Αν έχεις λόμπι να σε στηρίξει προχώρα και κάνε την επανάστασή σου. Φυσικά πρέπει να έχεις και πετρέλαιο

Στο άρθρο που ακολουθεί ο Pepe Escobar στους Asian Times αναφέρεται στην χρήση των λόμπι της Washington από τους "αντάρτες" της Λιβύης προκειμένου να "πουληθούν" ως νόμιμοι και να βάλλουν χέρι στους παγωμένους πόρους του λιβυκού καθεστώτος στις ΗΠΑ.

Διακόπτουμε τον παγκόσμιο ενθουσιασμό με το ασταμάτητο ψυχόδραμα με την υπόθεση του DSK (Dominique Strauss Kahn) - Ήταν ανώμαλος; Ήταν πόρνη; Υπήρξε συνωμοσία; - για να σας ενημερώσουμε πως μία μετα - μοντέρνα "κινητική στρατιωτική επιχείρηση" κερδήθηκε... στον τομέα των δημοσίων σχέσεων (που αλλού;).

Αυτό συνεπάγεται ότι η μάχη του ισχυρού λευκού DSK και της φτωχής Αφρικανής γυναίκας σε μια σουίτα του ξενοδοχείου του Manhattan ταιριάζει πράγματι με τον πόλεμο του ΝΑΤΟ στην Λιβύη. Άσχετα με το τι συνέβη ή συμβαίνει, η πλευρά με τα καλύτερα "com" - ή αυτή που είναι σε θέση να στρατολογήσει την καλύτερη PR (Private Relations) ομάδα - κερδίζει.

Αυτό αποδεικνύει επίσης ότι οι φουριόζοι Λίβυοι "αντάρτες" - αυτή την κατεργάρικη δράκα των καιροσκόπων λιποτακτών, ανθρώπων της CIA, Σαλαφιτών jihadist κληρικών και άπληστων αρχηγών φυλών - δεν είναι τόσο αγνη και αθώα όσο το φράγμα της μαζικής Δυτικής προπαγάνδας θα ήθελε να κάνει την διεθνή κοινή γνώμη να πιστέψει.

Και αυτό εξηγεί επίσης γιατί οι "αντάρτες" απέρριψαν για μία ακόμη φορά ένα λογικό σχέδιο ανακωχής που προτάθηκε από την Αφρικανική Ένωση στα τέλη της εβδομάδας - άμεση κατάπαυση πυρός, ανάπτυξη κυανόκρανων του ΟΗΕ, παραμονή του Συνταγματάρχη Καντάφι εκτός των μεταβατικών διαπραγματεύσεων - ως "μη αποδεκτό". Προτιμούν να εξαπολύσουν ακόμη μία "μαζική" επίθεση εναντίον της Τρίπολης με όπλα - παράνομα - προμηθευμένα από τον νεο - Ναπολεϊκό Nicolas Sarkozy της Γαλλίας και τις αναπόφευκτες αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ.

Μπορούμε να στοιχηματίσουμε ότι αυτή η "επίθεση" - κυρίως ομάδων εμπνευσμένων μαχητών με AK-47 σε pick-up φορτηγά εναντίον των σοβιετικών πυραύλων Grad του Καντάφι με βεληνεκές σχεδόν 40km - δύσκολα θα μετακινήσει τα de facto σύνορα στον κόλπο της Σύρτης ανάμεσα στην Tripolitania - που ελέγχεται από το καθεστώς Καντάφι - και την Cyrenaica.

Θέλουμε τα λεφτά

Η "αντάρτικη" κυβέρνηση - η οποία τώρα αποκαλείται, μετά από πολυάριθμες μεταθέσεις των λέξεων, Προσωρινό Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης - μίσθωσε την Patton Boggs, μία από τις κορυφαίες PR εταιρίες της Washington (και μία από τις πιο κερδοφόρες) για να τη "συμβουλέψει και να τη βοηθήσει" στο να κερδίσει τον πόλεμο - ή τουλάχιστον να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση ότι κερδίζει (σκιές της PR καμπάνιας του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν).

Η Patton Boggs δρα ήδη παρασκηνιακά ώστε οι "αντάρτες" να γίνουν αποδεκτοί παγκοσμίως ως "η νόμιμη κυβέρνηση του κυρίαρχου κράτους της Λιβύης". Η συμφωνία υπεγράφη ανάμεσα στην Patton Boggs και των πρώην Λίβυο πρέσβη Αli Suleiman Aujali, το τσιράκι των ανταρτών στις ΗΠΑ. Από την πλευρά της Patton θα είναι υπεύθυνος κάποιος ονόματι Thomas Hale Boggs Jr.
Η Ιταλία, η Βρετανία, η Γαλλία, το Κατάρ και τώρα η Τουρκία έχουν ήδη αναγνωρίσει το Προσωρινό Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο. Η κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα τους έχει ήδη επιτρέψει να ανοίξουν γραφείο στην Washington. Όμως αναπόφευκτα όλα αυτά γίνονται κυρίως για τα λεφτά. Αυτό που θέλει το Συμβούλιο είναι τα δισεκατομμύρια των δολαρίων σε παγωμένους λογαριασμούς του καθεστώτος Καντάφι στις ΗΠΑ.
Η Patton Boggs, σύμφωνα με κάποιες αναφορές, χρεώνει 50,000 δολάρια το μήνα - και πληρώνεται με την ώρα. Οι "αντάρτες" θα πληρώσουν μόνο όταν θα έχουν χρήματα - προς το παρόν είναι εντελώς στεγνοί. Για σχεδόν 3 μήνες είχαν μία άλλη κορυφαία PR εταιρία της Washington, την Harbour Group για να υπερασπίσει τα συμφέροντά τους και κυρίως για να τους βοηθήσει στο μέτωπο του "ξεπαγώματος των λογαριασμών".

