The CAMP BONDSTEEL




Απίστευτο και όμως αληθινό. Η γιγαντιαία Αμερικανική βάση CAMP BONDSTEEL στο ιστορικό Urosevac του νότιου Κοσόβου είναι τόσο μεγάλη που διακρίνεται από την... σελήνη με γυμνό οφθαλμό.
Απέχει 149 μόλις χιλιόμ. από τα ελληνικά σύνορα και 26 χιλιόμ. από την πόλη των Σκοπίων. Σε έκταση 3.865 στρεμμάτων φιλοξενεί 9.000 Αμερικανούς στρατιωτικούς μαζί με τον βαρύ εξοπλισμό τους.
Το εσωτερικό της οδικό δίκτυο έχει μήκος 25 χλμ. Είναι η πρώτη διακρατική βάση στην στρατιωτική ιστορία καθώς εκτείνεται και επεκτείνεται ταυτόχρονα στο έδαφος δύο ανεξάρτητων κρατών, της π.γ.δ.Μ. και του Κοσόβου. Στην Ελλάδα ήταν άγνωστη μέχρι τις αρχές του 2008 καθώς τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ αποσιωπούσαν την ύπαρξή της για λόγους προπαγανδιστικής σκοπιμότητας εξ αιτίας του Σκοπιανού.
Το Camp Bondsteel, η δεύτερη σε μέγεθος Αμερικανική βάση του κόσμου, στήθηκε το 2000 σε τρεις μόλις μήνες με συναρμολογούμενες κατασκευές τύπου ΠΡΟΚΑΤ από 7.000 Αλβανούς εργάτες που εργάσθηκαν νυχθημερόν υπό την επίβλεψη 1.000 Αμερικανών μηχανικών, με κόστος μόλις 180 εκατομ. δολλάρια.
Κατασκευάστρια εταιρεία η Αμερικανική Halliburton μέσω της θυγατρικής Brown & Root Services Corp. Διευθύνων σύμβουλος (CEO) της Halliburton διετέλεσε ένα από τα δημοφιλέστερα γεράκια του Αμερικανικού Πενταγώνου, ο Dick Cheney.
Tην πρωτιά των Αμερικανικών βάσεων ανά τον κόσμο εξακολουθεί να κατέχει το Camp Anaconda στο Ιράκ που φιλοξενεί 28.000 στρατιωτικούς και πολίτες διαφόρων εθνικοτήτων. Βρίσκεται βόρεια της Βαγδάτης δίπλα στο αεροδρόμιο και εμπεριέχει πολλαπλούς αεροδιαδρόμους από τους οποίους εξυπηρετείται η δράση και ο ανεφοδιασμός των συμμαχικών στρατευμάτων στο Ιράκ.
Το Camp Bondsteel φιλοδοξεί να κλέψει την πρώτη θέση μετά την ολοκλήρωση μιας προσαρτημένης δεύτερης δίδυμης βάσης που ήδη κατασκευάζεται στο έδαφος της π.γ.δ.Μ. περιλαμβάνοντας αεροδρόμιο, εγκαταστάσεις εκτοξεύσεως πυραύλων και ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης.
Η εταιρεία Halliburton είναι ταυτόχρονα ανάδοχος του ενεργειακού σούπερ αγωγού ΑΜΒΟ μήκους 892 χιλιομ. που θα συνδέσει το Βουλγαρικό λιμάνι Burgas με τον Αυλώνα. Ο αγωγός δυναμικότητας 750.000 βαρελίων ημερησίως, θα διέλθει από τις νότιες παρυφές της δίδυμης βάσης με σκοπό να τροφοδοτήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και την Αμερική με πετρέλαιο της Κασπίας.
Η βάση συνδέεται με διάδρομο μερικών χιλιομέτρων με τα σύνορα της π.γ.δ.Μ. καθώς μία δεύτερη δίδυμη βάση εφοδιασμένη με αεροδιάδρομο μαχητικών αεροσκαφών, στήνεται εσπευσμένα στο έδαφος της π.γ.δ.Μ. πολύ πιό κοντά στα ελληνικά σύνορα. Προορισμός: Η διαρκής επιτήρηση των Βαλκανίων, της ανατολικής Μεσογείου και κυρίως του γιγάντιου πετρελαιαγωγού ΑΜΒΟ προϋπολογισμού 1,3 δισεκ. δολλαρίων που θα διέλθει από την π.γ.δ.Μ.
