Ορίστε πως θα είναι η λιτότητα για πολλούς Έλληνες

Στο άρθρο του  Jeff Cox στο CNBC που ακολουθεί αναλύεται το πρόγραμμα λιτότητας που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2015. Σκληρές περικοπές, τερατώδεις αυξήσεις στην φορολογία και μια καταιγίδα ιδιωτικοποιήσεων που μόνο ως ξεπούλημα όσο όσο μπορεί να θεωρηθεί.

Ας δούμε τι γράφει ο Jeff Cox:

Αν πιστεύετε ότι είναι δύσκολο να ζει κανείς στην Αμερική, τότε να είστε ευτυχείς που δεν θα είστε στην Ελλάδα καθώς το κράτος αυτό θα αρχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπο με την πραγματικότητα της λιτότητας.

Την έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο την Τετάρτη των μέτρων που σχεδιάστηκαν για να θέσουν τα κατεστραμμένα οικονομικά της χώρας υπό έλεγχο ακολουθεί μία σειρά μέτρων που θα έκαναν ακόμη και τον Δία να δακρύσει.

Ξεκινώντας από περικοπές 15% στους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων για να περάσουμε σε φόρους στα τσιγάρα και στα αλκοολούχα ποτά μέχρι τις μειώσεις στις συντάξεις και στους φόρους στην ακίνητη περιουσία, τα ελληνικά μέτρα, αν και απαραίτητα, θα σκορπούν τον πανικό τα επόμενα χρόνια.

Όλα γίνονται για να μπορέσει η χώρα να επωμιστεί το χρέος των 340δις ευρώ.

Ακόμη και με τα πιο άγρια μέτρα όμως, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει θα είναι σε μεγάλους μπελάδες, ειδικά αν αναλογιστούμε πόση ανάπτυξη θα χαθεί λόγω των αυξήσεων των φόρων και των σκληρών περικοπών.

Ο Dennis Gartman, hedge fund manager και συγγραφέας του "The Gartman Letter" έγραψε σήμερα το πρωί: "Αν το να επικρατήσεις θεωρηθεί επιτυχία, τότε το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα επικρατήσει και θα στείλει τις αποδείξεις της εφορίας στο ισόγειο αντί για το ρετιρέ, και θα επικρατήσει στο να στροβιλίσει μία ήδη ζαλισμένη εθνική συνείδηση σε μία εθνική συνείδηση οικονομικής απόγνωσης".

Και προσέθεσε, "αν αυτό είναι η επικράτηση, τότε δεν θα θέλαμε να αποτελούμε μέρος της".

Ο Gartman παραθέτει τα περίπου 30 μέτρα φορολογίας και περικοπών στον Δημόσιο Τομέα, στην Άμυνα και στα επιδόματα, μαζί με έναν μεγάλο αριθμό ιδιωτικοποιήσεων που η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να υλοποιήσει στο επόμενο διάστημα.

Ορίστε τα 10 πιο σκληρά:

1. Οι φόροι θα αυξηθούν κατά 2.32δις ευρώ εφέτος και 3.38δις, 152εκ και 699 εκ. τα επόμενα τρία χρόνια. Θα υπάρξει υψηλότερη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και μία αύξηση του ΦΠΑ από το 19 στο 23%.

2. Εισφορά πολυτελείας θα επιβληθεί στα γιοτ, τις πισίνες και τα αυτοκίνητα και θα υπάρξουν ειδικές εισφορές στις κερδοφόρες εταιρίες, στην μεγάλη ακίνητη περιουσία και σε όσους έχουν υψηλά εισοδήματα.

3. Οι φόροι στα καύσιμα, στα τσιγάρα και στο αλκοόλ θα αυξηθεί κατά 1/3.
4. Οι μισθοί στον Δημόσιο Τομέα θα περικοπούν κατά 15%.

5. Οι αμυντικές δαπάνες θα περικοπούν κατά 200εκ ευρώ το 2012 και 333εκ για κάθε χρονιά από το 2013 μέχρι το 2015.

6. Οι δαπάνες εκπαίδευσης θα περικοπούν κλείνοντας ή συγχωνεύοντας 1,976 σχολεία.

7. Η Κοινωνική Ασφάλιση θα περικοπεί κατά 1.09δις ευρώ εφέτος, 1.28δις το 2012, 1.03δις το 2013, 1.01δις το 2014 και 700εκ. το 2015. Θα πραγματοποιηθούν έρευνες πάνω στην περιουσία και η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξηθεί από τα 61 στα 65 χρόνια.

8. Η κυβέρνηση θα ιδιωτικοποιήσει μια σειρά επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων τον ΟΠΑΠ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, μερικές λιμενικές δραστηριότητες, την Ελληνική Υπηρεσία Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών και θα πουλήσει την κρατική συμμετοχή στην ΕΥΔΑΠ, στα Ελληνικά Πετρέλαια, στην ενέργεια PPC και στην Αγροτική Τράπεζα, όπως επίσης τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των αυτοκινητοδρόμων, κρατική ακίνητη περιουσία και μεταλλευτικά δικαιώματα.

9. Μόνο 1 στους 10 συνταξιοδοτούμενους Δημόσιους Υπαλλήλους θα αντικατασταθεί εφέτος και 1 στους 5 τα επόμενα χρόνια.

10. Οι δαπάνες Υγείας θα περικοπούν κατά 310εκ ευρώ εφέτος και 1.81δις ευρώ από το 2012 μέχρι το 2015.

Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης, της Ανάλυσης ΙΙ και της Ανάλυσης ΙΙΙ.

Σχόλια