Ο αντίκτυπος του σεισμού και του τσουνάμι της 11ης Μαρτίου είναι αισθητός στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας που πλέον βασίζεται σε ποσοστό 29% στην πυρηνική παραγωγή της στην Ιαπωνία.
Και δεν πρόκειται μόνο για του 6 αντιδραστήρες της Fukushima DAIICHI. Εξαιτίας του σεισμού παρέμειναν κλειστές και οι εγκαταστάσεις της Fukushima DAINI (4 αντιδρ.), της Onagawa (3 αντιδρ.) , ο Higashi DORI 1 και ο Tokai-2.
Σύμφωνα με το γράφημα(1) που αναπαριστά την συνεισφορά στην συνολική πυρηνική ισχύ (και αντίστοιχα και στην ενέργεια(2)) των εργοστασίων που παραμένουν εκτός λειτουργίας παρατηρούμε ότι το 40,88% της ισχύος είναι εκτός. Παρατηρήστε επίσης την πολύ μεγάλη συνεισφορά των δύο εργοστασίων της Fukushima, 14,26% και 13,39% για το DAIICHI και DAINI αντίστοιχα. Τα δεδομένα για το γράφημα(1) τα πήρα από την βάση δεδομένων PRIS της IAEA (Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας).
Βεβαίως η απώλεια στην συνολική ετήσια παραγωγή ενέργειας είναι μικρότερη καθώς αφορά τους 10 από τους 12 μήνες του έτους δεδομένου ότι ο σεισμός έλαβε χώρα τον Μάρτιο. Αν κάνουμε την αναγωγή βλέπουμε ότι μιλάμε για μια απώλεια ίση με το 34,07% της συνολικής πυρηνικής ηλεκτρικής ενέργειας. Το ποσοστό είναι σε κάθε περίπτωση πολύ μεγάλο.
Ας δούμε τώρα και το επόμενο γράφημα(1) που αναπαριστά την συνεισφορά των εργοστασίων που παραμένουν εκτός λειτουργίας στην συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από όλες τις διαθέσιμες πηγές. Τα δεδομένα είναι από την ίδια πηγή.
Παρατηρούμε ότι μιλάμε για απώλεια ενέργειας ίση με 11,94% σε ετήσια βάση και 9,95% για τους 10 μήνες. Σκεφτείτε το μέγεθος του προβλήματος. Το 10% της ενέργειας της χώρας δεν θα μπορέσει να παραχθεί. Εργοστάσια, σπίτια, καταστήματα και γραφεία θα πρέπει να υπολογίζουν σε περιοδικές διακοπές ή σε αναγκαστική εξοικονόμηση ενέργειας από μέρους τους. Ο οικονομικός αντίκτυπος είναι τεράστιος για την χώρα που αποτελούσε την μέχρις πρόσφατα (την ξεπέρασε το 2011 η Κίνα) την 2η οικονομική δύναμη στον κόσμο.
Επιπλέον ο Υπουργός Βιομηχανίας της Ιαπωνίας σκοπεύει να ζητήσει το κλείσιμο του εργοστασίου της Hamaoka, καθώς είναι κατασκευασμένο ακριβώς πάνω σε ένα τεκτονικό ρήγμα. Διερωτώμαι αν το γνώριζαν τότε που το κατασκεύασαν. Τέλος πάντων. Το εργοστάσιο αυτό παράγει το 14,7% της πυρηνικής ηλεκτρικής ενέργειας και το 4,3% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Αθροιζόμενο με τα παραπάνω ποσοστά βλέπουμε ότι σχεδόν το 45% της πυρηνικής ηλεκτρικής ισχύος μπορεί να βρεθεί εκτός συστήματος.
Όμως ο οικονομικός αντίκτυπος αφορά και τις μεταλλευτικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη Ουρανίου. Η καναδική Cameco, που είναι η μεγαλύτερη στον Καναδά, εκτιμά ότι η ιαπωνική κρίση και το κλείσιμο κάποιων γερμανικών εργοστασίων θα μειώσει την ζήτηση Ουρανίου κατά 8% την τρέχουσα χρονιά.
Επίσης, η αυστραλιανή BGP Billiton δίνει εκτίμηση πτώσης της ζήτησης κατά 4% την επόμενη δεκαετία εξαιτίας καθυστερήσεων, αναθεωρήσεων και ελέγχων προκειμένου να αξιοποιηθεί η εμπειρία του συμβάντος της Fukushima.
Οι εταιρίες αυτές έχουν κάνει επενδύσεις πολλών δις δολαρίων προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγή προσδοκώντας σε μία αναγέννηση της πυρηνικής εποχής. Πιστεύουν ότι ο ρυθμός αύξησης των πυρηνικών κέντρων, αν και με κάποια επιβράδυνση, θα είναι θετικός. Οι χώρες που θα ηγηθούν στην κατασκευή νέων εργοστασίων θα είναι η Κίνα, τα Ην. Αραβικά Εμιράτα, η Ν. Κορέα, η Ινδία και η Τουρκία.
Τώρα, όσον αφορά τις πληροφορίες από το ίδιο το ατύχημα της Fukushima, αυτές φθάνουν με εξαιρετική βραδυπορία. Για την ακρίβεια η ιαπωνική κυβέρνηση έχει επιβάλλει ένα είδος λογοκρισίας και επομένως οι διαρροές είναι από λίγες εώς καθόλου.
Η TEPCO αύξησε την ποσότητα νερού που διοχετεύει στον αντιδραστήρα 1 από τους 6 τόνους ανά ώρα, στους 8, συνεχίζοντας την προσπάθεια ενός είδους θαψίματος του αντιδραστήρα με νερό. Δοκίμασε και με παροχή 10 τόνων ανά ώρα, αλλά η πίεση έπεσε πολύ και το ξανασκέφτηκε.
Σύμφωνα με την IAEA, το μολυσμένο με ραδιενέργεια νερό της Fukushima, θα φθάσει τις ακτές των ΗΠΑ το νωρίτερο την επόμενη χρονιά.
Εντωμεταξύ, ο αντιδραστήρας 3 υπερθερμαίνεται υπερβολικά ξεπερνώντας μάλιστα και τον αντιδραστήρα 1.
Επίσης η JAPC, μια άλλη ιαπωνική ηλεκτρική εταιρία όπως η TEPCO, αποφάσισε να κλείσει τον αντιδραστήρα 2 στο εργοστάσιο της Tsuruga της επαρχίας Fukui επειδή μετρήθηκαν αυξημένα επίπεδα 131Xe (ξένο) και 131Ι (ιώδιο).
Στο επόμενο βίντεο ο Arnie Gundersen (είχαμε δει δικό του βίντεο εδώ, όπου εξηγούσε γιατί η έκρηξη στον Fukushima 3 πρέπει να ήταν πυρηνική) μιλάει για την ραδιενεργό μόλυνση των υπόγειων υδάτων και την χαρακτηρίζει ως την χειρότερη στην πυρηνική ιστορία.
Εξηγεί πως κατά την έκρηξη στον αντιδραστήρα 3 ο ευνοϊκός προς τον ωκεανό άνεμος απέτρεψε μια διευρυμένη μόλυνση στην ξηρά, αλλά πιθανότατα οδήγησε σε ευρύτερη μόλυνση του ωκεανού σε μεγάλες αποστάσεις από την Fukushima Daiichi.
Σε περίπτωση διαφορετικής διεύθυνσης του ανέμου θα είχαμε μια ραδιενεργό "κουβέρτα" αντίστοιχης του Cernobyl να καλύπτει την ιαπωνική νήσο και θα ήταν αδύνατο να ταξιδέψει κανείς από το βόρειο στο νότιο τμήμα του νησιού καθώς κεντρικές οδικές αρτηρίες θα έκλειναν λόγω των εξαιρετικά υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας. Δεν θα μπορούσαν οι κάτοικοι ούτε να βγουν από τα αυτοκίνητά τους αλλά ούτε και να ζήσουν σε εκείνες τις περιοχές. Οπότε οι Ιάπωνες ήταν πολύ τυχεροί από αυτή την άποψη.
Ουσιαστικά όμως έτσι ενώ περιόρισαν τις πιθανές μελλοντικές περιπτώσεις καρκίνου στην ίδια την Ιαπωνία, τις διέσπειραν σε παγκόσμια κλίμακα μέσω του ωκεανού. Έτσι θα είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αν κάποιος μελλοντικός καρκίνος οφείλεται στο ατύχημα της Fukushima ή όχι. Συνεπώς ο αριθμός των καρκίνων δεν μειώθηκε όπως θέλουν να πιστεύουν οι Ιάπωνες, απλά την γλύτωσαν φθηνά κάποιοι από τους ίδιους τους Ιάπωνες.
Ουσιαστικά όμως έτσι ενώ περιόρισαν τις πιθανές μελλοντικές περιπτώσεις καρκίνου στην ίδια την Ιαπωνία, τις διέσπειραν σε παγκόσμια κλίμακα μέσω του ωκεανού. Έτσι θα είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αν κάποιος μελλοντικός καρκίνος οφείλεται στο ατύχημα της Fukushima ή όχι. Συνεπώς ο αριθμός των καρκίνων δεν μειώθηκε όπως θέλουν να πιστεύουν οι Ιάπωνες, απλά την γλύτωσαν φθηνά κάποιοι από τους ίδιους τους Ιάπωνες.
Διαβάστε όλα τα ενδιαφέροντα άρθρα που αφορούν το ατύχημα της Fukushima αλλά και άλλα θέματα στις κατηγορίες Ανάλυση και Ανάλυση ΙΙ.
(1)Κάντε κλικ στο γράφημα για να το δείτε σε μεγέθυνση.
(2)Μια συσκευή 1W (βατ) που δουλεύει 1 ώρα παράγει ενέργεια 1Wh (βατώρα).
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου