Αργεντινή και Ελλάδα

Η Αργεντινή είναι μία χώρα που αφού υπέστη μια βαριά χρεοκοπία, σημείωσε το 2010 μία ανάπτυξη της τάξης του 8%. Παρόλα αυτά εμφανίζει υψηλό πληθωρισμό που αν και η κυβέρνηση της Αργεντινής δίνει το νούμερο του 11% εντούτοις οι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι είναι 2 φορές το νούμερο αυτό. Παρόλα αυτά ας δούμε που οφείλεται η ανάπτυξη αυτή.
Η Αργεντινή έχει 621,7 δις$ ΑΕΠ και 15,000$ κατά κεφαλήν εισόδημα. Η γεωργία της συνεισφέρει σε αυτό κατά 8,5%, η βιομηχανία κατά 31,6% και οι υπηρεσίες κατά 59,8%. Έχει εργατικό δυναμικό 16,62 εκ. εκ των οποίων το 5% απασχολείται στον αγροτικό τομέα, το 23% στην βιομηχανία και το 72% στις υπηρεσίες.
Η Αργεντινή είναι πετρελαιοπαραγωγός χώρα. Καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της σε καύσιμα και εξάγει 314000 βαρέλια/ημέρα. Επίσης παράγει και φυσικό αέριο εξάγοντας 890 εκ. κυβικά. Σκεφτείτε τώρα πόσο είχε το πετρέλαιο πρόπερσι και πόσο πήγε πέρυσι. Η τιμή του σχεδόν διπλασιάστηκε. Αυτό έδωσε ένα τεράστιο πλεονέκτημα στην Αργεντινή.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η Αργεντινή εξάγει σόγια, καλαμπόκι και παράγωγά τους. Συνυπολογίστε την αύξηση που υπέστησαν την προηγούμενη χρονιά και θα έχετε ένα ακόμα τεράστιο κέρδος.
Ένα ακόμα στοιχείο που ευνόησε την ανάπτυξη στην Αργεντινή είναι ότι εξάγει τεράστιες ποσότητες προς την Κίνα. Η Κίνα πέρυσι είχε ανάπτυξη 10,2%. Στρατηγικός εξαγωγικός εταίρος λοιπόν.
Όλα τα παραπάνω διευκόλυναν την Αργεντινή όταν κήρυξε default το 2002 και αποκλείστηκε από τις αγορές. Καταρχάς δεν είχε πρόβλημα κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της. Πρόβλημα που η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει άμεσα καθώς καταναλώνει 414000 βαρέλια/ημέρα και παράγει 6000. Ύστερα δεν έχει την εξαγωγική δυναμική της Αργεντινής. Δεν έχει καν πλεόνασμα παραγωγής για να εξάγει και για να το δημιουργήσει θα περάσει πολύς καιρός. Ειδικά σε ένα περιβάλλον έλλειψης ενέργειας. Επίσης ένα ελληνικό default θα σημάνει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και συνακόλουθη υποτίμηση του νομίσματός της. Η Αργεντινή σήμερα αφού ξεκλείδωσε την ισοτιμία 1:1 που είχε το πέσος με το δολάριο κατρακύλησε στο 3,91:1. Φανταστείτε τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα. Το 1€ θα γίνει 25 λεπτά. Συνεπώς ένα προϊόν που εισάγουμε θα έχει τετραπλάσια τιμή. Σκεφτείτε πόσο θα κοστίζει η βενζίνη. Φαντάζεται κανείς να πηγαίνει στο βενζινάδικο και να πληρώνει 6€/λίτρο την βενζίνη; Θα ήταν η απόλυτη καταστροφή.
Όλα αυτά τα παραθέτω θέλοντας να αναδείξω την αναντιστοιχία της περίπτωσης της Αργεντινής με την αντίστοιχη της Ελλάδας. Είναι λάθος συνεπώς να επικαλούμαστε το τι συνέβη ή συμβαίνει σε αυτή τη χώρα διότι μην έχοντας τα ίδια δεδομένα δεν μπορούμε προφανώς να ακολουθήσουμε τον ίδιο δρόμο. Η λύση για την Ελλάδα θα έρθει μέσα από την ΕΕ. Η ΕΕ αναπόφευκτα θα θωρακιστεί με μηχανισμούς προστασίας των κρατών-μελών από τις επιθέσεις της αγοράς. Θα ωριμάσει, όπως ωρίμασαν και οι ΗΠΑ μετά από πολλές αναταράξεις. Το οικοδόμημα αυτή την στιγμή είναι πολύ μεγάλο για να κατεδαφιστεί.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα ο Δημόσιος Τομέας συνεισφέρει το 40% του ΑΕΠ και οι μετανάστες αποτελούν το 1/5 της εργατικής δύναμης. Το ΑΕΠ της το 2010 ήταν 312.7 δις$ και το κατά κεφαλήν εισόδημα 30200$, διπλάσιο δηλ. εκείνου της πετρελαιοπαραγωγού Αργεντινής. Στην Ελλάδα ο αγροτικός τομέας συνεισφέρει κατά 4% στο ΑΕΠ, η βοιμηχανία κατά 17,6% ενώ οι υπηρεσίες κατά 78,5%. Τα έσοδα το 2009 ήταν 114,5 δις$ και τα έξοδα 142,9 δις$. Το συνολικό εξωτερικό χρέος είναι 532,9 δις$.

Σχόλια