10.000 Καλάσνικοφ στην Ελλάδα

Απλό, φτηνό, αποτελεσματικό. Έτσι χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς το αυτόματο τυφέκιο Καλάσνικοφ (όπως αποκαλείται το σοβιετικό ΑΚ-47 και δεκάδες αυτόματα παρόμοιας τεχνολογίας), το όπλο με το οποίο δολοφονήθηκαν οι δύο αστυνομικοί. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι στη μαύρη αγορά της Ελλάδας κυκλοφορούν χιλιάδες τέτοια όπλα, περισσότερα σε απόλυτο νούμερο από την Γαλλία και την Γερμανία μαζί.


«Μόνο τα Καλάσνικοφ είναι σίγουρα περισσότερα από 10.000. Ενδεικτικά, σε ένα φορτηγό πριν από 6 χρόνια είχαν εντοπιστεί 2.000 τέτοια όπλα ενώ στην Κρήτη εκτιμάται ότι αντιστοιχεί ένα Καλάσνικοφ για κάθε τρεις ή τέσσερις κατοίκους» σχολιάζει στην «Κ» πρώην στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ με γνώση κα αποψη .

Τα περισσότερα μπήκαν και εξακολουθούν να μπαίνουν στην Ελλάδα από τα χερσαία σύνορα, κυρίως από την Αλβανία. Αυτά τα όπλα (Καλάσνικοφ, πιστόλια Μακάροβ και Τοκάρεφ, χειροβομβίδες και πυρομαχικά) πωλούνται στην μαύρη αγορά της Ελλάδα ή επανεξάγονται σε άλλες χώρες. Τα περισσότερα έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 90 μετά τις ταραχές στην Αλβανία, είναι σοβιετικά και έχουν κατασκευαστεί κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Μαζί με τα αυτόματα εισήχθησαν και τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών με ιδιαίτερη διατρητική ικανότητα, τα οποία είναι ικανά σε απευθείας βολή να διαπεράσουν και τον πιο σύγχρονο αλεξίσφαιρο. Όπλα εισάγονται ακόμα από την Βουλγαρία αλλά και δια θαλάσσης από τις αραβικές χώρες στην Κρήτη.

Το όπλο που βρέθηκε στο αυτοκίνητο των δολοφόνων που έστησαν την ενέδρα στους άνδρες της ΔΙΑΣ, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ένα ολοκαίνουργιο Καλάσνικοφ Arsenal.

http://www.flashnews.gr/

Σχόλια