Ορίστε γιατί η Ευρώπη μετατρέπεται σε πολιτεία των ΗΠΑ

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των Ευρωαπαίων ηγετών έχει πέσει η ιδέα της δημιουργίας ενός ειδικού ταμείου στο ΔΝΤ που θα χρηματοδοτεί τα κράτη της Ευρωζώνης. Ως φαίνεται οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ανακυρρήξουν την Ευρώπη και πλέον επίσημα πολιτεία των ΗΠΑ αφού δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους. Γνωρίζουν ότι χωρίς ένα Ταμείο με αρκετούς πόρους που να θωρακίζει τις δανειακές ανάγκες της Ιταλίας (250δις μόνο για την αναχρηματοδότηση του υπάρχοντος ιταλικού χρέους το 2013 - όσα έχουν απομείνει στο EFSF μετά τα προγράμματα για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία) το παιχνίδι είναι χαμένο.

Αν η Ελλάδα προχωρήσει σε κούρεμα χωρίς ένα επαρκώς ισχυρό firewall που να εμποδίσει την επίθεση στην Ιταλία δεν υπάρχει ελπίδα. Τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων της Ιταλίας είναι μια ανάσα πριν το 6%, ποσοστό που θα καταστήσει τις αγορές απροσπέλαστες για την γείτονα χώρα. Επομένως η παρέμβαση του EFSF θα είναι αναπόφευκτη. Τότε όμως η Ευρώπη θα έχει μείνει χωρίς ασπίδα αφού το EFSF θα έχει εξαντληθεί. 

Η έκθεση των γαλλικών τραπεζών μετά την αφαίρεση αυτών που οι Γάλλοι χρωστάνε στου Ιταλούς είναι 508.45δις. Αυτά είναι τα άμεσα δάνεια διότι αν βάλουμε τα παράγωγα, τις ασφάλειες και τα swaps μιλάμε για ποσά που προκαλούν ήλιγγο. Επομένως μετά την Ιταλία και η Γαλλία θα αντιμετωπίσει ΤΕΡΑΣΤΙΟ πρόβλημα. Κάπου εδώ θα βγει η επιγραφή με το Game Over για την Ευρώπη.

Στο σημείο αυτό μπαίνει και η Αμερική στο παιχνίδι. Η συνολική έκθεση της Wall Street στην Ευρώπη είναι 2700δις με τα μισά από αυτά στην Γαλλία και στην Γερμανία. Προσέξτε τώρα το αστείο της υπόθεσης. Η Morgan ισχυρίζεται ότι δεν έχει έκθεση στις γαλλικές τράπεζες. Παρόλα αυτά μπορεί να χάσει εως και 30δις δολάρια, 2δις περισσότερα από το σύνολο της κεφαλαιοποίησής της. Πως; Μέσω της έκθεσης των ασφαλειών, των παραγώγων και των swaps. Από αυτά τα προϊόντα προκύπτει η έμμεση έκθεση και ήταν αυτά τα προϊόντα που προκάλεσαν την κρίση του 2008.

Η Γαλλία υποστηρίζει ότι η έκθεση των τραπεζών της στην Ελλάδα είναι 8δις και τα κέρδη τους στο α' εξάμηνο του 2011 ήταν 11δις. Ας μας πει η Γαλλία ποια είναι η έμμεση έκθεσή τους να δούμε αν τελικά αντέχουν οι τράπεζές της στο ελληνικό κούρεμα.

Η Ευρωζώνη ως σύνολο χωρών χωρίς Κεντρικές Τράπεζες (αυτές εξαφανίστηκαν όταν υλοποιήθηκε το ευρώ) αποτελεί την Τέλεια Μηχανή Μετάδοσης. Το χρήμα μπορεί να μεταφερθεί μέσα σε διάστημα λίγο ωρών απο την περιφέρεια στον πυρήνα της Ευρώπης και από εκεί τελικά εκτός ηπείρου. Συνεπώς δεν υπάρχει λύση για την Ελλάδα μόνο, υπάρχει μόνο συνολικό πακέτο για την Ευρώπη. Αν δεν είναι επαρκές θα ζήσουμε επιδρομές στις τράπεζες (bank runs) της περιφέρειας και ενδεχομένως μια κρίση πολύ χειρότερη από αυτή της Lehman Brother.

Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης, της Ανάλυσης ΙΙ, της Ανάλυσης ΙΙΙΑνάλυσης IV και της Ανάλυσης V.

Σχόλια