Τα troll σε δράση στο ζήτημα των πυρηνικών

Πόσες φορές έχετε σκεφτεί ότι οι σχολιαστές των τηλεοπτικών παραθύρων ίσως και να καθοδηγούνται ώστε να διατυπώνουν διάφορα σχόλια υπέρ ή κατά συγκεκριμένων προσώπων και καταστάσεων; Φαντάζομαι πολλές.

Στην Ιαπωνία λοιπόν πλέον έχουμε και τις αποδείξεις γι' αυτό. Κατά την διάρκεια μιας τηλεοπτικής συζήτησης, πυρηνική ηλεκτρική εταιρία βρέθηκε να έχει ζητήσει από τους εργαζομένους της να προσποιηθούν πολίτες που είναι υπέρ της επανεκκίνησης των αντιδραστήρων.

Το email με τις οδηγίες που διέρρευσε αναφέρει μεταξύ άλλων:

"[...] Θα πρέπει να μπουν στο website που μεταδίνει live την συζήτηση, να προσποιηθούν τους ιδιώτες που επικροτούν την επανεκκίνηση των αντιδραστήρων (του Genkai) και να αποστείλουν ειλικρινείς γνώμες που θα υπαινίσσονται την συμπάθεια των κατοίκων της νομαρχίας Saga [...]"

Φυσικά αυτό το email δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη αφού επιβεβαιώνει κάτι που ήδη το γνωρίζαμε. Αυτό που εκπλήσσει είναι πως οι, τόσο προσεκτικοί, διαμορφωτές της κοινής γνώμης υπέπεσαν στο σφάλμα, αν όχι βλακεία, να αποστείλουν την εντολή με email που θα μπορούσε να υποκλαπεί και να αποτελέσει απόδειξη για την οδηγία.

Φαίνεται ότι κινήσεις όπως η παραπάνω έχουν καταστεί ρουτίνα σε τέτοιο βαθμό που πραγματοποιούνται χωρίς ιδιαίτερες προφυλάξεις.

Και βέβαια, ούτε να σας περάσει από το μυαλό ότι συμβαίνουν ανάλογα πράγματα στον διάφανο χώρο των ελληνικών ΜΜΕ όπου οι ειδήσεις είναι πάντα ειλικρινείς, ακομμάτιστες και διασταυρωμένες. Όχι, στην Ελλάδα έχουμε άλλη κουλτούρα....

Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης, της Ανάλυσης ΙΙ, της Ανάλυσης ΙΙΙ και της Ανάλυσης IV.

Σχόλια