Γιά όσους δεν γνωρίζουν ΑΜΒΟ σημαίνει Albanian-Macedonian-Bulgarian Oil. Πρόκειται για Αμερικανικό κονσόρτσιουμ κατασκευής ενεργειακών διαύλων με έδρα τo Τέξας. Ο πετρελαιαγωγός ΑΜΒΟ θα συνοδεύεται παράλληλα από την λεγόμενη παρα-Εγνατία οδό, έναν οδικό άξονα που θα συνδέσει την Μαύρη Θάλασσα με την Αδρατική μέσω π.γ.δ.Μ.
Τα οικονομικά οφέλη για την περιοχή θα είναι τεράστια, καθώς το φιλόδοξο αυτό Project θα αναβαθμίσει την οικονομία των τριών χωρών μέσω των οποίων πρόκειται να διέλθει.
Στο κτιριακό συγκρότημα θα στεγάζεται και το λογιστικό κέντρο υποστήριξης της γιγαντιαίας στρατιωτικής βάσης Bondsteel των ΗΠΑ που βρίσκεται σε απόσταση 25 χιλιομ. πάνω στην μεθόριο π.γ.δ.Μ.-Κοσόβου καθώς και άλλων βάσεων σε Αλβανία, Βουλγαρία και Ρουμανία.
Από όλες τις παραπάνω χώρες η π.γ.δ.Μ θεωρείται η πλέον πιστή σύμμαχος των ΗΠΑ καθώς η γεωστρατηγική της ταξινόμηση υφίσταται συνεχή αναβάθμιση και ο αντι-αμερικανισμός είναι μία έννοια ακατανόητη έως και ανύπαρκτη.
Το στρατόπεδο Camp Bonsteel που αποκαλείται χαϊδευτικά από τους Αμερικανούς Grande Dame (Μεγάλη κυρία), εκτείνεται σταδιακά στις δύο πλευρές των συνόρων π.γ.δ.Μ-Κοσόβου εξυπηρετώντας τα τέσσερα πέμπτα της δύναμης που διατηρούν οι ΗΠΑ στα Βαλκάνια.
Ταυτόχρονα στεγάζει και το αρχηγείο της πολυεθνικής δύναμης KFOR που προστατεύει το νεοσύστατο κράτος του Κοσόβου.
Είναι τόσο αχανές που υποδιαιρείται σε εξωτερική, μέση και κεντρική ζώνη. Φιλοξενεί 60 επιθετικά ελικόπτερα Apache και Blackhawk, πολύ σύντομα όμως θα γίνει βάση μαχητικών F-16 και Stealth που θα μεταφερθούν από την βάση Aviano της Ιταλίας.
Ο στρατηγικός στόχος του Camp Bondsteel είναι διπλός: Η στρατιωτική προστασία της ροής πετρελαίου από την Κασπία στην Ευρώπη και Αμερική και η δυναμική επέμβαση σε περίπτωση αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια και Μέση Ανατολή.
Αν και το πετρέλαιο που θα ρέει στον σωλήνα θα έρχεται από την κεντρική Ασία και ιδίως το Καζακστάν, οι ΗΠΑ θέλουν να το ελέγχουν. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην κατασκευή του αγωγού ΑΜΒΟ συμμετέχουν με κεφάλαια οι Αμερικανικοί πετρελαϊκοί υπεργίγαντες Exxon, Mobil και Chevron.
Η Ελλάδα με την κόκκινη παντιέρα της, που ανήρτησε πρώτος ο Ανδρέας Παπανδρέου και με τον αντι-αμερικανισμό που διέπει ΟΛΟΚΛΗΡΟ το πολιτικό φάσμα της χώρας, μένει αμέτοχη, εκτός των εξελίξεων, παρακολουθώντας από μακρυά, χωρίς όφελος, απομονωμένη, αδύναμη και γκρινιάρα !

Σχόλια