Η καμπύλη Lafer και η Ελληνική αντιμετωπισή της

Όσο πιο πολλούς φόρους ζητούν οι κυβερνήσεις, τόσο λιγότερα χρήματα εισπράττουν



Όταν οι κυβερνήσεις αποκαλύπτουν σχέδια να αυξήσουν τον υψηλότερο συντελεστή στο φόρο εισοδήματος, υποστηρίζο...υν ότι οι αλλαγές αυτές θα φέρουν εκατομμύρια ευρώ επιπλέον στα ταμεία του κράτους. Όμως κάποιοι οικονομολόγοι αμφισβητούν αυτές τις προβλέψεις, υποστηρίζοντας ότι τα έσοδα από τη φορολογία αυξάνονται μόνο μέχρι ένα συγκεκριμένο φορολογικό συντελεστή - όταν αυτός ξεπεραστεί, αρχίζουν ξανά να πέφτουν.

Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως «καμπύλη του Λάφερ». Όταν οι πολίτες θεωρούν ότι το κράτος εφαρμόζει υπερβολικά υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, δεν έχουν πλέον κίνητρο για να εργάζονται, ενώ απ’ την άλλη αρχίζουν να ψάχνουν τρόπους να αποφύγουν τη φορολογία, είτε εκμεταλλευόμενοι «παραθυράκια» στη φορολογική νομοθεσία είτε εμπιστευόμενοι τις καταθέσεις τους σε offshore φορολογικούς παραδείσους είτε τέλος εγκαταλείποντας τη χώρα και μετακομίζοντας στο εξωτερικό. Όμως, σύμφωνα με τον οικονομολόγο καθηγητή Κόλιν Ρεν του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ, ο καθορισμός των περιπτώσεων στις οποίες ισχύει το παραπάνω φαινόμενο αποτελεί αντικείμενο διενέξεων ανάμεσα στους ειδικούς. Όπως εξηγεί, «λέγεται ότι η μείωση του υψηλότερου φορολογικού συντελεστή εισοδήματος, που έφτανε μέχρι και το 83% στη Μεγάλη Βρετανία από τα τέλη του 1970 ως τις αρχές της δεκαετίας του ’80, οδήγησε σε αύξηση των εσόδων από φορολογία».

Οι χρὀνια κυβερνώντες όμως στην Ελλάδα σκέφτηκαν (μόνοι τους ;)  την λύση της επιβολής νέων φόρων σε οτιδήποτε που δεν μπορεί να κρυφτεί. Δεν είναι κάτι το καινούργιο , οι Τούρκοι μην μπορώντας να βρούν την παραγωγή και το ''βιὀς'' της κάθε οικογένειας επέβαλαν τον κεφαλικό φόρο '' πληρώνεις για να φέρεις το κεφάλι σου στους ώμους σου''.

Τελικά τι πρέπει να κάνει μια κυβέρνηση για να αυξήσει τα έσοδα ;
Να μειώσει την φορολογία , να αυξήσει την απασχόληση με σκοπό να εισπράτει λογικό φόρο απο όλους ή να αντιγράψει τους Τούρκους , αφού η αύξηση των συντελεστών φορολογίας δεν αποδίδει.

Η απάντηση σύντομα στην Ελλάδα.
 

 

Σχόλια