Φαντάσματα!

Τα φαντάσματα που κατά καιρούς ακούμε να εμφανίζονται σε διάφορα σημεία έχουν μια απλή επιστημονική εξήγηση. Ακούει (ή μάλλον όχι) στο όνομα υπόηχοι!
Οι υπόηχοι είναι πολύ μπάσα κύματα ή δονήσεις όπου η συχνότητα τους είναι έξω από την ακουστική περιοχή του ανθρωπίνου αυτιού (20Hz με 22KHz). Αν και αυτά τα κύματα δεν μπορούμε να τα ακούσουμε, μπορούμε να τα νιώσουμε και έχει βρεθεί οτι προκαλούν διάφορες αντιδράσεις σε ανθρώπους, όπως άγχος, υπερβολική θλίψη και ρίγη.Ο ψυχολόγος Richard Wiseman από το Πανεπιστήμιο του Hertfordshire πιστεύει οτι η περίεργη αίσθηση που οι άνθρωποι απόδίδουν στην παρουσία ενός φαντάσματος, μπορεί να προκαλείται από υποηχητικές δονήσεις. Δεν είναι και ο μόνος.
Το 1988, ο Vic Tandy, πειραματιστής και λέκτορας στη σχολή διεθνών σπουδών και νομικής του Πανεπιστημίου Coventry, και ο Δρ. Tony Lawrence του τμήματος ψυχολογίας, έγραψαν μια δημοσίευση στο Journal of the Society for Psychical Research, με όνομα "Ghosts in the Machine" (Φαντάσματα στη μηχανή). Ανέφεραν τους υπόηχους σαν την αιτία όπου το προσωπικό ενός λεγόμενου "στοιχειωμένου" εργαστηρίου στο Warwick, έβλεπε οπτασίες.
Αρκετά χρόνια νωρίτερα, ο Tandy δούλευε αργά στο στοιχειωμένο εργαστήριο όταν είδε ένα γκρι πράγμα να κινείται προς αυτόν. " Ένιωσα να σηκώνονται οι τρίχες στην πλάτη μου", είπε. "Φαινόταν να είναι μεταξύ εμένα και της πόρτας οπότε το μόνο πράγμα που μπορούσα να κάνω είναι να γυρίσω και να το αντιμετωπίσω".* Αλλά το πράγμα εξαφανίστηκε. Όμως, εμφανίστηκε με άλλη μορφή την επόμενη μέρα όταν ο Tandy έκανε κάποια δουλειά στο ξίφος που είχε για ξιφομαχία. " Η λαβή είχε πιαστεί από μια μέγγενη πάνω στον πάγκο, και όμως η λεπίδα άρχισε να δονείται σαν τρελή", λέει. Αναρωτήθηκε γιατί η λεπίδα δονήθηκε στο ένα μέρος του δωματίου και όχι στο άλλο. Η εξήγηση που ανακάλυψε ήταν ότι οι υπόηχοι ερχόντουσαν από έναν εξαεριστήρα." Όταν τελικά το κλείσαμε, ήταν σαν να μου είχε φύγει ένα μεγάλο βάρος", είπε. " Με έκανε να σκεφτώ ότι μια από τις πιθανές εφαρμογές αυτής της έρευνας μπορεί να είναι η σύνδεση των υπόηχων με το σύνδρομο των άρρωστων-κτιρίων". Όταν μέτρησε τον υπόηχο στο εργαστήριο, η ένδειξη ήταν 18.98 hertz, η ακριβής συχνότητα όπου αρχίζει να συντονίζεται το ανθρώπινο μάτι. Τα ακουστικά κύματα έκαναν τα μάτια του να συντονίζονται, προκαλλώντας έτσι οπτικές παραισθησεις: είδε μια μορφή που δεν υπήρχε. *
Τα υποηχητικά κύματα διαδίδονται σε μεγάλες απόστάσεις και είναι λιγότερο ευαίσθητα σε διαταραχές και παρεμβολές απ'ότι τα κύματα υψηλής συχνότητας*. Οι υπόηχοι μπορούν να παραχθούν από τον αέρα και από κάποια είδη σεισμών*. Οι ελέφαντες έχουν την ικανότητα να εκπέμπουν υπόηχους οι οποίοι μπορούν να ανιχνευθούν ακόμα και από 2 χιλιόμετρα μακρυά.
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τις φάλαινες. Τα υπόηχα κύματα μπορούν να ταξιδέψουν πολύ μεγάλες αποστάσεις, επιρτέποντας στις φάλαινες να επικοινωνούν μεταξύ τους σε αποστάσεις της τάξεως των εκατοντάδων ή ακόμη και χιλιάδων χιλιομέτρων. Αυτό βέβαια συμβαίνει σε ιδανικές συνθήκες οι οποίες δεν υπάρχουν σήμερα λόγω ηχητικής μόλυνσης από πλοία, υποβρύχια και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες.
Δυστυχώς όμως υπάρχει και μια δυνατότητα χρήσης των υπόηχων κυμάτων για καταστροφικούς λόγους, για την κατασκευή δηλαδή όπλων.
Μέχρι τη δεκαετία του '50 οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει συσκευές παραγωγής υπόηχων από 1 έως και 10HZ. Από τις μελέτες που είχαν κάνει διαπίστωσαν ότι τα κύματα αυτών των συχνοτήτων επηρεάζουν τα ζωτικά όργανα των ανθρώπων με αποτέλεσμα την εξουδετέρωση τους είτε για ώρες ή μέρες ή ακόμη και τη θανάτωση τους.
Η κύρια δυσκολία για την κατασκευή τέτοιων όπλων είναι ότι πρέπει να έχουν πολύ μεγάλο πλάτος για να είναι αποτελεσματικά, και πολύ καλή εστίαση έτσι ώστε να στέλνουν το κύμα εκεί που πρέπει.
Πέρα από τη χρήση τέτοιων όπλων από το στρατό, υπάρχει και η πιθανότητα χρήσης τους για τον έλεγχο του πλήθους (π.χ. των ανθρώπων μιας πόλης) αλλά και την προσωπική προστασία.
Η καταστροφική ικανότητα των όπλων αυτών μπορεί να συγκριθεί με τις ατομικές εκρήξεις. Έχουν πολύ μεγάλη εξάπλωση. Έτσι μετά από μελέτες έχει παρατηρηθεί ότι ένα κύμα υπόηχων μπορεί να μετακινηθεί μέχρι και 2500-3500 χιλιόμετρα από το σημείο εκπομπής του σε λιγότερο από 2 ώρες.


Σχόλια