Οι υποβαθμίσεις πιέζουν προς δυναμική παρέμβαση της ΕΚΤ

Την εβδομάδα που πέρασε είδαμε τις αγορές να πηγαίνουν πάνω κάτω και τελικά να κλείνουν διαρκώς στο κόκκινο. Μια συνεχής προσμονή για αρνητικές ανακοινώσεις οδηγούσε ακόμη πιο βαθιά και ο μοναδικός λόγος που δεν έχουν βυθιστεί εντελώς είναι η προσμονή για το λεγόμενο "stanta claus rally" ή "ράλι του Άη Βασίλη".

Η Σύνοδος της περασμένης παρασκευής δεν έδωσε λύσεις ενώ αντίθετα σφράγισε το διαζύγιο της Ευρώπης με την Μ. Βρετανία, κάτι που τελικά μάλλον καλό θα κάνει στην τελευταία παρά κακό έτσι όπως βαίνουν τα πράγματα στην Ευρώπη με μια Γερμανία ανένδοτη σε οποιαδήποτε παρέμβαση της ΕΚΤ.

Μόνο που η Σιδηρά Καγκελάριος, Α. Μέρκελ, έχει υπολογίσει χωρίς τον ξενοδόχο, δηλ. τους Οίκους Αξιολόγησης. Η S&P έβαλε σε αρνητική προοπτική όλες τις χώρες τις Ευρωζώνης και ειδικά η Γαλλία κινδυνεύει με υποβάθμιση 2 βαθμίδων. Εχθές μάλιστα ήταν έντονη η φημολογία για υποβάθμιση μετά το κλείσιμο των αγορών.

Η Αμερική γνωρίζει πολύ καλά ότι αν πάει κάτω η Ευρώπη θα συμπαρασύρει όλο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα στην άβυσσο και δεν είναι διατεθειμένη να το επιτρέψει. Η Γαλλία θα χάσει τα 3Α πολύ σύντομα και αυτό θα σημάνει τον τυπικό "θάνατο" του EFSM αφού πλέον δεν θα μπορεί να δανείζεται φθηνά για να στηρίζει τις χώρες με πρόβλημα χρέους. Ήδη τα επιτόκια του έχουν αυξηθεί πολύ από το καλοκαίρι.

Οι ΗΠΑ θέλουν να κάμψουν με αυτό τον τρόπο την αντίσταση Μέρκελ στην δυναμική παρέμβαση της ΕΚΤ με επιθετική αγορά ομολόγων. Αν δεν συμβεί αυτό θα ακολουθήσει και η απώλεια των γερμανικών 3Α και τότε πλέον η Γερμανία δεν θα έχει άλλη επιλογή.

Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης, της Ανάλυσης ΙΙ, της Ανάλυσης ΙΙΙΑνάλυσης IV και της Ανάλυσης V.

Σχόλια