Επιστολή μητροπολίτη προς τον ΣΚΑΪ για τη σειρά 1821

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι απέστειλε ο μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς, με αφορμή το επεισόδιο της σειράς «1821» με θέμα την έξοδο του Μεσολογγίου.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κοσμάς αναφέρει: «Την Τρίτη 01-03-2011 προεβλήθη από τον Τηλεοπτικό Σταθμό «ΣΚΑΪ» ένα επεισόδιο της σειράς «1821» το οποίο ανεφέρετο μεταξύ άλλων και στην Έξοδο του Μεσολογγίου.


Ως επίσκοπος της Ιεράς και ηρωικής Πόλεως του Μεσολογγίου και της ιστορικής Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, εκτός από πολλές απορίες για την ιστορική γνησιότητα γεγονότων και λεχθέντων κατά την παρουσίαση του επεισοδίου, εκφράζω την λύπη μου και την έντονη διαμαρτυρία μου διότι απεσιωπήθη πλήρως η προσφορά της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας όπως και η προσφορά και η θυσία του ορθοδόξου ιερού κλήρου με επικεφαλής τον Επίσκοπο Ρωγών Ιωσήφ…

Γιατί άραγε οι υπεύθυνοι του ΣΚΑΪ και μάλιστα πανεπιστημιακοί διδάσκαλοι δεν βρήκαν ούτε μία λέξη να πουν για τις μαρτυρικές μορφές του Ρωγών Ιωσήφ και των άλλων κληρικών;

Η ηρωική αντίσταση των Ελευθέρων Πολιορκημένων και η Έξοδος του Μεσολογγίου ήταν αποτέλεσμα του ελληνορθοδόξου ήθους το οποίο καλλιέργησαν κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας ο μεγάλος μας συντοπίτης Ισαπόστολος, Εθναπόστολος και Ιερομάρτυς Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, αλλά και όλοι οι κληρικοί και μοναχοί του δούλου Γένους μας.

Δόξα τω Θεώ. Μιλάνε για την αλήθεια αυτή εκείνοι που έχυσαν το αίμα τους για την ελευθερία της Πατρίδος…». Τα συμπεράσματα δικά σας...Defencepoint

Σχόλια

  1. Η Εκκλησία στην αρχή ήταν κατά της επανάστασης. Μετά βεβαίως συνέδραμε. Αρχικά όμως δεν ήθελε να παραιτηθεί των προνομίων που της είχε παραχωρήσει ο σουλτάνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ένα ντοκιμαντέρ έχει και έναν περιορισμό χρονικής διάρκειας και η ιστορία μπορεί να ειδωθεί από διαφορετικές σκοπιές και να διαβαστεί ανάλογα με τα βιώματα του καθενός. Προσωπικά πιστεύω ότι η σειρά είναι καλή και αν θέλει κάποιος να σχηματίσει σφαιρική εικόνα καλό θα ήταν να διαβάσει τα βιβλία που υπάρχουν και στα οποία βασίστηκε το ντοκιμαντέρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου