ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚΤ>Στην αγορά 1 τρισ. ευρώ για τόνωση της ανάπτυξης


Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ρίξει στην αγορά έως και 1 τρισ. ευρώ με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης που παραμένει εξαιρετικά «αδύναμη και ευάλωτη» επανέλαβε χθες από τη Φρανκφούρτη ο αντιπρόεδρός της Βίτορ Κονστάντσιο.
Ο «νούμερο 2» της ΕΚΤ έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα αγοράς τίτλων ABS και καλυμμένων ομολόγων που έχει ανακοινώσει ο Μάριο Ντράγκι, διευκρινίζοντας πως υπάρχουν στην αγορά αρκετοί διαθέσιμοι τίτλοι ώστε ο ισολογισμός της τράπεζας να «αυξηθεί σημαντικά».
Μεταξύ άλλων δήλωσε πως «τα μέτρα που αποφασίστηκαν τους λίγους τελευταίους μήνες σηματοδοτούν μια νέα φάση στην προσέγγιση της ΕΚΤ. Με αυτά τα νέα μέτρα, το Διοικητικό Συμβούλιο επιδεικνύει ότι είμαστε έτοιμοι να οδηγήσουμε το μέγεθος του ισολογισμού μας σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, έτσι ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής». Ο κ. Κονστάντσιο επεσήμανε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει «αδύναμη και ευάλωτη» και τόνισε ότι «εγείρονται σοβαρές ανησυχίες» από την παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού. Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης βρίσκεται στο 0,3% έναντι στόχου κοντά στο 2%.
Προσέθεσε ότι στην αγορά υπάρχουν περίπου 400 δισ. ευρώ τίτλοι ABS που μπορεί να αγοράσει η ΕΚΤ βάσει του νέου προγράμματος. Οι αντίστοιχες εκτιμήσεις για τα καλυμμένα αγγίζουν τα 600 δισ. ευρώ. «Το συνολικό ύψος των τίτλων ABS και καλυμμένων ομολόγων που μπορούν να αγοραστούν είναι αρκετό για να εξασφαλίσει ότι το πρόγραμμα θα είναι μεγάλου μεγέθους» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Γνωρίζουμε βεβαίως ότι τα ποσά που θα μπορέσουμε να αγοράσουμε είναι χαμηλότερα από αυτό το θεωρητικό νούμερο».
Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ κατέληξε σημειώνοντας ότι «η πλειονότητα των ABS και των καλυμμένων ομολόγων δεν βρίσκεται στα χέρια τραπεζών και οι αγορές μας δεν στοχεύουν στην αγορά τίτλων κυρίως από τις τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση, με το υφιστάμενο περιβάλλον, οι άμεσες αγορές ιδιωτικών τίτλων από την κεντρική τράπεζα μπορεί να βοηθήσουν την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών».