Το Ιράν εκτοξεύει πυραύλους στον Ινδικό Ωκεανό όπου βρίσκονται δύο αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ

Το άρθρο που ακολουθεί από το Zero Hedge αναφέρεται στην εκτόξευση δύο ιρανικών πυραύλων στον Ινδικό Ωκεανό που έλαβε χώρα την Παρασκευή και στο πως βάσει του βεληνεκούς τους είναι σε θέση να πλήξουν στόχους αμερικάνικων συμφερόντων.

Σήμερα για πρώτη φορά, το πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν, IRNA, ανέφερε ότι η χώρα εκτόξευσε δύο πυραύλους βεληνεκούς 1,900km στον Ινδικό Ωκεανό. Η εκτόξευση καλύφθηκε τηλεοπτικά.

Όπως αναφέρει η PressTV, "Ο διοικητής της αεροπορικής μεραρχίας Guard Corps της Ισλαμικής Δημοκρατίας, στρατηγός Ali Hajizadeh δήλωσε ότι οι μακρινού βεληνεκούς πύραυλοι εκτοξεύτηκαν σύμφωνα με το ιρανικό ημερολόγιο, τον μήνα Bahman (21 Ιανουαρίου με 20 Φεβρουαρίου). Ανέφερε ότι οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το κεντρικό Ιράν προς τον Ινδικό Ωκεανό και κτύπησαν επιτυχώς τους προκαθορισμένους στόχους σύμφωνα με την αναφορά του IRNA το Σάββατο.

Ο Hajizadeh δήλωσε ότι οι ιρανικοί πύραυλοι έχουν βεληνεκές εώς και 2,000km, προσθέτοντας ότι "το Ιράν έχει την δυνατότητα να παράγει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος να το κάνει". Ο σκοπός της δοκιμής ήταν ξεκάθαρος: "Οι στόχοι μας και οι χώρες που μας απειλούν βρίσκονται εντός βεληνεκούς [των πυραύλων μας]", είπε. Με άλλα λόγια: οποιαδήποτε εισβολή στο Ιράν από κάποια βάση των ΗΠΑ θα απαντηθεί άμεσα με κτυπήματα σε στόχους αμερικάνικων συμφερόντων στην περιοχή.

Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς οι ΗΠΑ έχουν δύο αεροπλανοφόρα, τα Bush και Reagan, αγκυροβολημένα το ένα δίπλα στο άλλο στα στενά του Hormuz, με LHD 4 boxer να τα υποστηρίζουν από πίσω σε μία αρκετά εκρηκτική ζώνη. Αν αυτές οι δοκιμές είχαν εκληφθεί ως προβοκάτσια, και δεδομένου ότι τελευταία οι ΗΠΑ αναζητούν μία, θα είχε γίνει χαμός.

Περισσότερα από το Reuters:

"Το Ιράν συνήθως δοκιμάζει τους πυραύλους του σε εκτεταμένες ερήμους στην ενδοχώρα, και συνεπώς η εκτόξευσή τους στον Ινδικό Ωκεανό αποτελεί ασυνήθιστη κίνηση που στοχεύει στο να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της Τεχεράνης ότι μπορεί να πλήξει στόχους πέρα των συνόρων της.

Η τηλεόραση έδειξε έναν πύραυλο που εκτοξεύθηκε αλλά ο εκφωνητής δεν επιβεβαίωσε αν οι εικόνες ήταν από τις δοκιμές στον Ινδικό Ωκεανό. Δεν αναμεταδόθηκαν εικόνες κάποιου στόχου που επλήγη στην θάλασσα.

Η ανακοίνωση έγινε στο τέλος μιας 10ήμερης στρατιωτικής άσκησης της ελίτ των Φρουρών και σχεδιάστηκε προκειμένου να αποθαρρύνει τους εχθρούς του Ιράν δείχνοντας ότι το Ιράν είναι έτοιμο και ικανό να αντεπιτεθεί σε αμερικάνικες βάσεις στην Μ. Ανατολή και το Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ από την άλλη δεν έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο στρατιωτικών κτυπημάτων στο Ιράν εάν καταστεί απαραίτητο προκειμένου να το εμποδίσουν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα".

Η Stratfor παρέχει την τελευταία ανάπτυξη των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ (διάγραμμα στην κορυφή της ανάρτησης - κάντε κλικ για να το δείτε σε μεγέθυνση): δείχνει γιατί το "στόμα του Ινδικού Ωκεανού" είναι με πολλούς τρόπους μια ζώνη συγκρίσιμη με την Σερβία του 1914. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας (πραγματικός ή όχι) πρίγκιπας Gavrilo και ξαφνικά το διάγραμμα για τις τιμές του πετρελαίου της Goldman θα αποκτήσει ένα εντελώς διαφορετικό νόημα.

Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης, της Ανάλυσης ΙΙ, της Ανάλυσης ΙΙΙ και της Ανάλυσης IV.

Σχόλια