Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Σοβαρά, κάτι άλλο;

Διαβάζω στο Σκάι.gr ότι η Commerzbank εκφράζει αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα θα μειώσει ποτέ το χρέος της και δεν ξέρω αν το να λέμε το προφανές λύνει και το πρόβλημα.

Ας δούμε λίγο τους αριθμούς. Η Ελλάδα έχει χρέος 360δις και εγγυήσεις 50δις. Σύνολο 410δις. Το ΑΕΠ της χώρας είναι λίγο πάνω από τα 200δις και βαίνει γοργά μειούμενο (σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο η ύφεση φέτος θα είναι πάνω από 5%).

Από την άλλη τα επιτόκια του χρέους είναι πάντα θετικά, δεν εφευρέθηκε ακόμη χρέος που να συστέλλεται δυστυχώς. Τι γίνεται λοιπόν τώρα;

Προσπαθούμε να μειώσουμε το χρέος δανειζόμενοι και άλλο. Στεγνώνουμε την αγορά και ναρκοθετούμε το μέλλον της χώρας. Ο παραγωγικός ιστός διαλύεται και δεν δημιουργείται νέος καθώς κανείς δεν επενδύει όταν ξέρει ότι όλο και κάποια έκτακτη εισφορά θα του "χώσει" το κράτος.

Η χώρα λοιπόν σταματάει να παράγει πλούτο και αναπόφευκτα πάμε σε χρεοκοπία. 

Η χρεοκοπία δεν είναι κατ' ανάγκη κάτι το κακό. Εξαρτάται πότε θα την κάνεις. Αν την κάνεις έγκαιρα, και ενοοώ πριν να καταστρέψεις και το τελευτταίο μαγαζί, τότε θα ζοριστείς αλλά κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον θα επανέλθεις.

Αν όμως αφήσεις να σε μπουκώσουν με όλο και περισσότερο χρέος ζητώντας σου γη και ύδωρ τα οποία εσύ θα δώσεις ώστε να αποφύγεις το μοιραίο με κόστος μερικές εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα, τότε ναι, το έχεις χάσει το παιχνίδι.

Το έλλειμμα και το χρέος έχει ένα και μόνο σκοπό, την παραγωγή ανάπτυξης. Όταν χάνεται αυτός ο στόχος και γίνεται απλά και μόνο κερδοσκοπικό εργαλείο πλουτισμού μερικών δισεκατομμυριούχων τραπεζιτών τότε ο τροχός της ανάπτυξης παύει να γυρίζει και ο κόσμος αντί να πηγαίνει μπροστά αρχίζει να οπισθοδρομεί.

Η έρευνα ακυρώνεται και όλα περιστρέφονται γύρω από τα πρόσωπα των ΜΜΕ που λένε ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του. Η ουσία όμως; Πουθενά! Όλοι αυτοί δεν παράγουν τίποτε απολύτως. Δεν διαχέουν καμία χρήσιμη πληροφορία. Βομβαρδίζουν τους τηλεθεατές και τους ακροατές με ειδήσεις και απόψεις που δεν έχουν καμία χρησιμότητα.

Και όμως, στην εποχή της πληροφορίας, όλος αυτός ο τεχνολογικός εξοπλισμός θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ώστε να διαδίδονται πληροφορίες χρήσιμες, πληροφορίες που θα μπορούν να αποτελέσουν την βάση για κάτι καλύτερο και όχι την βάση για πανικό και κερδοσκοπία.

Άκουγα τις προάλλες ότι οι Έλληνες είναι 40% λιγότερο παραγωγικοί σε σχέση με τους Αμερικάνους και τους Ευρωπαίους. Το ερώτημα όμως είναι γιατί; Μήπως δεν δουλεύουν αρκετά; Μα πως, αφού σύμφωνα με μελέτη οι Έλληνες είναι από τους πιο σκληρά εργαζόμενους στην ΕΕ. Και όμως παράγουν λίγο. Ξαναρωτώ γιατί;

Προφανώς η ερώτηση είναι ρητορική και η απάντηση γνωστή. Ο Έλληνας κύριοι δεν διαθέτει τα μέσα που διαθέτει ο Γερμανός ή ο Αμερικάνος και ακόμα και όταν τα διαθέτει δεν έχει την κατάλληλη εκπαίδευση για να μπορέσει να τα αξιοποιήσει. Έχει μάθει να μπαίνει στο facebook, να τουιτάρι, να αφήνει κανά σχολιάκι, αλλά κατα τ' άλλα ποιος ξέρει να βάζει τον υπολογιστή να του κάνει υπολογισμούς ή κάποια εργασία που εκ των πραγμάτων αδυνατεί να επιτελέσει ο άνθρωπος σε λογικά χρονικά πλαίσια.

Σκεφτείτε όλη αυτή την υπολογιστική δύναμη που έχουμε στα σπίτια μας. Τρισεκατομμύρια υπολογισμοί σε δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου, και όμως, εμείς χρησιμοποιούμε το 1/1000 ή μήπως λιγότερο των δυνατοτήτων της δύναμης αυτής. Γιατί; Μα γιατί αντί να μάθουμε πρώτα να σκεφτόμαστε και ύστερα να χειριζόμαστε τον υπολογιστή κάνουμε το ανάποδο.

Και το Υπ. Παιδείας (ή όπως αλλιώς λέγεται) δεν πρόλαβε εφέτος να τυπώσει τα βιβλία και θα τα βάλει στο Διαδίκτυο.

Τι να πει κανείς;

Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης, της Ανάλυσης ΙΙ, της Ανάλυσης ΙΙΙΑνάλυσης IV και της Ανάλυσης V.

Σχόλια