Ελληνική Προεδρεία. Επιτυχημένη ή ξεπούλημα των Ευρωπαικών κατακτήσεων;;


Χτές η Ελληνική προεδρία πήρε τα εύσημα ως μια επιτυχημένη προεδρία. Ας δούμε λοιπόν τι όντως επέτυχε να προωθήσει.
1. Η Τραπεζική ένωση προωθήθηκε όπως την ήθελε η Γερμανία, δηλαδή όταν θα ισχύσει  θα φροντίζει η κάθε χώρα μόνη της τη διάσωση των τραπεζών της, το ταμείο διάσωσης θα έχει ψίχουλα ως πόρους που σίγουρα δεν καλύπτουν τις ανάγκες διάσωσης μιας μεγάλης τράπεζας, η συμφωνία είναι λοιπόν κομμένη  και ραμένη στις επιθυμίες της Γερμανίας για να μη χωθούν πολύ πολύ στις δικές της τράπεζες που έχουν μεγάλες τρύπες και δεν επιθυμεί η Γερμανία να ψαχθούν από ένα Ευρωπαικό μηχανισμό.
2. Προωθήθηκε η συμφωνία διατλαντικού εμπορίου (T.T.I.P) όπως τη θέλουν οι Αμερικάνοι οι οποίοι επιθυμούν να μη γίνεται στην ουσία κανένας περιβαλλοντικός έλεγχος και τα εργασιακά να απορυθμιστούν πλήρως όπως είναι στη χώρα τους. Για τη συμφωνία αυτού του τύπου πιέζουν ως γνωστό οι πολυεθνικές εταιρείες με τους μέτοχους τους και το μεγάλο κεφάλαιο.
3. Προωθήθηκε η ρύθμιση για τα μεταλλαγμένα όπως τη θέλανε οι κολοσσοί του χώρου. Επαφίεται στα κράτη μέλη να καλλιεργούν ή όχι μεταλλαγμένα οι κολοσσόι του χώρου Monsanto και Syngenta δεν θέλουν να υπάρχει ευρωπαική νομοθεσία και θα πρέπει ένα κράτος μέλος να αποδείξει με ατράνταχτα επιστημονικά επιχηρήματα ότι είναι βλαβερά τα μεταλλαγμένα, η Monsanto θα αντιπαραβάλλει ένα τεράστιο φάκελο ώς αντεπιχείρημα και θα σέρνει στα δικαστήρια την αντίστοιχη χώρα που αρνείται να τα καλλιεργήσει για ζημία και διαφυγόντα κέρδη.
4. Προωθήθηκε η εφαρμογή της πράσινης ενέργειας με όρους που ήθελε η βαρειά βιομηχανία της Ευρώπης για να γίνουμε ανταγωνιστική με την Κίνα με όρους Κίνας. Μειώθηκε το ποσοστό της πράσινης ενέργειας έναντι της βρώμικης και φτηνής (κάρβουνο).
5. Ως Ελληνική προεδρεία κάναμε κι ένα πέρασμα απο την Ουκρανία για τα μάτια του κόσμου.  Κανένας δε μας ρώτησε κι ενώ έπρεπε να είμαστε οι πρωταγωνιστές είμασταν απλοί κομπάρσοι.

Εύλογα τα ερωτήματα. Γίνεται η Ευρώπη κάτω από την κυριαρχία της Μέρκελ και τους πρόθυμους όπως ο Σαμαράς, απέραντη νεοφιλελέφθερη χώρα στα πρότυπα της Αμερικής; Το succes story που επί επτά μήνες μαγείρεψε η Τρόικα μαζί με την κυβέρνηση είναι μια άλλη απόδειξη της επίμονης προσπάθειας που καταβάλει το ΔΝΤ στα πρότυπα αυτών που πρεσβεύει από καταβολής του για την επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη. Η τρόικα θα φύγει, τα μέτρα θα μείνουν. Οι στρατιές των ανέργων, ο μεσαίωνας στις εργασιακές σχέσεις, οι πεινασμένοι και οι ανασφάλιστοι θα είναι εδώ. Και σε καναδυό χρόνια θα φανεί πάλι η τραγικότητα της Ελληνικής οικονομίας και στους περίφημους δείκτες που τώρα φτιάχνουν πορευόμενοι ανεξάρτητα από την πραγματικότητα της ζωής μας, αλλά αυτό είναι ένα άλλο story που μάλλον δεν είναι άσχετο με τις αποφάσεις και πρακτικές του νεοφιλελέφθερου ακροδεξιού Σαμαρά, των προσωπικών του συμβούλων όπως ο ανενδίαστος κ. Μπαλτάκος και των προισταμένων του στην Ευρωπαική ένωση.

Σχόλια