Οι ΗΠΑ προκειμένου να παραμείνουν εντός του θεσμοθετημένου ορίου χρέους των 14,291δις αποσύρουν πόρους από τα συνταξιοδοτικά ταμεία

Τα χρέη του ελληνικού δημοσίου προς τους ιδιώτες ανέρχονται σε πολλά δις ευρώ. Όμως αυτή η στάση πληρωμών του δημοσίου δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της Ελλάδας. Συμβαίνει και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ.

Διαβάζουμε χαρακτηριστικά σε άρθρο του Tyler Durden τα εξής:

Παρόλο που το αμερικάνικο Υπουργείο Οικονομικών παραδοσιακά στο τέλος κάθε τετραμήνου χρηματοδοτεί τα διάφορα κυβερνητικά συνταξιοδοτικά ταμεία, αυτή την φορά ο Tim Geithner αποφάσισε, αντί της χρηματοδότησης των G και CSRD funds, να εξαπατήσει τους συνταξιούχους ώστε να κρατηθεί το χρέος μέσα στα νομοθετημένα όρια.

Έτσι ενώ το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 21δις δολάρια μετά τις δημοπρασίες της προηγούμενης εβδομάδας, προκειμένου να παραμείνει κάτω από το όριο των 14,294δις, το Treasury εξαναγκάστηκε να αποσύρει άλλα 20δις δολάρια από τα συνταξιοδοτικά ταμεία. Αυτή την στιγμή τα διάφορα ταμεία που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα αυτή υποχρηματοδοτούνται κατά τουλάχιστον 120δις, ίσως και περισσότερο.

Βεβαίως για τον Geithner αυτό δεν είναι default καθώς ισχυρίζεται ότι μόλις αυξηθεί το όριο χρέους αυτά τα ταμεία θα είναι τα πρώτα που θα χρηματοδοτηθούν. Από την άλλη, αν δεν ανέβει το όριο, και δεδομένου ότι το χρέος στις αγορές προηγείται του ενδοκυβερνητικού, οι κυβερνητικοί συνταξιούχοι θα καταστούν η πληγείσα τάξη σε αυτό που μπορεί να μετασχηματιστεί στο μεγαλύτερο γέμισμα στο κανόνι της χρεοκοπίας παγκοσμίως.

Μετά από όλα αυτά πιστεύεται ακόμα ότι το πρόβλημα για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι η Ελλάδα;

Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης, της Ανάλυσης ΙΙ, της Ανάλυσης ΙΙΙ και της Ανάλυσης IV.

Σχόλια