Αδιάλλακτος ο Καντάφι - Σε "ετοιμότητα" το Πεντάγωνο

Αντίστροφη μέτρηση για το καθεστώς Καντάφι στη Λιβύη, καθώς εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις για παραίτηση. Μιλώντας στο BBC, o λίβυος ηγέτης δήλωσε ότι "ο λαός τον αγαπά", ενώ οι αντικυβερνητικές δυνάμεις κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος.

Ο Καντάφι ανέφερε ότι όλος ο λαός τον αγαπά, ενώ υποστήριξε ότι στην Τρίπολη δεν πραγματοποιούνται διαδηλώσεις εναντίον του. Πρόσθεσε δε ότι οι άνθρωποι του θα δώσουν τη ζωή τους γι' αυτόν, ενώ κατηγόρησε τους ξένους ηγέτες ότι θέλουν να επαναφέρουν την αποικιοκρατία στην περιοχή.

Ο λίβυος ηγέτης υποστήριξε ότι οι άνθρωποι που έχουν βγει στους δρόμους, βρίσκονται υπό την επήρεια ναρκωτικών, τα οποία τους δίνει η Αλ Κάιντα, όπως είπε.

Αναδιατάσσουν τις δυνάμεις τους οι ΗΠΑ

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ αναδιατάσσουν τις ναυτικές και εναέριες δυνάμεις τους γύρω από τη Λιβύη. "Έχουμε αναλυτές στρατηγικής που εργάζονται καθώς και διάφορα σχεδία. Νομίζω ότι είναι ασφαλές να πούμε πως αυτή τη στιγμή αναδιατάσσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να διαθέτουμε ευελιξία, μόλις παρθούν αποφάσεις", δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντέιβιντ Λάπαν.

"Είμαστε σε ετοιμότητα, σε περίπτωση που κληθούμε να αναλάβουμε κάποια αποστολή, ανθρωπιστική ή άλλη" πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα σχετικά, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, σημείωσε ότι δεν προβλέπεται στρατιωτική ενέργεια που να αφορά αμερικανικά πλοία". "Διαθέτουμε ναυτικές δυνάμεις στη Μεσόγειο. Πιστεύουμε ότι θα υποστηρίξουν ανθρωπιστική παρέμβαση" ανέφερε η κ. Κλίντον από τη Γενεύη όπου βρίσκεται.

Κατέρριψαν ελικόπτερο

Νωρίτερα, αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές κατέρριψαν ένα ελικόπτερο και έπιασαν αιχμαλώτους το πλήρωμά του στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, τη Μιζουράτα, ανακοίνωσε το κίνημα της αντιπολίτευσης. Η Μιζουράτα βρίσκεται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων ανατολικά της πρωτεύουσας, της Τρίπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν οι δυνάμεις ασφαλείας που πρόσκεινται στον Καντάφι επιτέθηκαν στο αεροδρόμιο της πόλης.

Οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών στην πόλη Ζαουίγια, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης, δήλωσαν ότι δύναμη 2.000 πιστών στον Καντάφι έχει περικυκλώσει την πόλη. "Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους αντιμετωπίσουμε. Θα επιτεθούν σύντομα", δήλωσε πρώην αξιωματικός της αστυνομίας που προσχώρησε στην εξέγερση. "Εάν πολεμάμε για την ελευθερία, είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε γι΄αυτήν", είπε.

Κάτοικοι, και σε συνοικίες της Τρίπολης, έχουν στήσει οδοφράγματα για την αντιμετώπιση των δυνάμεων του καθεστώτος.

Στρατηγός στην ανατολική περιοχή της χώρας, όπου έχουν επικρατήσει οι εξεγερμένοι, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του είναι έτοιμες να βοηθήσουν τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις στο δυτικό τμήμα.

Ο Σαιλ αλ Ισλάμ Καντάφι, μιλώντας σε αστυνομικούς, τους καλεί στα όπλα



Al Jazeera



"Οι αδελφοί μας στην Τρίπολη λένε: "Μέχρι στιγμής είμαστε καλά, δεν χρειαζόμαστε βοήθεια... εάν ζητήσουν βοήθεια , είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε", δήλωσε ο στρατηγός Αχμεντ ελ-Γκατράνι στη Βεγγάζη.

Πολιτικοί αναλυτές περιμένουν ότι οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις θα καταλάβουν την πρωτεύουσα και θα σκοτώσουν τον Καντάφι, αλλά προειδοποιούν ότι ο λίβυος ηγέτης διαθέτει αρκετή στρατιωτική δύναμη για να προκαλέσει χάος και εμφύλιο πόλεμο, όπως άλλωστε έχουν απειλήσει οι γιοι του.

Διεθνείς αντιδράσεις

Η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι ο Καντάφι χρησιμοποιεί "μισθοφόρους και κακοποιά στοιχεία" για να καταπιέσει το λαό του, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να αποχωρήσει αμέσως.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ ενέκριναν πακέτο κυρώσεων κατά του Καντάφι και της κυβέρνησής του.

SkyNews



"Το καθεστώς δεν ελέγχει το μέγα τμήμα των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων"

Σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ, το καθεστώς δεν ελέγχει πλέον τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις πετρελαίου στη χώρα, οι οποίες έχουν περιέλθει στην κατοχή των στασιαστών.

"Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως το μεγαλύτερο τμήμα των εκμεταλλεύσεων (πετρελαίου και φυσικού αερίου) δεν βρίσκεται πλέον στα χέρια του Καντάφι, αλλά βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φυλών και των προσωρινών δυνάμεων, οι οποίες έχουν αναλάβει τον έλεγχο", τόνισε.

Στη Λιβύη "η πετρελαϊκή παραγωγή έχει σταματήσει, όμως οι εργασίες εκμετάλλευσης πρόκειται να ξαναρχίσουν", διαβεβαίωσε.

Η Λιβύη, μέλος του ΟΠΕΚ, είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στην Αφρική. Σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας σε κανονικές συνθήκες παράγει 1,69 εκατ. βαρέλια την ημέρα και εξάγει 1,49 εκατ. βαρέλια, στη συντριπτική τους πλειονότητα (85%) προς την Ευρώπη, με μεγαλύτερο πελάτη στην ΕΕ την Ιταλία.


Πηγή: Nooz.gr

Σχόλια