Καισαριανή>Ανεξαρτητοποίηση τριών δημοτικών συμβούλων της παράταξης Καμπάκα. Η γραπτή δήλωση.


Γραπτή δήλωση για τους λόγους που μας οδήγησαν σε ανεξαρτητοποίηση από 12-10-2012.
Εμείς που υπογράφουμε την δήλωση αυτή αισθανόμαστε την ανάγκη να εξηγήσουμε δημόσια προς κάθε συμπολίτη μας τους λόγους που μας οδήγησαν σε αυτή την ενέργεια. Είμαστε συνιδρυτές στην ίδρυση της παράταξης Καισαριανή Δημιουργία από το Φεβρουάριο του 2002.
Μαζί με πολλούς ακόμα αξιόλογους συμπολίτες μας γίναμε συνοδοιπόροι στην δύσκολη πορεία να προσφέρουμε και εμείς τις όποιες δυνάμεις και δυνατότητες είχαμε στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στην πόλη μας.
Η μακροχρόνια αυτή πορεία με τις αξέχαστες και δυνατές συγκινήσεις είχε ένα και μόνο στόχο που μας ένωνε.

Να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, να διαμορφώσουμε ένα πλειοψηφικό ρεύμα και να αλλάξουμε την Καισαριανή με βάση αρχές, αξίες αλλά και δεσμεύσεις που καταγράφηκαν σε συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα αυτό εγκρίθηκε στις 14-11-2010 που οι συμπολίτες μας με την ψήφο τους, οριακά αλλά καθαρά, μας έδωσαν μια και μόνο εντολή, να το πραγματοποιήσουμε.
Ξεκινήσαμε με ενθουσιασμό και δώσαμε μάχες ακόμα και με τους εαυτούς μας, για να διαμορφώσουμε ένα νέο μοντέλο διοίκησης για το οποίο άλλωστε είχαμε ήδη δεσμευτεί προεκλογικά στους συμπολίτες μας.
Πολλές αλλαγές επέβαλε και η νέα νομοθεσία (νόμος 3852/10 “Καλλικράτης”) που ισχύει από την έναρξη της θητείας μας από 1-1-2011.
Το νέο μοντέλο θα βασιζόταν εκτός από όσα ήδη επέβαλε ο νόμος και σε αρχές, αξίες, διαφάνεια, έλεγχο, λογοδοσία, συμμετοχή των πολιτών, αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των οικονομικών πόρων από τα τακτικά έσοδα και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται με αξιοποίηση των προγραμμάτων της ευρωπαϊκής ένωσης.
Μέχρι σήμερα δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε αν κερδίσαμε, στις μάχες που δώσαμε, όντως αντιπάλους, τι όφελος είχαμε σαν διοίκηση και κυρίως με ποιο τρόπο αξιοποιήσαμε αυτές τις μάχες που δώσαμε στην αφετηρία μας.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν εφαρμόσαμε το μοντέλο που δεσμευτήκαμε.
Σε λίγες μέρες κλείνουμε 22 μήνες θητείας δηλαδή καλύπτουμε πλέον τη μισή θητεία μας σαν διοίκηση του δήμου.
Δεν γνωρίζουμε αν είναι πιο αξιόπιστη η γνώμη του κάθε δημοτικού συμβούλου ή μια έρευνα για την αξιολόγηση της μέχρι τώρα θητείας μας από τους πολίτες της Καισαριανής.
Πιστεύουμε όμως ότι σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να αγνοηθεί αυτό που όλοι εμείς καταγράφουμε από τον περίγυρο μας ότι δυστυχώς πλειοψηφούν τα αρνητικά σχόλια, κυρίως για τον τρόπο που διοικούμε τον δήμο σε αυτό το διάστημα.
Εκφράσαμε επανειλημμένα στις όποιες διαδικασίες της παράταξης, προφορικά και γραπτά τις ανησυχίες μας για σειρά λαθών και παραλείψεων και προτείναμε λύσεις που ποτέ δεν απορρίφτηκαν αλλά και ποτέ δεν εφαρμόστηκαν.
Από το Μάιο του 2012 εξαντλώντας κάθε άλλη λύση καταθέσαμε γραπτό κείμενο προς τα όργανα της παράταξης και καταγράψαμε τουλάχιστον τις βασικές αιτίες που οδηγούν τους πολίτες να είναι απογοητευμένοι και από την δημοτική αρχή.
Σε γενικές μόνο γραμμές, οι βασικές αιτίες κατά την ταπεινή μας γνώμη είναι:
Το μοντέλο διοίκησης.
Η έλλειψη διαφάνειας, παρότι ήταν κορυφαία προεκλογική μας δέσμευση.
Η έλλειψη τήρησης κατ ελάχιστο των δεσμεύσεων του προγράμματος μας.
Η έλλειψη στοιχειωδών κανόνων συλλογικής δράσης.
