Πρόταση Ρομπέι για το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας

Σύμφωνο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στη ζώνη του ευρώ, αναμένεται να προτείνει τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ε.Ε Χέρμαν βαν Ρομπέι, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι στο σύμφωνο αυτό θα αποφεύγει να περιλάβει τα πιο αμφιλεγόμενα στοιχεία του συμφώνου ανταγωνιστικότητας που προτείνει η Γερμανία, δηλαδή την κατάργηση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών στις χώρες όπου ισχύει και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Η πρόταση Ρομπέι, θα διατυπωθεί κατά τη διάρκεια σύσκεψης, κεκλεισμένων των θυρών, αξιωματούχων των 17 χωρών της ζώνης του ευρώ.

Επιτόκια δύο ταχυτήτων

Παράλληλα, υπέρ της χορήγησης δανείων μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) με διαφορετικά επιτόκια τάσσεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρύντερλε.

Όπως λέει, η χρηματοδοτική ικανότητα του προσωρινού μηχανισμού είναι περιορισμένη, προκειμένου να διασφαλίζεται πιστοληπτική διαβάθμιση ΑΑΑ για το σύνολο των κεφαλαίων του.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, εξηγεί ότι «το κομμάτι που εγγυώνται χώρες που δεν αξιολογούνται με AAA θα μπορεί να χορηγείται ως δάνειο με διαφορετικό επιτόκιο σε σχέση με το κομμάτι αυτό που εγγυώνται χώρες, όπως η Γερμανία, που έχουν αξιολόγηση AAA».

Αποφάσεις ζητά η Πορτογαλία - σκληραίνει τη στάση της η Φινλανδία

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Φερνάντο Τεξτέιρα Ντος Σάντος εξέφρασε το φόβο ότι τα μέτρα που παίρνει η Κυβέρνησή του για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μπορεί να είναι μάταια, αν δεν υπάρξουν αποφάσεις στα δύο Ευρωπαϊκά Συμβούλια για να αντιμετωπισθεί με ισχυρό τρόπο η κρίση χρέους στην Ευρώπη.

Οι δηλώσεις του πορτογάλου υπουργού έγιναν, ενώ αυξάνονται οι αμφιβολίες για τη θέληση της Γερμανίας να ενισχύσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να επιτρέψει σε αυτό να αγοράζει ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης.
Επίσης, αυξάνονται και οι εκτιμήσεις αναλυτών ότι η χώρα του θα αναγκασθεί να ζητήσει οικονομική βοήθεια, καθώς οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων διατηρούνται πολύ πάνω από το 7%.

Από την πλευρά της, η Φινλανδία σκληραίνει τη στάση της όσον αφορά την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τη μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια διάσωσης, εν όψει των εκλογών που θα γίνουν στις 17 Απριλίου στη χώρα.

Στο μεταξύ, ο νικητής των ιρλανδικών εκλογών Έντα Κένι, του κεντροδεξιού κόμματος Φίνε Γκάελ, επιβεβαίωσε ότι θα αρχίσει άμεσα και τις προσπάθειες επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του ιρλανδικού μνημονίου, χαρακτηρίζοντάς το πολύ σκληρό και μη βιώσιμο. Βασικό αίτημα της νέας κυβέρνησης αναμένεται να είναι η μείωση του επιτοκίου του 5,8% που η Ιρλανδία καλείται να πληρώσει για τα δάνεια των 85 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ.


Πηγή: Σκάι.gr

Σχόλια