Ένα 11% των παιδιών βλέπει σεξουαλικό περιεχόμενο στο Internet, και οι γονείς τους δεν το γνωρίζουν

Η παιδική ηλικία εκτίθεται όλο και περισσότερο σε κινδύνους στο Internet. Στην επική εποχή του web 2.0 τα πάντα βγαίνουν στο φως: κρίμα όμως που πρόκειται συχνά για διαφωτισμό ματαιόδοξο και εκτυφλωτικό, δεδομένου ότι βλάπτει ειδικά εκείνους που είναι πιο ευαίσθητοι.
Η σχέση ανάμεσα στα παιδιά και στον υπολογιστή είναι μία ισορροπία εξαιρετικά ευμετάβλητη μεταξύ συνειδητής πληροφορίας και καθοδηγούμενης παρεκτροπής.
Από την μία οι αναγνωρισμένες παιδαγωγικές δυνατότητες των νέων τεχνολογιών που αυξάνουν τις δυνατότητες της γενιάς του αύριο και από την άλλη η διαστρέβλωση της αλήθειας που παραμονεύει όπως ο κακός λύκος την κοκκινοσκουφίτσα συνιστώντας "πραγματική" απειλή στο βασίλειο του ιδεατού του Διαδικτύου.
Η τελευταία κοινωνιολογική ανάλυση της σχέσης ανάμεσα στα παιδιά και στους κινδύνους από την υπερέκθεση στο Internet παρουσιάστηκε εχθές στην Μαδρίτη.
Πρόκειται για μία μελέτη η οποία διεκπεραιώθηκε από το Ινστιτούτο Ανάλυσης EU Kids Online το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορά 25 χώρες με 25,000 πραγματοποιηθείσες συνεντεύξεις.
Το πρώτο στοιχείο που τραβάει την προσοχή είναι ο μέσος χρόνος παραμονής στο Διαδίκτυο: 97 λεπτά καθημερινά για παιδιά μεταξύ 15-16 χρόνων, και 45 λεπτά για παιδιά μεταξύ 9-10 χρόνων. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, το ανησυχητικό είναι ότι τα παιδιά αφήνονται σχεδόν μόνα τους χωρίς την επίβλεψη των ενηλίκων: η έρευνα έδειξε ότι οι γονείς δεν είναι σχεδόν ποτέ ενήμεροι για τον χρόνο που τα παιδιά τους περνούν στα chat ή στα κοινωνικά δίκτυα.

Τα σκοτεινά σημεία του κυβερνοχώρου

Η έρευνα παρείχε συγκεκριμένα δεδομένα των κινδύνων σεξουαλικής παρενόχλησης και αποπλάνησης με σκοπό την παιδοφιλία. Το 11% των παιδιών που ερωτήθηκαν παραδέχθηκε να έχει δει σαφείς εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου στα websites.
Μεταξύ αυτών που έχουν δει αυτές τις εικόνες, μόνο το 3% αισθάνθηκε "άβολα" μπροστά στο θέαμα. Το άσχημο είναι ότι οι γονείς κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν: το 53% των γονέων των οποίων τα παιδιά εξομολογήθηκαν ότι έχουν δει τέτοιες εικόνες, αρνείται κατηγορηματικά ότι τα παιδιά τους θα μπορούσαν ποτέ να έχουν δει τέτοια πράγματα.
Μια εξίσου επικίνδυνη συμπεριφορά που αναλύθηκε από την έρευνα ήταν η πιθανή επαφή με αγνώστους. Στην Ισπανία το 21% των παιδιών υποστηρίζει ότι έχει αλληλεπιδράσει συχνά με αγνώστους στο Internet. Το 9% παραδέχθηκε ότι έχει συναντήσει αυτούς "τους φίλους χωρίς πρόσωπο" σε ραντεβού σε σκοτεινά σημεία.
Και σε αυτή την περίπτωση το 70% των γονιών είχε άγνοια του γεγονότος.

Πως μπορούμε να καταπολεμήσουμε τους κινδύνους που ταξιδεύουν ανενόχλητοι στην ψηφιακή εποχή;

Δάσκαλοι και ειδικοί επισημαίνουν: χρειάζεται να πληροφορηθεί ο κόσμος μέσω αποδοτικών και στοχευμένων εκστρατειών ενημέρωσης: είναι οι κατώτερες κοινωνικές τάξεις εκείνες που κινδυνεύουν περισσότερο.
Τα πραγματικά θύματα δεν είναι τόσο εκείνα που δεν έχουν την δυνατότητα πρόσβασης στο Internet, μα εκείνα των οποίων οι γονείς αγνοούν τις χρήσεις και τις καταχρήσεις του ιστού.

Σχόλια