Η έλλειψη στοιχειώδους επικοινωνίας και πληροφόρησης είτε εντός είτε εκτός.
Η έλλειψη σεβασμού προς την διαφορετική άποψη, ακόμα και αν αυτή είναι αποδεδειγμένα σωστή.
Ο διαχωρισμός της πλειοψηφίας σε διοίκηση και λοιπούς και η μη αξιοποίηση και συμμετοχή ενεργών και ικανών συμπολιτών μας σε συμμετοχικά όργανα.
Οι παραιτήσεις που κατά καιρούς έχουν υποβληθεί και δεν αξιολογήθηκαν οι λόγοι που αναφέρθηκαν σε αυτές.
Η υποβάθμιση των αιρετών και του ρόλου τους.
Η αδιαφορία στις επισημάνσεις και προτάσεις που με αγωνία κατατέθηκαν έγκαιρα και έγκυρα.
Η μη εφαρμογή του νόμου για αλλαγή του οργανισμού και άλλων υποχρεώσεων όπως πχ χρόνος και τρόπος κατάθεσης του προϋπολογισμού – απολογισμού.
Ο τρόπος διαχείρισης της καθημερινότητας.
Η εικόνα της πόλης, όπως διαμορφώνεται σε κάθε κάτοικός της.
Εξυπακούεται, ότι για κάθε μια από τις παραπάνω επισημάνσεις, υπάρχουν πάρα πολλά γεγονότα για τεκμηρίωση, που αναλύθηκαν σε πολύωρη διαδικασία συζήτησης από το Μάιο και για λόγους οικονομίας δεν αναφέρονται.
Ζητήσαμε με απόλυτη τεκμηρίωση να κάνουμε μια τελευταία προσπάθεια να αλλάξουμε εμείς ως διοίκηση.
Ταυτόχρονα για να πιέσουμε στην κατεύθυνση διόρθωσης αδυναμιών και λαθών και εξεύρεσης λύσεων, παραιτηθήκαμε το Μάιο, από κάθε θέση που μας είχε δώσει η συμμετοχή μας στην παράταξη της πλειοψηφίας και ζητήσαμε στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο να τεθεί άμεσα το θέμα της αντικατάστασης μας από τις επιτροπές που μας όρισε αυτό, όπως άλλωστε ορίζει ο Νόμος.
Γνωρίζουμε τα αντεπιχειρήματα, για την συμπεριφορά των κατεστημένων και την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας. Δίπλα μας όμως υπάρχουν άλλα παραδείγματα που μας κάνη να πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλές και μεγάλες ευθύνες και σε εμάς, σαν παράταξη πλειοψηφίας και όχι μόνο στην συγκυρία.
Μέχρι σήμερα δεν δικαιώσαμε τις προσδοκίες των συμπολιτών μας.
Ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα και για αυτό παίρνουμε αυτή την πρωτοβουλία σήμερα, κάνοντας μια ακόμα προσπάθεια να αλλάξουμε το τρόπο διοίκησης και την αποτελεσματικότητα του δήμου σχεδόν σε όλους τους τομείς, για το υπόλοιπο της θητείας μας.
Ίσως έτσι να δικαιώσουμε όσες και όσους μας εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους έστω και κατά ένα μέρος.
Δεν μεμφόμαστε κανένα δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας για την στάση του σε σύγκριση με την επιλογή μας. Απλά ο καθένας έχει άλλο τρόπο να υπηρετεί αρχές, αξίες και στόχους. Είμαστε διαφορετικοί στην αντοχή και την ανοχή.
Δηλώνουμε ότι διατηρούμε μόνο την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου που μας έχουν δώσει οι πολίτες της Καισαριανής
Δηλώνουμε ότι θα ψηφίζουμε στα δημοτικά συμβούλια κατά συνείδηση όπως αλώστε προβλέπει και ο νόμος 3852 ΦΕΚ 87-7/10/2010 στην παρ 2 του άρθρου 68.
Δηλώνουμε ότι θα ψηφίζουμε επίσης και ελπίζαμε να υπάρξουν, τα θέματα που θα αφορούν την εφαρμογή του προγράμματος και των δεσμεύσεων που αναλάβαμε απέναντι στους συμπολίτες μας και οι οποίοι μας έδωσαν εντολή με την ψήφο τους, να εφαρμόσουμε.
Φίλες και φίλοι συμπολίτισσες και συμπολίτες,
Καλούμαστε
Όλοι εμείς που θεωρούμε ότι αντιμετωπίζουμε μαζί με τη βαθιά οικονομική κρίση και καθολική κρίση αξιών, και που επιθυμούμε σε αντιστάθμισμα μια αναβαθμισμένη τοπική αυτοδιοίκηση, στο πλάι της κοινωνίας: να εμπνέει και να κινητοποιεί την κοινωνική δυναμική.
Καλούμαστε όλοι εμείς που είμαστε απέναντι στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και, δεν μπορούμε με τις ίδιες αναμασημένες συνταγές και τους μεταλλαγμένους παλιούς ρόλους, να διατηρούμε την αξιοπιστία μας, φέρνοντας έμπρακτα αποτελέσματα.
Όλοι εμείς που πιστεύουμε σε αλήθειες και ρήξεις ουσίας με το παρελθόν και δεν αποτιμούμε στη ζυγαριά του πολιτικού κόστους τις απόψεις μας τις αρχές και αξίες μας για τη ζωή.
Όλοι εμείς που δεν χρωστάμε σε κανέναν τίποτα και δεν θέλουμε να κάνουμε την πολιτική και την συμμετοχή στα κοινά, τέχνη του συμβιβασμού, καλούμαστε σε ένα νέο ξεκίνημα.
Σε μια ελπιδοφόρα, ρεαλιστική και καθημερινή μάχη για την Καισαριανή μας.
Ο κάθε πολίτης με τα προβλήματά του και τις δυνάμεις του μπορεί να είναι το ενεργό κύτταρο της κοινής προσπάθειας. Μιας συνειδητής κοινωνικής στράτευσης, χωρίς τα «καπέλα» αυτών που θέλουν να διασφαλίσουν μόνο την προσωπική τους ηγεμονία. Με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και των στόχων αυτής της πορείας.
Ο προβληματισμός ο δικός μας και οι πικρές αλήθειες που δημόσια θέτουμε, μετά από μακρό διάστημα αναμονής και περίσκεψης, μπορούν να αποτελέσουν τη «μαγιά». Την αφετηρία για την αναδημιουργία της Καισαριανής, με προσήλωση στις αξίες και τις ανάγκες της κοινωνίας, με αξιόπιστο πολιτικό λόγο και καθημερινό συνεπή αγώνα.
Οι καιροί δεν περιμένουν.
Καισαριανή 12 Οκτωβρίου 2012
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΛΑΚΗΣ ΤΑΣΟΣ ΧΑΤΖΗΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΚΑΜΙΑΣ
Από Καισαριανή 12 Οκτωβρίου 2012
Δημοτικούς Συμβούλους
Κώστα Παπαλάκη
Τάσο Χατζηαναστασίου
Γιώργο Συκαμιά
Προς
Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου.
κο. Κώστα Μπλάνα
ΘΕΜΑ : ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ (Ν. 3852/7-6-2010 άρθρο 66 παρ 4)
Αγαπητέ κε Πρόεδρε,
Σε συνέχεια της επιστολής μας από τις 21-5-2012 που είχαμε αποστείλει στον Δήμαρχο κο Καμπάκα και σε εσάς και την από 23-5-2012 σε σας, δηλώνουμε ότι από σήμερα Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012 κάνοντας χρήση του άρθρου 66 παρ 4 του Ν. 3852/2010 που αναφέρει ότι : «Μέλος του δημοτικού συμβουλίου μπορεί με γραπτή δήλωσή του προς το προεδρείο να ανεξαρτητοποιηθεί από τη δημοτική παράταξη, με την οποία έχει εκλεγεί» ανεξαρτητοποιούμαστε από την παράταξη «Καισαριανή Δημιουργία» γιατί θέλουμε να κάνουμε πράξη όσα αναφέρει ο νόμος 3852/10 όπως:
Άρθρο 66 παρ 1. Οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και της ψήφου κατά συνείδηση.
Άρθρο 68 παρ. 2. Ο δημοτικός σύμβουλος εκφράζει τη γνώμη του και ψηφίζει κατά συνείδηση, αποβλέποντας πάντοτε στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του συνόλου των δημοτών.
Κύριε Πρόεδρε,
Η συνεχιζόμενη έλλειψη σεβασμού στην ελάχιστη τήρηση των κανόνων που δεσμεύουν την διοίκηση του δήμου και η συμπεριφορά μας, ειδικά τώρα που οι πολίτες έχουν πολύ περισσότερο από ποτέ την ανάγκη της συμπαράστασης με οποιοδήποτε τρόπο, αλλά και η διαδικασία στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, όπου θέμα προστασίας της αξιοπρέπειας των πολιτών μετατράπηκε από τον επικεφαλής της παράταξης σε θέμα εμπιστοσύνης προς την συγκάλυψη του λάθους που ο ίδιος δήλωνε ότι υπήρχε, έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει.
Αναλυτικά όλους τους λόγους που μας οδήγησαν σε αυτή την ενέργεια θα εξηγήσουμε στους συμπολίτες μας με κείμενο που θα δημοσιοποιήσουμε και θα καταθέσουμε στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι:
Κώστας Παπαλάκης Τάσος Χατζηαναστασίου Γιώργος Συκαμιάς
Κοινοποιείται :
Δήμαρχο Καισαριανής
κο Αντώνη Καμπάκα

Σχόλια