Η Σύνοδος της Αποτυχίας

Άλλη μία ευρωπαϊκή σύνοδος που απέτυχε να παραδώσει μία αξιόπιστη λύση στο πρόβλημα της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη έφθασε στο τέλος της.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ΟΧΙ σε παράλληλη λειτουργία του EFSF και του ESM που θα αύξανε την συνολική δύναμη πυρός του συστήματος και θα προσέφερε μεγαλύτερη ασφάλεια σε ενδεχόμενο default. Είπε ακόμη ΟΧΙ στην απόδοση τραπεζικής άδειας στο ESM που θα του επέτρεπε να δανείζεται από την ΕΚΤ παρακάμπτοντας έτσι το άρθρο 123 που απαγορεύει την αγορά κρατικού χρέους στην πρωτογενή αγορά και θα συνιστούσε το Big Bazooka που απεγνωσμένα αναζητείται εδώ και καιρό.

Από την άλλη είπε ΝΑΙ στην μη συμμετοχή ιδιωτών σε ενδεχόμενα μελλοντικά κουρέματα αναγνωρίζοντας ότι αυτό που συνέβη με την χώρα μας ήταν λάθος. Το λέγαμε εδώ και καιρό αλλά οι φωστήρες κάποιων ελληνικών καναλιών μιλούσανε για την σιδηρά κυρία που έβαλε τις τράπεζες στην θέση τους. Τώρα τα ίδια κανάλια σιωπούν και μιλάνε για αποτυχία της τακτικής Μέρκελ. Αλήθεια πόσο κοστίζει η συνεχής αλλαγή πλεύσης των ελληνικών ΜΜΕ;

Η Μέρκελ πήρε όμως τον φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για να αντιληφθεί κανείς ότι και αυτό είναι λάθος και θα οδηγήσει και πάλι σε φυγή των επενδυτών από την Γηραιά Ήπειρο. Στοιχηματίζω ότι θα το εκθειάσουν και αυτό τα γνωστά κανάλια.

Ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης, Μ. Ντράγκι, μείωσε μια μέρα πριν τα επιτόκια του ευρώ κατά 0,25 μονάδες βάσης αρνούμενος όμως να αποδεχθεί την διοχέτευση χρηματοδότησης από τις Κεντρικές Τράπεζες στην Ευρωζώνη μέσω του ΔΝΤ. Δεν θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού και δηλώνει ότι η ΕΚΤ παραμένει προσηλωμένη στην αντιπληθωριστική της εντολή. 

(Να σημειώσω ότι στις ερωτήσεις που του κάνανε στην συνέντευξη τύπου ξεχνούσε διαρκώς την ερώτηση και ζητούσε την επανάληψή της.)

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Απλό, ότι το παιχνίδι είναι χαμένο. Οι αγορές το ξέρουν και γι' αυτό είχαμε την τεράστια χθεσινή πτώση των δεικτών. Σήμερα αντίθετα οι δείκτες ανέβηκαν περιέργως παρόλο που η σύνοδος τους έδωσε ένα ναι μεν δωρεάν αυτοκίνητο το οποίο όμως είναι εντελώς ξεχαρβαλωμένο. Κάνει εντύπωση ο όγκος των συναλλαγών. Ήταν τόσο μεγάλος που σε κάνει να υποψιάζεσαι ότι κάποιοι μεγάλοι μπήκαν στο σύστημα αγοράζοντας μαζικά για να ανεβάσουν τους δείκτες. Άλλωστε θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να ισχυριστούν ότι οι αγορές ικανοποιήθηκαν από τα αποτελέσματα της Συνάντησης.

