Είστε όλοι λάθος, αν η ΕΚΤ τυπώσει χρήμα θα σταματήσει την κρίση

Το άρθρο που ακολουθεί είναι του Ambrose Evans-Pritchard από την The Telegraph.

Αυτό θα εξοργίσει πολλούς αναγνώστες - ιδίως «αυστριακό» κοινό -αλλά οφείλω να το καταθέσω. Υπάρχει μια σχεδόν καθολική άποψη ότι η κρίση της Ευρώπης μπορεί να επιλυθεί μόνο από τις κυβερνήσεις και τη δημοσιονομική πολιτική, με διάφορες τοποθετήσεις επί της κατάλληλης δόσης πόνου.

Διαφωνώ. Αυτή είναι μια νομισματική κρίση, που προκλήθηκε από μία ανώριμη κεντρική τράπεζα η οποία απέβαλε μια αναιμική ανάκαμψη μέσω της αύξησης των επιτοκίων στις αρχές του έτους, αφήνοντας όμως την προσφορά χρήματος να καταρρεύσει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς στη νότια Ευρώπη, και προκαλώντας μία εντελώς περιττή ύφεση - και βαθιά επίσης, αν κρίνουμε από την κατάρρευση του PMI νέων παραγγελιών παραγωγής το Νοέμβριο.

Περιττό να πούμε ότι η δραστική δημοσιονομική λιτότητα χειροτερεύει τα πράγματα. Δεν μπορείς να σπρώχνεις τα δύο τρίτα της ζώνης του ευρώ σε συγχρονισμένη δημοσιονομική και νομισματική συστολή χωρίς συνέπειες.

Σημειώστε ότι τα 5ετή break-even spreads έχουν πέσει κάτω από το μηδέν για την Ιταλία, πράγμα που σημαίνει ότι οι αγορές πλέον προεξοφλούν άμεσο αποπληθωρισμό. Για μια χώρα με δημόσιο χρέος στο 120% του ΑΕΠ αυτό ισοδυναμεί με ποινή θανάτου.

Πιο πάνω υπάρχει το επικαιροποιημένο διάγραμμα ιταλικού χρήματος από την Banca d'Italia:

Τα break-evens για τη Γερμανία είναι περίπου στο 0,90. Η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο να συντριβεί σε αποπληθωρισμό, κατεδαφίζοντας το σύνολο του οικοδομήματος του δημόσιου χρέους και τους καταπονημένους δανειστές. Και ας έχουμε κατά νου ότι η συνδεδεμένη διατραπεζική ευρωπαϊκή ομάδα - συμπεριλαμβανομένων των Σκανδιναβών, των Άγγλων και των Ελβετών αγγίζει τα 31τρις€. Πολύ πράμα.

Αυτή η κρίση μπορεί να αποσοβηθεί εύκολα με νομισματική πολιτική παρεμβάσεων στις αγορές, μέσω της παλιάς μεθόδου των Fisher-Hawtrey-Friedman, ώστε να αυξηθεί η ποσότητα χρήματος, και είναι ιδανική για να κρατήσει την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ σε ισορροπία. Αυτό δεν επιλύει την ευρωπαϊκή εσωτερική νομισματική απόκλιση του 30% μεταξύ Βορρά και Νότου φυσικά, αλλά κυριολεκτικά "λύνει" τη κρίση φερεγγυότητας για την Ιταλία και την Ισπανία. Δεν θα ήταν αφερέγγυες, εάν η ΕΚΤ δεν τις είχε οδήγησε σε ύφεση, αφήνοντας να στραγγίσει η παροχή χρήματος.

Ναι, ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες που υποστηρίζουν ή νομίζουν ότι η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να επιτύχει αυτά τα θαύματα. Κάνουν λάθος. Φυσικά και μπορεί. [...] Έχουν ξεχάσει ορισμένα βασικά μαθήματα της οικονομικής ιστορίας. Όπως το έθεσε ο Adam Posen της Τράπεζας της Αγγλίας, η ηττοπάθεια της πολιτικής έχει αναλάβει.

Δεν έχω ιδέα αν ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi πιστεύει πραγματικά το μαντρά που είναι υποχρεωμένος από τα αφεντικά του να ξεστομίζει. Είναι δύσκολα θέματα. Αλλά η επιμονή του ότι αυτή η κρίση πρέπει να επιλυθεί από τις κυβερνήσεις και μόνο - «με μια νέα δημοσιονομική συμπύκνωση" όπως την αποκάλεσε σήμερα - συνιστά παράλειψη καθήκοντος.

Ναι, το άρθρο 123 της Συνθήκης της Λισαβόνας καθιστά παράνομη την απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων. Το άρθρο αυτό είναι παράλογο. Αποτελεί θεμελιώδες ελάττωμα σχεδιασμού της νομισματικής ένωσης. Αλλά η ΕΚΤ ήδη περιφρονεί τους κανόνες με τον χειρότερο δυνατό τρόπο με  την αγορά ομολόγων των κρατών με πρόβλημα, και το κάνει τόσο άσχημα με 8 δις € την εβδομάδα - αρκετά για να τρομάξει τους εναπομείνατες κατόχους ομολόγων, και ανεπαρκή για να επιλύσει το πρόβλημα. Η πολιτική αυτή είναι ηλίθια.

Αυτό που θα έπρεπε να κάνει είναι ένα πρόγραμμα QE (ποσοτικής χαλάρωσης), το οποίο είναι απολύτως νόμιμο σύμφωνα με τους κανόνες της Συνθήκης και της εντολής της τράπεζας. Δεν αναφέρει το δόγμα των δίδυμων πύργων της ΕΚΤ ότι η παροχή Μ3 χρήματος θα πρέπει να αυξάνεται με ρυθμό 4,5%; Ε λοιπόν δεν το κάνει. Τον Οκτώβριο συρρικνώθηκε. Επομένος ας αναλάβει δράση.
Η ΕΚΤ μπορεί αναμφίβολα να σταματήσει αμέσως την κρίση. Η τράπεζα μπορεί να ανασύρει το Club Med από τον ύφαλο. Επιλέγει να μην ενεργήσει για πολιτικούς λόγους διότι αυτό σημαίνει αύξηση του πληθωρισμού στη Γερμανία. Αυτό είναι το βρώμικο μυστικό. Όλοι πρέπει να σταυρωθούν για να κρατήσει τον εσωτερικό γερμανικό πληθωρισμό κάτω από το 2%.

Με την ευκαιρία, θεωρώ την αγαλλίαση της αγοράς μετά την παρέμβαση των Fed-BoJ-ΕΚΤ-et al πολύ παράξενη. Τα ισπανικά 10ετή είναι κάτω από τις 100 μονάδες βάσης. «Η χθεσινή συντονισμένη παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών ήταν σαν τον πιλότο που σε υπερατλαντική πτήση ανακοινώνει στην ενδοεπικοινωνία ότι, ενώ τρεις από τους τέσσερις κινητήρες έχουν αποτύχει, ο τελευταίος μπορεί να μας πάει στον προορισμό μας», δήλωσε ο Steen Jakobsen από την Saxo Bank.

"Οι κεντρικές τράπεζες είναι πλέον η μόνη πηγή - ή μηχανή - χρηματοδότησης για τις τράπεζες. Ναι, αυτό σημαίνει ότι τώρα έχουμε ακόμα περισσότερες εγγυήσεις φθηνού χρήματος / ρευστότητας στο σύστημα, αλλά το πράγμα είναι ακόμα τρομακτικό με έναν κινητήρα σε λειτουργία στο αεροπλάνο. Η κεντρική τραπεζική ρευστότητα είναι ο ένας κινητήρας, ενώ η ιδιωτική αγορά που συνιστούσε μέχρι τώρα τους άλλους τρεις κινητήρες, έχει κατασχεθεί και έχει σταματήσει τη λειτουργία της.

Οι γαλλικές τράπεζες έχασαν πάνω από €120 δισεκατομμύρια βραχυπρόθεσμης xρηματοδότησης  από τις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, και η διάρκεια της χρηματοδότησης μειώθηκε από το μέσο όρο των 44-ημερών, σε λιγότερο από 5 ημέρες.

Αρκετά.

Οι αγορές πιστεύουν ότι ένα κοινό μπαζούκα των EFSF-ΔΝΤ θα είναι σύντομα διαθέσιμο με €1.000 δισεκατομμύρια δύναμη πυρός; Ή ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πρόκειται να υποχωρήσει σε ευρωομολόγα και παρέμβαση της ΕΚΤ; Ή ότι το πεζικό της ΕΚΤ θα κάνει ανταρσία εναντίον της πανίσχυρης Bundesbank;

Δίχως αμφιβολία θα βγει κάτι στη σύνοδος κορυφής της ΕΕ της 9ης Δεκεμβρίου (με επιμήκυνση των παρεμβάσεων της ΕΚΤ για δύο χρόνια και χαλαρότερους κανόνες εγγυήσεων), αλλά οι ενδείξεις μιας επαναστατικής break-through παρέμβασης είναι ελάχιστες μέχρι στιγμής. Υποθέτω ότι το φλερτ των υπουργών Οικονομικών της Αυστρίας, της Ολλανδίας και της Φιλανδίας με το στρατόπεδο αυτών που υποστηρίζουν μια δυναμική παρέμβαση είναι μια αξιοσημείωτη στροφή, αλλά η Μέρκελ έλεγε εχθές και πάλι "Nein, Nein, Nein".

Είναι σαφές ότι πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι το δράμα των κεντρικών τραπεζών την Τετάρτη είναι ένα σημάδι ότι κάτι μεγάλο αρχίζει και ότι οι ιθύνοντες της Ευρώπης και του κόσμου επιτέλους κατάλαβαν. Λοιπόν, λυπάμαι. Ο κόσμος το έχει καταλάβει, αλλά η Γερμανία και η ΕΚΤ όχι.


Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης, της Ανάλυσης ΙΙ, της Ανάλυσης ΙΙΙΑνάλυσης IV και της Ανάλυσης V.

Σχόλια