Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές των ακινήτων και πως οι Έλληνες διέσωσαν τις τράπεζες

Η Ελλάδα διεσώθη και εκπληρώθηκε η επιθυμία της παραμονής στην ζώνη του ευρώ. Ευνοούνται οι εισαγωγές και πλήττονται οι εξαγωγές αφού με ένα εθνικό νόμισμα είτε επρόκειτο για την δραχμή είτε για κάτι άλλο τα εγχώρια παραγόμενα προϊόντα με ένα υποτιμημένο σε σχέση με το ευρώ νόμισμα θα ήταν ανταγωνιστικότερα απ' ότι είναι τώρα. Ας δούμε όμως τι σημαίνει για τον μέσο Έλληνα η παραμονή στο ευρώ. 

Ως γνωστόν η πλειοψηφία των Ελλήνων έχει και από ένα τουλάχιστον δάνειο. Τα δάνεια αυτά δεν υπεβλήθησαν σε κούρεμα. Αντιθέτως το νέο δάνειο συνοδεύτηκε και από νέο κούρεμα σε μισθούς και συντάξεις. Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι κάποιος έπαιρνε 2000 ευρώ και είχε ένα δάνειο 1000 ευρώ, τώρα παίρνει 1000 ευρώ και έχει το ίδιο δάνειο. Δηλ. πριν το κούρεμα του χρέους της Ελλάδας το δάνειο συνιστούσε το 50% του μισθού του ενώ τώρα συνιστά το 100%. Τι απομένει; Μηδέν! Το σύνολο των χρημάτων κατευθύνεται στην αποπληρωμή των δανείων των ιδιωτών προς τις τράπεζες και δεν μένει απολύτως τίποτε για να κινηθεί η οικονομία. Τα δάνεια προς τις τράπεζες προφανώς δεν κουρεύτηκαν γιατί αν γινότανε κάτι τέτοιο οι τράπεζες θα είχαν πρόβλημα και θα κατέρρεαν. Για να μην καταρρεύσουν λοιπόν οι τράπεζες καταρρέει ο μέσος Έλληνας. 

 Προσέξτε τις τιμές των ακινήτων. Αντιστέκονται σθεναρά σε οποιαδήποτε πτώση. Γιατί συμβαίνει αυτό; Απλό! Αν κατέρρεαν οι τιμές στην αγορά κατοικίας και επαγγελματικής στέγης αυτό αναπόφευκτα θα οδηγούσε τους κατόχους στεγαστικών δανείων να σκεφτούν πολύ σοβαρά το κατά πόσο τους συμφέρει η συνέχιση πληρωμής των δόσεων των δανείων τους. Αν π.χ. κάποιος είχε πάρει ένα δάνειο €300,000 και εξακολουθούσε να χρωστάει €250,000 την στιγμή που το διπλανό ακίνητο πωλούνταν για €100,000 τότε η προφανής ενέργεια θα ήταν η παύση πληρωμής των δόσεων και η αγορά του διπλανού ακινήτου. Οι τράπεζες θα βρισκόντουσαν με χιλιάδες κατασχεθέντα ακίνητα τα οποία θα αξίζανε κλάσμα μόνο της αξίας των δανείων που θα ήταν αναγκασμένες να διαγράψουν από τα βιβλία τους. Αποτέλεσμα θα ήταν η κατάρρευσή τους. Προφανώς οι κυβερνητικοί ιθύνοντες δεν μπορούν επιτρέψουν κάτι τέτοιο. 

Το κρατικό χρέος που κατείχαν οι τράπεζες κουρεύτηκε. Όμως το χρέος αυτό είχε αγοραστεί με μοχλευμένο χρήμα, δηλ. χρήμα που προκύπτει ως πολλαπλάσιο των καταθέσεων. Δεν επρόκειτο λοιπόν για δουλεμένο χρήμα. Οι ίδιες οι τράπεζες όπως προείπα δεν κούρεψαν το χρέος των ιδιωτών. Οι τράπεζες θα υποστηριχθούν άμεσα με δάνειο από την ΕΕ που θα βαρύνει τον Έλληνα πολίτη. 

Τι συνέβη λοιπόν; Οι Έλληνες διέσωσαν τις τράπεζες καταδικάζοντας ιδίους σε αιώνια λιτότητα και την χώρα σε οικονομικό θάνατο.

Σχόλια

  1. και πως θα αγόραζε το διπλανό ακίνητο? με τι χρήματα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αν γινει ομως ενα κινημα μεσων πολιτων σεβαστο σε νουμερα, και δεν πληρωσει τις δοσεις των δανειων για 2 μηνες εχουν καταρευσει ολες οι τραπεζες.την δυναμη την εχουμε στα χερια μας.ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δάνειο σε αντικατάσταση του παλιού δανείου. Μόνο που το νέο θα ήταν για 100,000 και όχι για 250,000 ευρώ. Κέρδος 150,000 ευρώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το κείμενο έχει βάση. Το μόνο σημείο είναι η αντικατάσταση. Οταν χρωστάς σε μια τράπεζα 250.000 και σταματάς να πληρώνεις. ΔΕΝ παίρνεις άλλο δάνειο. Ουτε γι αντικατάσταση.

    Πως θα γίνει αυτό φίλε Neptune; Θα πεις εντάξει μου δώσατε 250.000 τώρα δώστε μου άλλα 100.000 για το νέο σπίτι; Και τι θα γίνουν τα προηγούμενα 150.000 πραγματικά δεν καταλαβαίνω τον συλλογισμό.

    Στο παράδειγμα του κειμένου αν κάποιος απο τις 2.000 πάει στις 1.000 απλά δεν μπορεί να πάρει κανένα άλλο δάνειο. ΓΙΑΤΙ;

    Σταματάς να πληρώνεις. Χρωστάς άλλα 250.000. Η τράπεζα βγάζει το σπίτι σε πλειστηριασμό. Έστω Απο αυτόν λόγο πτώσης της τιμής παίρνει απο το σπίτι 150.000. Τα 100.000 που μένουν ΠΑΛΙ θα σε κυνηγάει να τα πληρώσεις. Τελεία.


    Αντικατάσταση δανείου παίρνεις μόνο όταν χρωστάς στην ίδια τράπεζα διάφορα και στα μαζεύουν σε ένα. Αν θέλεις να μαζέψεις απο τις υπόλοιπες πρέπει να μπορείς να αποδείξεις ότι πληρώνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν θα το πάρεις από την ίδια τράπεζα.

    Αλλά και πάλι, ακόμη και να μην μπορέσεις να πάρεις άλλο δάνειο και να πας να μείνεις σε ενοίκιο πάλι κερδισμένος θα είσαι.

    Σημειώνω ότι οι τιμές των ενοικίων ήδη παρουσιάζουν κάμψη.

    Επιπλέον η άρνηση των τραπεζών να χορηγήσουν νέα δάνεια σε όσους έχουν επιστρέψει τα σπίτια στις τράπεζες σε ένα περιβάλλον κατάρρευσης τιμών θα πλήξει τις ίδιες τις τράπεζες και θέλοντας και μη θα αρχίσουν να χορηγούν δάνεια.

    Μια τράπεζα η οποία θα έχει χάσει εκατομμύρια από τις παύσεις πληρωμών δεν θα είναι σε θέση να αρνείται νέα δάνεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μη ξεχνάς ότι οι Τράπεζες έχουν ενιαίο σύστημα και τσεκάρουν την συμπεριφορά του πελάτη και την πιστοληπτική του ικανότητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου