Τι κάνει η FED που δεν κάνει η EKT;

Την Τετάρτη η FED ανακοίνωσε ότι το ενδεχόμενο νέου QE (ποσοτική διευκόλυνση - φθηνό χρήμα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ) είναι στο τραπέζι όσο η ανάκαμψη παραμένει αναιμική. Επαναβεβαίωσε ότι η εντολή της FED είναι διττή: σταθερότητα τιμών αλλά και αύξηση της απασχόλησης. Τα δύο αυτά στοιχεία αντιμετωπίζονται με ίση βαρύτητα και μάλιστα η FED προτιμά να αυξηθεί λίγο ο πληθωρισμός από το να αποπληθωριστεί η οικονομία λόγω χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης, κάτι που συνέβη στην Ιαπωνία και την οδήγησε σε μια χαμένη δεκαετία.

Η FED δεν θέλει να χρησιμοποιήσει το όπλο ενός νέου QE όταν θα είναι πλέον αργά όπως έγινε με το QE2. Βεβαίως το να διοχετεύεις στην αγορά χρήμα οδηγεί σε υποτίμηση του νομίσματός σου. Όμως όταν βλέπεις το 65% των εταιριών του SP500 να αναφέρουν κέρδη (μεταξύ των οποίων IBM, Microsoft, Starbucks, Caterpillar, Apple κ.α.) αυτό σημαίνει ότι η πολιτική αυτή δουλεύει.

Εδώ είναι και η σημαντική διαφορά από την ΕΚΤ που παραμένει προσκολλημένη μονόπλευρα στην σταθερότητα των τιμών χωρίς να δίνει βαρύτητα στην απασχόληση και στην ανάπτυξη. Τα αποτελέσματα φυσικά τα βλέπουμε όλοι. Βεβαίως μέσω των προγραμμάτων LTRO έβγαλε από το τραπέζι το καταστροφικό σενάριο του στραγγαλισμού λόγω έλλειψης ρευστότητας όμως δεν έδωσε λύση στο πρόβλημα της ανάπτυξης.

Φυσικά τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων έπεσαν γιατί πλέον αγοράζουν οι τράπεζες. Αρκεί όμως η αγορά χρέους χωρίς ανάπτυξη; Μάλλον όχι!

Το ζήτημα είναι ότι τα όπλα που έχει η ΕΚΤ στην φαρέτρα της για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικά οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Το timing είναι πολύ σημαντικό. Ελπίζω να το καταλάβουν πριν να είναι πολύ αργά για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης, της Ανάλυσης ΙΙ, της Ανάλυσης ΙΙΙΑνάλυσης IV και της Ανάλυσης V.

Σχόλια