Κάμψη στις τιμές του μαύρου χρυσού

Ευτυχώς που μέσα σε όλα τα άσχημα νέα που σημαίνει η ψήφιση των μέτρων λιτότητας στη Βουλή υπάρχουν και μερικά καλά. Ποια είναι αυτά;

Οι τιμές του πετρελαίου! Όπως φαίνεται από το γράφημα (κάντε κλικ για να το δείτε σε μεγέθυνση) που αναπαριστά την ιστορική μεταβολή των τιμών του μαύρου χρυσού, υπάρχει μία κάμψη των τιμών που πλέον βρίσκονται κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Η κάμψη αυτή είναι αισθητή και στην αγορά. Μετά τα 1.80 ευρώ που είδαμε στις ταμπέλες αρκετών βενζινάδικων όχι πολύ μακρυά από το κέντρο της Αθήνας, πλέον μπορούμε να βρούμε βενζίνη κάτω από τα 1.60 ευρώ.

Οπωσδήποτε παίζει ρόλο η θερινή περίοδος στο Βόρειο Ημισφαίριο που ελαττώνει την ζήτηση, υπάρχει όμως και μία επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Ίσως και οι τιμές του πετρελαίου να ανατροφοδοτούν την ύφεση όταν εκτοξεύονται πολύ ψηλά.

Χρήζει όμως σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερης προσοχής το γεγονός ότι μετά την βύθιση των τιμών του 2009, η επαναφορά σε επίπεδα υψηλότερα των 110 δολαρίων χρειάστηκε μόλις δύο χρόνια. Είναι επίσης γεγονός ότι το φθηνό πετρέλαιο τελειώνει. Βεβαίως και υπάρχουν ακόμη κοιτάσματα. Η εκμετάλλευσή τους όμως απαιτεί υψηλότερα ποσά. Συνεπώς τιμές κάτω των 40 δολαρίων ανά βαρέλι ίσως να ξαναδούμε. Θα είναι όμως και πάλι για πολύ λίγο.

Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης, της Ανάλυσης ΙΙ και της Ανάλυσης ΙΙΙ.

Σχόλια