Βαγγέλης Βενιζέλος> «παιδαριώδεις» και «ερασιτεχνικοί» οι χειρισμοί της ευρωπαϊκής ένωσης σε θέματα γεωστρατηγικής


Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος μιλώντας στην Βουλή για το θέμα της Κύπρου επεσήμανε ότι:
τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα, έντονα…«παιδαγωγικά» χαρακτηριστικά και δεν λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις στις κοινωνίες και το Διεθνές περιβάλλον.
Για τον Β. Βενιζέλο η αιτία των Ευρωπαϊκών πολιτικών είναι οι συντηρητικές-νεοφιλελεύθερες δυνάμεις που αυτή την στιγμή κυριαρχούν στο ευρωκοινοβούλιο.
Το ΠΑΣΟΚ δίνει την μάχη μαζί με άλλες ευρωπαϊκές σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις προκειμένου να ανατραπούν οι συσχετισμοί.
Για τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το καλύτερο πεδίο για να προστατευθεί η Ελλάδα είναι η Ευρώπη.
Αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο είναι μια απόφαση της Ευρωπαϊκής ένωσης να χτυπήσει το μοντέλο της Οικονομίας (βασίζεται κυρίως στις χρηματο-Οικονομικές υπηρεσίες) κάτι που στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει μόνο στην Κύπρο (συμβαίνει πχ στο Ηνωμένο Βασίλειο)
Η απόφαση για φορολογία καταθέσεων κάτω των 100.000€ είναι μια λάθος απόφαση αφήνοντας αιχμές για τον Πρόεδρο του EuroGroup κ. Γιούνκερ που προέρχεται από μια χώρα με πολύ ισχυρό τραπεζικό τομέα.
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος θεωρεί την απόφαση που λήφθηκε στην Κύπρο επιβεβλημένη εκ των δημιουργούμενων συνθηκών.
Σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί αστείο το γεγονός ότι διαμαρτύρεται για το κούρεμα στις καταθέσεις όταν ο ίδιος προεκλογικά είχε μιλήσει για φορολογία καταθέσεων.
Εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει φτηνή πολιτική εκμετάλλευση των γεγονότων που συμβαίνουν στην Κύπρο διότι δεν μπορούμε να παρεμβαίνουμε στις αποφάσεις της Κύπρου αλλά μόνο να στηρίζουμε.
Θεωρεί λάθος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μόνο Οικονομική Διάσταση και δεν λαμβάνει υπόψη γεωπολιτικές παραμέτρους και θέματα ασφάλειας και ότι δεν έχει αντιληφθεί τη σημαντικότητα της γεωπολιτικής θέσης της Κύπρου.
Χαρακτηρίζει «παιδαριώδεις» και «ερασιτεχνικούς» τους χειρισμούς της ευρωπαϊκής ένωσης σε θέματα γεωστρατηγικής με αποτέλεσμα ποτέ να μην μπορέσει να χειραφετηθεί.
Ο κ. Βενιζέλος είπε επίσης ότι τα μεγέθη των οικονομιών (Ελλάδας-Κύπρου) δεν έχουν καμία σχέση. Η Κύπρος έχει πολύ μικρότερο ΑΕΠ και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι πολύ πιο περιορισμένα.
Ουδείς μπορεί να πει ότι για το κυπριακό πρόβλημα φταίνε η ελληνικοί χειρισμοί στο PSI δεδομένου ότι το μέγεθος των Κυπριακών Τραπεζών είναι τεράστιο και δυσανάλογο με το κυπριακό ΑΕΠ.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ότι στην Κυπριακή Βουλή έχουν ψηφισθεί ήδη 35 μνημονιακοί νόμοι με δεσμεύσεις και περικοπές.
Επεσήμανε ότι είναι πολύ διαφορετικό πράγμα να ζητάς 6 δις (Κύπρος) δανεικά και άλλο…240 (Ελλάδα)
Άφησε αιχμές για τον τρόπο που χειρίστηκαν οι ΜΗ ευρωπαϊκές δυνάμεις το ελληνικό πρόγραμμα (ομόλογα, PSI κτλ)
Σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον της Ρωσίας είναι για μια Κύπρο μέσα στο Ευρώ γιατί τα ρωσικά αποθεματικά είναι σε…ευρώ.
Μια έξοδος από το ευρώ θα είχε πολλαπλάσιες επιπτώσεις απ΄ότι αυτό που επέβαλε η απαράδεκτη απόφαση του EuroGroup για το κούρεμα των καταθέσεων.
Τέλος είπε ότι πατριωτισμός δεν είναι να κάνεις φτηνά επικοινωνιακά παιχνίδια αλλά να αντιλαμβάνεσαι τους διεθνείς συσχετισμούς και κάθε φορά να πράττεις το πιο συμφέρον για τον λαό.

Σχόλια