Αξίζει να παρατηρήσουμε ότι ένας από τους λομπίστες της Patton Boggs που έχει ήδη αναμιχθεί με τους "αντάρτες" είναι ο Vincent Frillici, πρώην επιχειρησιακός διευθυντής του ΝΑΤΟ για την Επιτροπή Φιλοξενίας της 50ης επετείου της Συμμαχίας. Αυτό είναι σκέτη γλύκα! Ένας λομπίστας που διασυνδέεται με το ΝΑΤΟ πουλάει την φερόμενη λαοφιλή εξέγερση των Λίβυων.

Έτσι χάρη σε ένα παράδεισο από λομπίστες στην Washington, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αναγνωρίσει τελικά την μία αντιμαχόμενη πλευρά ενός βορειοαφρικανικού εμφυλίου που εκπροσωπείται από ένα σκοτεινό "συμβούλιο" - και θα της επιτρέψει να βάλει στο χέρι δισεκατομμύρια δολάρια καθώς η ρουλέτα του "βοηθήστε τον λιβυκό λαό" γυρνάει ακόμη.

Πηδήξτε αυτή την αμερικάνικη βάρκα

Μια γρήγορη ματιά στα γεγονότα υποδεικνύει μια νεο - αποικιακή agenda πληρωμένων μισθοφόρων για να ανατραπεί το καθεστώς - όσο αισχρό μπορεί να είναι αυτό - ενός πλούσιου ενεργειακά κράτους που δεν θα έπαιζε μπάλα με το ΔΝΤ και ήθελε να σχηματίσει μια ένωση Αφρικανικών χωρών που θα πουλούσαν τους φυσικούς τους πόρους μόνο για χρυσάφι και για τίποτε άλλο.

Εντωμεταξύ, η ίδια η rebel-happy αμερικάνικη κυβέρνηση αρνείται να αποδεχτεί τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας ως παράνομο. Όπως έχει γράψει στο Commondreams.org ο ακράτητος πρώην αναλυτής στης CIA, Ray McGovern - πάνω στο Audacity of Hope καθώς προσπαθεί να σαλπάρει για την Γάζα - "Πριν την αναχώρησή μου από τις ΗΠΑ μου επιστήθηκε η προσοχή από μία πηγή με πρόσβαση σε υψηλά κλιμάκια στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας ότι ο Λευκός Οίκος όχι μόνο δεν σχεδιάζει να κάνει τίποτε για την προστασία του καραβιού μας από μία ισραηλινή επίθεση ή μία παράνομη επιβίβαση, αλλά οι αξιωματούχοι του θα ήταν ευτυχείς αν μας συνέβαινε κάτι".

Συνεπώς ο Λευκός Οίκος, όπως είπανε στον McGovern, "επιθυμεί δίχως άλλο να βγουν πτώματα [Αμερικάνων] ακτιβιστών στην America TV" - την στιγμή που επαινεί χωρίς αναστολές ένα κατεργάρικο "συμβούλιο" που ανυπομονεί να κάνει πάρτι με τον πλούτο της Λιβύης.

Θιβετιανοί, Βιρμανοί, Ουζμπέκοι, Τσετσένοι και αναρίθμητοι άλλοι ίσως να διαβάζουν ανυπόμονα την επιγραφή στον τοίχο. Θες να ξεκινήσεις μια επανάσταση; Κάντο στα Αγγλικά - όχι στην τοπική σου γλώσσα. Δυσκολεύεσαι με το κόνσεπτ; Επικαλέσου το "R2P" (responsibility to protect) και οι Δυτικές δυνάμεις θα σου κτυπήσουν την πόρτα χωρίς καμία καθυστέρηση, με ένα ψήφισμα του ΟΗΕ στο χέρι και το Robocop ΝΑΤΟ έτοιμο να αναλάβει δράση. Δεν μπορείς να αγοράσεις όπλα; Κάντο με τον τρόπο των Λίβυων "ανταρτών" - προσέλαβε ένα ισχυρό λομπίστα της Washington για να σε "πουλήσει" ως νομιμόφρων και να σου επιτρέψει με αυτό τον τρόπο να επιδράμεις στους πόρους της κεντρικής σου κυβέρνησης.

Βεβαίως τίποτε από τα παραπάνω δεν ισχύει αν η χώρα σου δεν έχει πετρέλαιο.


Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης, της Ανάλυσης ΙΙ, της Ανάλυσης ΙΙΙ και της Ανάλυσης IV.

Σχόλια