Ασφαλιστικό. Αιτία για μια επερχόμενη σύγκρουση γενεών?


Μέγα θόρυβος προκλήθηκε από την φημολογούμενη περικοπή συντάξεων αναλογικά με τα περιουσιακά στοιχεία και λοιπά εισοδήματα.

Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα. Το γεγονός ότι κάποιος διαθέτει μια Α περιουσία σε ακίνητα, οικόπεδα κτλ δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει και μεγάλη οικονομική άνεση. Στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που ζούμε πολλές φορές τα ακίνητα δεν σημαίνουν κέρδος, κυρίως μέσω ενοικίων, αλλά βάρος αφού δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο των ανοίκιαστων διαμερισμάτων.

Κατά δεύτερον, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι το Ασφαλιστικό δεν είναι μια απλή υπόθεση και ότι πρέπει να προσεγγίζεται πάντα με τρόπο επιστημονικό και τεκμηριωμένο.

Ως μη ειδικοί, ίσως το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να επισημάνουμε μερικές πτυχές που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ενδεχομένως ως «ακραίες» ή «προκλητικές» για το κοινωνικό σύνολο.

Μια ακραία περίπτωση θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε τις διπλές συντάξεις και μάλιστα χωρίς να έχουν καταβληθεί οι αντίστοιχες εισφορές.

Δεύτερη ακραία περίπτωση  την απασχόληση συνταξιούχων και μάλιστα σε καθεστώς «μαύρης εργασίας» στερώντας  έτσι θέσεις εργασίας από ανέργους. Η περίπτωση αυτή μπορεί να είναι προκλητική όταν το ύψος της σύνταξης είναι υψηλό ή σχετικά υψηλό.

Τρίτη ακραία περίπτωση την χορήγηση συντάξεων σε συνταξιούχος με παράλληλα εισοδήματα από αξιοποίηση περιουσίας και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις πολύ υψηλά. Όλοι μας μπορούμε να αναλογιστούμε την αδικία σε βάρος ενός εργαζόμενου οικογενειάρχη των 400, 500, 600 ευρώ που αφενώς καταβάλει εισφορές για μια σύνταξη που απ΄ότι φαίνεται δεν θα λάβει ποτέ και αφετέρου στηρίζει την σύνταξη του σημερινού συνταξιούχου των…1500, 1800, 2000 ευρώ ο οποίος μπορεί παράλληλα να απολαμβάνει τυχόν άλλα εισοδήματα…Αρκεί να λάβουμε υπόψη μας ότι ο αριθμός των συνταξιούχων βρίσκεται πολύ κοντά στον αριθμό των...εργαζομένων (!!!)

Σε κάθε περίπτωση ο εκτροχιασμός του ασφαλιστικού συστήματος δεν είναι καθόλου τυχαίος αφού πέραν της γήρανσης του πληθυσμού και της εισφοροδιαφυγής,
είναι αμφίβολο ότι οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη αυτό που πραγματικά δικαιούνται από τις εισφορές που έχουν καταβάλει (δηλαδή δεν βάζουν «μέσα» το ταμείο τους) αποτελούν την ισχυρή πλειοψηφία…

Σχόλια