Απόφαση σταθμός για τον περιορισμό πρόσβασης ή το κλείσιμο sites και blogs στην Ιταλία

Στο άρθρο του  Miguel Martinez που ακολουθεί γίνεται λόγος για ένα προσχέδιο λογοκρισίας των sites στο Διαδίκτυο που θα παρουσιαστεί αύριο και πως αυτό αποτελεί γενικότερη οδηγία της ΕΕ που είναι πολύ πιθανόν να επεκταθεί και στις άλλες χώρες της ΕΕ.

Στις 6 του Ιούλη, δηλ. αύριο η Αρχή Διασφάλισης των Τηλεπικοινωνιών (Agcom) θα παρουσιάσει μια ριζοσπαστική πρωτοβουλία: θα μπορεί να καταστήσει αόρατο οποιαδήποτε site στο Διαδίκτυο βάσει απόφασης που θα λαμβάνει η ίδια.

Το σχέδιο αναλύεται λεπτομερώς στο Sito non raggiungibile.

Δεν πρόκειται, όπως αναφέρουν πολλά sites, "για μία προσπάθεια του Berlusconi να λογοκρίνει το Internet", γεγονός ιδιαιτέρως ανησυχητικό δεδομένου ότι ο Silvio Berlusconi αργά ή γρήγορα θα εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή. Πρόκειται μάλλον για την εφαρμογή μιας ευρωπαϊκής οδηγίας που αφορά τα συγγραφικά δικαιώματα.

Πραγματικά, μου φαίνεται ότι η ιδέα είναι αυτή.

Στο Hollywood ξοδεύουν δισεκατομμύρια για να φτιάξουν ένα blockbuster. Την ημέρα που το film βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες, είναι ήδη διαθέσιμο δωρεάν στο Διαδίκτυο. Αν η παραγωγός εταιρία καταφύγει στα δικαστήρια, θα κερδίσει μεν την υπόθεση αλλά σε τέτοιο βάθος χρόνου που η ταινία δεν θα είναι πλέον στους κινηματογράφους, αντίθετα δεν θα είναι καν στην μόδα.

Με απλά λόγια, οι χρόνοι του Διαδικτύου είναι ασυμβίβαστοι με αυτούς της Δικαιοσύνης. Και το πρόβλημα πραγματικά υπάρχει.

Η λύση της Agcom συνίσταται στην παράκαμψη της Δικαιοσύνης δεδομένου ότι αλληλεπιδρά με την αγορά.

Όπως εξηγεί ο επίτροπος της Agcom, Stefano Mannoni, "Το Κράτος γεννιέται το '600 για να προστατεύσει την ελυθερία και την ιδιοκτησία. Είμαστε στην αρχή ακόμα!"

Η Agcom αντικαθιστά πλήρως τον δικαστή.

Η Agcom, που είναι ένα πολιτικό ίδρυμα, θα καταστεί λήπτης των διαμαρτυριών που αφορούν τα συγγραφικά δικαιώματα. Και θα μπορεί άμεσα να αποφασίσει "την διαγραφή ή την απαγόρευση μέσω ενός μπλοκαρίσματος της διεύθυνσης IP ή του domain" του site που κατηγορείται. Εξαφανίζοντας κατ' αυτό τον τρόπο ολόκλητο το site και όχι μόνο την σελίδα στην οποία απευθύνονται οι κατηγορίες.

Διαβάζουμε στο Faq στου Sito non raggiungibile:

"Ο ιδιοκτήτης του site οφείλει να διαγράψει τα ύποπτα αρχεία (χωρίς κανένα έλεγχο της νομιμότητας του περιεχομένου) μέσα σε 48 ώρες, μετά από τις οποίες θα έχει 5 μέρες για να υπερασπιστεί την θέση του ενωπίον της AGCOM. Αυτό αφορά τόσο τα ιταλικά sites όσο και αυτά του εξωτερικού. Μετά από τις 5 μέρες τα περιεχόμενα θα διαγράφονται από την Αρχή ή θα μπλοκάρονται από τον provider κατόπιν εντολής της Αρχής".

[...] Όμως η απόφαση της Agcom θα πρέπει να μας απασχολήσει πιο πολύ.

Γνωρίζω από προσωπική εμπειρία ότι η έννοια των "συγγραφικών δικαιωμάτων" χρησιμοποιείται από υπερευαίσθητο κόσμο προκειμένου να λογοκριθεί το Διαδίκτυο. Αποτελεί συνήθη πρακτική να δημοσιεύονται σε sites πράγματα αδιαμφισβήτητα αλλά δυσάρεστα για κάποιους.

Έχω δει να απειλούνται sites διότι δημοσίευσαν αυθεντικά έγγραφα οργανισμών, ανέβασαν φωτογραφίες που ήταν δημόσια διαθέσιμες, παρέθεσαν αποσπάσματα από βιβλία ή απλά ανέφεραν το όνομα κάποιου.

[...]Όταν θα περάσει η απόφαση αυτή της Agcom θα είμαστε στο έλεος μιας ομάδας ατόμων που θα μας είναι παντελώς άγνωστα.

Αν θα έχουν ξυπνήσει καλά και θα έχουν πιει έναν καλό καφέ, θα απορρίπτουν τις διαμαρτυρίες.

Όμως αν θα τους έχει κτυπήσει η πανσέληνος, σε 5 μέρες (πιθανόν όταν ο διαχειριστής θα λείπει σε διακοπές) θα μπορούν να καταστήσουν απρόσιτα ολόκληρα sites, εκμεταλλευόμενοι την τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί για την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας. Και εδώ είμαστε μπροστά στον συνήθη μηχανισμό σύμφωνα με τον οποίο οι καταπιεστικοί νόμοι δημιουργούνται για να καταπολεμήσουν κάτι για το οποίο όλοι είμαστε σύμφωνοι ότι πρέπει να απαγορευτεί. Στην συνέχεια όμως οι ίδιοι νόμοι επεκτείνονται ώστε να μπορούν να καταπολεμήσουν οποιονδήποτε.

Με δυο λόγια, αν κάποιος ανεβάσει σε έναν server στην Αυστραλία το τελευταίο τραγούδι της Lady Gaga, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί αυτό θα πρέπει να συνεπάγεται ότι δεν θα μπορεί να μιλήσει για τίποτε και για κανέναν στο Internet. Ας βρουν άλλον τρόπο για να διασφαλίσουν τα δισεκατομμύρια της κυρίας αυτής.

Αυτό το site μπορεί να επικαλεστεί ένα πολύ συγκεκριμένο προηγούμενο. Δώδεκα χρόνια πριν[...] ο δικηγόρος της CESNUR έγραψε ένα απειλητικό μήνυμα στον provider μου ισχυριζόμενος ότι είχα παραβιάσει τα "συγγραφικά δικαιώματα". Και ο provider έκλεισε το site, το οποίο ξανάνοιξε μερικές μέρες μετά στην Αυστρία.

Ένα δικαστής θα ξεσπούσε σε γέλια για μια τέτοια υπόθεση. Η Agcom όμως;

Υπάρχουν διάφορες πρωτοβουλίες ενάντια σε αυτή την απόφαση. Εκτός της αίτησης στο Sito non raggiungibile, υπάρχει και μια συλλογή υπογραφών διοργανωμένη από την Avaaz. Η Avaaz δεν μου αρέσει ιδιαίτερα, όμως έχει ήδη μαζέψει 192,000 υπογραφές.

Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης, της Ανάλυσης ΙΙ, της Ανάλυσης ΙΙΙ και της Ανάλυσης IV.

Σχόλια