Ο πρωθυπουργός της Αγγλίας, Ντ. Κάμερον, είπε τέλος το αυτονόητο. Ότι δηλ. η Αγγλία δεν είναι διατεθειμένη να παραδώσει την εθνική κυριαρχία της όπως κάνουν κάποιες χώρες της Ευρώπης. Σημειώστε ότι τα δεκαετή αγγλικά ομόλογα (GILT) έχουν χαμηλότερα επιτόκια από τα γερμανικά BUND και αυτό συμβαίνει ακριβώς λόγω της εθνικής κυριαρχίας που της ζήτησε η Γερμανία να παραδώσει στις Βρυξέλλες. Μήπως οι Άγγλοι καταλαβαίνουν καλύτερα κάποια πράγματα από εμάς που δίνουμε γη και ύδωρ για μερικά δις τα οποία θα ανταλλαγούν με δεκαετίες ανέχειας; 

Δημοσιονομική πειθαρχία χωρίς οικονομική υποστήριξη συνιστά σπιράλ θανάτου για την χώρα αλλά κυρίως για τους πολίτες της. Και αν νομίζεται ότι τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα περιμένετε λίγο και θα δείτε ότι υπάρχουν ΤΕΡΑΣΤΙΑ ακόμη περιθώρια.

Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης, της Ανάλυσης ΙΙ, της Ανάλυσης ΙΙΙΑνάλυσης IV και της Ανάλυσης V.

Σχόλια

  1. Μεγάλη η ευθύνη σου Neptune να χαρακτηρίσεις αποτυχημένη μια σύνοδο που έβαλε «πάγο» στη τακτική Πόντιου Πιλάτου του Ενωμένου Βασιλείου και ειδικότερα αυτής της «μουσίτσας» που ακούει στο όνομα Ντ. Κάμερον.
    Τι σημασία μπορεί να έχουν οι έννοιες εθνική κυριαρχία, τη στιγμή που σείεται συθέμελα ολόκληρο το οικοδόμημα της ευρωπαϊκής συνοχής και ειδικότερα εκείνο της Ευρωζώνης?
    Δεν κατέχω και πολλά, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση πιστεύω ότι οι εξελίξεις έχουνε ήδη ξεπεράσει του παλιούς ισχύοντες κανόνες και θα έπρεπε επί του προκειμένου και επί της ουσίας, να θεσπιστούν νέοι σύγχρονοι και εφαρμόσιμοι.
    Αυτό έστω υποτυπωδώς και προχείρως πράξανε Σαρκοζύ και Μέρκελ για να προλάβουνε τα χειρότερα….που τους περιμένανε στην γωνία..
    Στο μέλλον και κάτω από το φως των νέων εξελίξεων, όλα μπορούνε να βελτιωθούνε, να τροποποιηθούνε και να συμπληρωθούνε..
    Πολύ θα ήθελα να διαβάσω τον πιθανό αντίλογό σου για την συγκεκριμένη τοποθέτηση μου…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε Δωδωναίε σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου. Το πρόβλημα με την Σύνοδο αυτή ήταν το ότι είχε ως μοναδικό στόχο την σφιχτή δημοσιονομική πολιτική και τίποτε παραπάνω. Δεν διαφωνώ με το συμμάζεμα που είναι απαραίτητο ειδικά στην χώρα μας. Όμως όταν εφαρμόζεις τέτοια πολιτική θα πρέπει να έχεις εξασφαλισμένη και την χρηματοδότηση που θα σε αποτρέψει από την βύθιση στην ύφεση. Όσες μεταρρυθμίσεις και να γίνουν αν δεν υπάρχει ανάπτυξη δεν υπάρχει περίπτωση να βελτιώσουν την χώρα και τους Έλληνες. Η Ελλάδα όπως και πολλές άλλες χώρες της ΕΖ, αν όχι όλες, χρειάζεται Τελικό Δανειστή και αυτό τον ρόλο μπορεί να τον διαδραμματίσει μόνο η ΕΚΤ. Όμως η Γερμανία αντιτίθεται σε αυτό. Από την άλλη ο Κάμερον δεν θέλει να υποβαθμιστεί το Citi και δικαιολογημένα αφού το στάτους κβο του επιτρέπει να δανείζεται φθηνότερα από την Γερμανία. Η Σύνοδος αυτή δεν έδωσε ουσιαστικά τίποτε αφού και οι αλλαγές αυτές που προωθούνται θα πρέπει να επικυρωθούν από τα κοινοβούλια και ήδη στην Γερμανία τίθεται θέμα συνταγματικότητας των αλλαγών. Επομένως δεν βλέπω πως μπορεί μια Σύνοδος με μηδενικό εξαγόμενο να είναι επιτυχημένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου