Η Γερμανία θα αναγκαστεί να χρηματοδοτήσει το Ταμείο Σταθερότητας με πάνω από 3τρις

Σε άρθρο του ZeroHedge διαβάζουμε μερικά πράγματα τα οποία εξηγούν την πτωτική πορεία των χρηματιστηρίων και των τραπεζικών μετοχών.

Η πρώην Γαλλίδα Υπ. Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, που πήρε τα ηνία του ΔΝΤ μετά την πτώση του Στρος Καν δήλωσε μια μέρα αφότου ο Μπερνάκι είπε ότι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τις 20 του Σεπτέμβρη για να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το QE3, ότι θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ότι ένας τρόπος για να προμηθευτούν το απαραίτητο κεφάλαιο είναι μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία πολύ σύντομα δεν θα μπορεί να κάνει τίποτε άλλο από το να χρηματοδοτήσει το ταμείο αυτό εξ' ολοκλήρου σχεδόν το οποίο κάποιοι εικάζουν ότι μπορεί να συνεπάγεται το τεράστιο ποσό των 3.5τρις ευρώ (ή περίπου 5τρις). Επιπλέον θα είναι καθήκον της Γερμανίας να σώσει όλες της τράπεζες σε μία παράλληλη κίνηση παρέχοντας άλλα 230δις.

Οι κυβερνήσεις ξεκίνησαν να εγγυώνται την έκδοση τραπεζικού χρέους τον Σεπτέμβριο του 2008 όταν οι αγορές πάγωσαν μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers στις 15 Σεπτεμβρίου.

Η πλειονότητα των εγγυήσεων αυτών ήταν τριετούς περιόδου ωρίμανσης αν και η Ισπανία και η Γαλλία επέτρεψαν στις τράπεζες να εκδώσουν μέχρι και 5ετες χρέος.

Συνεπώς ο τοίχος της επερχόμενης ωρίμανσης του κρατικά εγγυημένου χρέους συνιστά αντικείμενο ανησυχίας.

Η Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία είναι σε μία "νέα επικίνδυνη φάση" και ζήτησε μέτρα τα οποία θα επιβεβαιώσουν μια σταθερή πηγή πίστωσης σε μεσοπρόθεσμη βάση καθώς θα προωθείται η ανάπτυξη.

Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης, της Ανάλυσης ΙΙ, της Ανάλυσης ΙΙΙΑνάλυσης IV και της Ανάλυσης V.

Σχόλια