Φορολογική αμνηστία με εφάπαξ φόρο 15% για όσους φέρουν πίσω τα λεφτά τους - Στόχος να επιστρέψουν 10 δισ. στις τράπεζες

Φορολογική «αμνηστία» σε όσους έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, σκέφτεται να χορηγήσει η κυβέρνηση δίνοντας κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων. Tουλάχιστον 10 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Λεφτά που βρίσκονται στο εξωτερικό ή ακόμα και σε σεντούκια ή θυρίδες στο εσωτερικό.
«Φέρτε πίσω τα λεφτά και ξεχάστε πόθεν έσχες, φορολογικούς συντελεστές 42%. Βάλτε τα στις ελληνικές τράπεζες με εφάπαξ φόρο 15% ή κάντε επενδύσεις και εξασφαλίστε φορολόγηση του κεφαλαίου με συντελεστή 7,5% μια κι έξω και πλήρη φορολογική αμνηστία», φέρεται να είναι το ακριβές μήνυμα της κυβέρνησης.
Με 15% συντελεστή φόρου, το κέρδος για το ελληνικό Δημόσιο είναι 1,5 δισ ευρώ ή “μισός ΕΝΦΙΑ”, όπως λένε οι κυβερνητικές πηγές.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Νέων» τα 10 δισ. ευρώ των κεφαλαίων είναι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το μαξιλάρι ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Ρευστότητας, ποσό ικανό να δώσει βαθιά ανάσα ρευστότητας στις τράπεζες και αναπτυξιακή ώθηση. Μια τέτοιου μεγέθους ένεση ρευστότητας, κρίνεται παραπάνω από πολύτιμη για τις τράπεζες ιδίως όταν - με τα σημερινά δεδομένα - δεν θα έχουν από τις αρχές του 2015 τη δυνατότητα να προσφεύγουν στην ΕΚΤ για φθηνό δανεισμό ενέχυρο τίτλων.
Το όλο σενάριο όμως έχει ένα βασικό πρόβλημα για την εφαρμογή του. Η τρόικα δεν ήθελε στο παρελθόν να προχωρήσει κανένα σχέδιο για «φορολογική αμνηστία».