Σχέδιο χρεωκοπίας της Ελλάδας;

Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε πέρυσι κατά 6,8% και η ανεργία ξεπέρασε το 20%. Από την άλλη το πρωτογενές έλλειμμα ξεπερνά ακόμη τα 5δις γεγονός που σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί περαιτέρω.

Τα μέτρα που έχουν επιβληθεί από την Τρόικα έχουν ρίξει την οικονομία σε ένα θανατηφόρο σπιράλ που ανατροφοδοτείται διαρκώς και με νέα μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν επιβληθεί.

Το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων αναμένεται να πάρει το πράσινο φως την Δευτέρα. Δεν πιστεύω όμως ότι θα είναι ένα καθαρό "ναι" αλλά ένα "ναι μεν αλλά". Αυτό το "αλλά" θα συνεπάγεται νέα μέτρα.

Άλλωστε ο στόχος της μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 δεν είναι επιτεύξιμος και σύμφωνα με εκτιμήσεις το χρέος θα διαμορφωθεί κοντά στο 130%.

Όσο για τις εκλογές που λέγανε ότι θα γίνουν τον Απρίλιο, το θεωρώ σχεδόν αδύνατο αφού οι Ευρωπαίοι δεν θα ανεχθούν να πάρουν τα ηνία της χώρας πολιτικοί που τους θεωρούν αναξιόπιστους. Ήδη ακούγονται φωνές που ζητάνε να εξαντλήσει την θητεία της η επιβληθείσα υπάρχουσα κυβέρνηση Παπαδήμου.

Την στιγμή που οι Έλληνες φτωχαίνουν  με διαρκείς μειώσεις μισθών και συντάξεων τα χρηματιστήρια και το πετρέλαιο έχουν πάρει την ανηφόρα. Ο DOW οδεύει για τις 13000 μονάδες και το πετρέλαιο έφτασε στα 102 δολάρια. Τα συνεχή QE, άμεσα (FED) και έμμεσα (ΕΚΤ-LTRO) απαξιώνουν την αξία των χρημάτων και γι' αυτό οι επενδυτές προσφεύγουν σε μετοχές τροφοδοτώντας το ράλι. Το πετρέλαιο ακολουθεί. Και είναι περίεργο την στιγμή που η παγκόσμια ζήτηση σε μαύρο χρυσό μειώνεται οι τιμές να αυξάνονται.

Εννοείται ότι το ράλι αυτό επιδεινώνει την ήδη άσχημη κατάσταση του μέσου Έλληνα που ήδη σηκώνει στους ώμους του μια δυσβάστακτη λιτότητα. Όμως ο φόβος της εξόδου από το ευρώ οδηγεί πολλούς στο να ανέχονται έναν αργό θάνατο. Η χώρα δεν γίνεται ανταγωνιστική, η εσωτερική παραγωγή δεν αναπτύσσεται αφού η διαφορά στις τιμές εισαγόμενων και εγχώριων προϊόντων δεν είναι τέτοια που να ευνοεί την στροφή προς το "ελληνικό".

Το πρόβλημα θα επιδεινωθεί, η λύση της ανταλλαγής ομολόγων θα είναι βραχύβια και όλοι θεωρούν σίγουρη την χρεωκοπία της Ελλάδας. Ήδη κυκλοφορεί έγγραφο σε μεγάλες τράπεζες που επεξεργάζεται σχέδιο χρεωκοπίας της Ελλάδας στις 23 του Μάρτη με το κλείσιμο των αγορών και πάγωμα των τραπεζικών  λογαριασμών το Σαββατοκύριακο που ακολουθεί. Περισσότερα γι' αυτό μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Σαφώς και πρόκειται για σχέδιο και όχι για βεβαιότητα. Όμως όταν φθάνουν στο σημείο να έχουν σχέδιο μήπως αυτό σημαίνει κάτι;

Οι επόμενοι μήνες αναμένονται να είναι μια εναλλαγή μαστιγίου και καρότου!

Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα της Ανάλυσης, της Ανάλυσης ΙΙ, της Ανάλυσης ΙΙΙΑνάλυσης IV και της Ανάλυσης V.

Σχόλια

  1. Σενάρια υπάρχουν για πολλά ενδεχόμενα. Σενάριο υπάρχει και για πόλεμο με την Τουρκία, σενάριο υπάρχει και για εισβολή εξωγήινων. Και υποθέτω ότι δεν είμαστε η μόνη χρεωμένη χώρα της υφηλίου.
    Δεν είμαι από αυτούς που θα αναπαράγουν τέτοια σενάρια. Χρειάζεται σοβαρότητα και σύνεση κυρίως βεβαίως από τους πολιτικούς και τα ΜΜΕ.

    Να το πω και διαφορετικά. ΠΟΙΑ οικονομία θα άντεχε μετά από τέτοιο ψυχολογικό πόλεμο?

    Το κακό έχει παραγίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλήθεια είναι αυτό. Από σενάρια άλλο τίποτα. Όμως αυτό διακινείται σε 2 πολύ μεγάλες τράπεζες. Συνεπώς έχει βαρύτητα.

    Για τον ψυχολογικό και όχι μόνο πόλεμο θα συμφωνήσω. Έχουν γονατίσει την ελληνική οικονομία και πράγματι το κακό έχει παραγίνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου