεν θα καλύψει ούτε το 1/10 του 1% αυτών των ελλειμμάτων.

Γράφει ο Lindsey, "Μονάχα μια σοβαρή μακροπρόθεσμη μείωση των δαπανών στο τομέα των κρατικών τίτλων μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ελλείμματος και χρέους τους έθνους".



Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης, της Ανάλυσης ΙΙ, της Ανάλυσης ΙΙΙ και της Ανάλυσης IV.

Σχόλια