Πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα και στα PIIGS

Το γράφημα αυτό που αναπαριστά την ανταγωνιστικότητα στην Ιταλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Ελλάδα και την Γερμανία ως προς τον μέσο ευρωπαϊκό όρο συναρτήσει του χρόνου έχει αρκετό ενδιαφέρον. Έχει γίνει με τα στοιχεία της ΕΚΤ σε blog της Linkesta.

Στο γράφημα αυτό οι θετικές τιμές υποδηλώνουν μείωση της ανταγωνιστικότητας ενώ οι αρνητικές αύξηση. Είναι χαρακτηριστική η πορεία της ανταγωνιστικότητας των PIIGS μετά το 2000 που σε γενικές γραμμές βαίνει μειούμενη.

Από την άλλη η Γερμανία αυξάνει σταθερά την ανταγωνιστικότητάς της από το 2001 και ύστερα και μόνο το 2010 φαίνεται κάποια αλλαγή της τάσης αυτής. Εύκολα παρατηρεί κανείς την κατακόρυφη αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ιρλανδίας από το 2009. Αυτό μάλιστα αντικατοπτρίζεται και στον θετικό ρυθμό ανάπτυξης το τελευταίο τρίμηνο για την χώρα αυτή.

Από την άλλη στην Ελλάδα δεν έχουμε καμιά σημαντική μεταβολή παρά τις "εργώδεις" προσπάθειες της κυβέρνησης που έχει βάλει στόχο την σωτηρία της χώρας με τον Βενιζέλο να ξεσκίζει τους Έλληνες στους φόρους και τον Χρυσοχοΐδη να κάνει ταξιδάκια για να προσελκύσει επενδύσεις. Ο Παπανδρέου επιδίδεται σε δημόσιες σχέσεις αν και τελευταία έχει καταστήσει την "ώρα του πρωθυπουργού" "ώρα της άδειας καρέκλας".

Μείωση της ανταγωνιστικότητας σημαίνει με απλά λόγια ότι δεν συμφέρει να παράγει κάποιος στην Ελλάδα. Είναι προτιμότερο να πάει στην Γερμανία. Γι' αυτό και τα τελευταία χρόνια κλείνουν η μία μετά την άλλη οι παραγωγικές επιχειρήσεις βυθίζοντας την χώρα όλο και πιο βαθιά στην ύφεση.

Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης, της Ανάλυσης ΙΙ, της Ανάλυσης ΙΙΙΑνάλυσης IV και της Ανάλυσης V.

Σχόλια