Πάνω από 4.000 στη μακάβρια λίστα! Το χίονι επιδεινώνει την κατάσταση! Τυλίγονται με εφημερίδες για να ζεσταθούν!


Σε 4.314 ανέρχεται ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών, σε 8.606 των αγνοουμένων και σε 2.282 των τραυματιών, σύμφωνα με νέο προσωρινό επίσημο απολογισμό της αστυνομίας της Ιαπωνίας, ο οποίος δόθηκε στη δημοσιότητα τη νύχτα της Τετάρτης τοπική ώρα.

Πρόκειται για τον αριθμό των νεκρών που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής, όμως οι αρχές αναμένουν ότι ο τελικός απολογισμός θα ξεπεράσει κατά πολύ τους 10.000 νεκρούς, αν ληφθούν υπ’ όψιν οι αριθμοί των αγνοουμένων στον πανεθνικό απολογισμό.

Εξάλλου, εκτός από τα πτώματα που εντοπίζονται καθημερινά στη ζώνη που επλήγη από το σεισμό και το τσουνάμι, ο επικεφαλής της επαρχίας Μιγιάγκι στη βορειοανατολική Ιαπωνία, μία από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές, εξέφρασε την Τετάρτη τη βεβαιότητα ότι ο αριθμός των νεκρών θα ξεπεράσει τους 10.000 μόνο για την περιοχή αυτή, στην οποία βρίσκεται η πόλη Σεντάι.

Την Τετάρτη, εξάλλου, ο δήμαρχος της πόλης Ισινομάκι, στην ίδια επαρχία, εξέφρασε φόβους ότι αγνοούνται περίπου 10.000 κάτοικοι του δήμου του που επλήγη άσχημα από το σεισμό και το τσουνάμι.

Τα σωστικά συνεργεία αξιολογούν επίσης τώρα ότι υπάρχουν λίγες πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες στα ερείπια, καθώς έχουν περάσει περισσότερες από πέντε ημέρες από τον ισχυρό σεισμό, τον πιο δυνατό που σημειώθηκε ποτέ στο ιαπωνικό έδαφος.

Πυκνό χιόνι κάλυψε την Τετάρτη το βορειοανατολικό τμήμα της Ιαπωνίας, παρεμποδίζοντας έτσι το έργο των σωστικών συνεργείων και προκαλώντας απόγνωση στους λιγοστούς, κυρίως ηλικιωμένους, εναπομείναντες κατοίκους της περιοχής. Στην ισοπεδωμένη Σεντάι οι πυροσβέστες και τα σωστικά συνεργεία αναζητούν τυχόν επιζώντες κάτω από τα ισοπεδωμένα κτίρια. Αλλά, όπως και στις περισσότερες άλλες πόλεις, οι διασώστες εντοπίζουν μόνο πτώματα. «Η έντονη οσμή από την αποσύνθεση των πτωμάτων σε συνδυασμό με το βρώμικο θαλασσινό νερό κάνει την επιχείρηση πολύ δύσκολη», λέει ο Γιν Γκουανγκούι, μέλος μίας κινεζικής ομάδας διάσωσης που έχει αποσταλεί στην κατεστραμμένη πόλη Οφουνάτο. «Τα ισχυρά κύματα από το τσουνάμι θα έπληξαν επανειλημμένως τα σπίτια στην περιοχή. Όποιος ενδεχομένως να είχε παγιδευτεί στα χαλάσματα θα πνίγηκε αμέσως, χωρίς καμία πιθανότητα επιβίωσης».

Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια, περισσότερες από 72 ώρες μετά το σεισμό και το τσουνάμι. Αλλά οι διασώστες υποστηρίζουν ότι το χιόνι μείωσε ακόμα και τις λιγοστές πιθανότητες να εντοπίσουν κάποιον ζωντανό. «Το χιόνι έχει καλύψει τα πάντα. Η ορατότητα είναι μόλις 40 μέτρα», λέει ο Πάτρικ Φάλερ της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού από ένα ψαροχώρι, το Οτσούκι, που επίσης ισοπεδώθηκε.

Όσοι επέζησαν έχασαν τα πάντα και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση και με συχνούς μετασεισμούς.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, η θερμοκρασία μπορεί να πέσει στους -2 βαθμούς Κελσίου στην Σεντάι. Το τηλεοπτικό δίκτυο NHK παρέχει συμβουλές στους πληγέντες πώς να διατηρηθούν ζεστοί- να τυλίξουν το σώμα τους με εφημερίδες και κολλητική ταινία- και πως να βράζουν νερό χρησιμοποιώντας άδειες κονσέρβες και κεριά.

Οι διασώστες δηλώνουν ότι η κυριότερη ανησυχία τους είναι οι ηλικιωμένοι - η πλειονότητα, δηλαδή, των πληγέντων που έχουν καταλύσει σε καταφύγια. Ένας βρετανός φωτογράφος που βρίσκεται στη βορειο-ανατολική Ιαπωνία δήλωσε ότι οι σεισμόπληκτοι είναι αντιμέτωποι με σημαντικές ελλείψεις. «Δεν υπάρχει ρεύμα, φυσικό αέριο, τρόφιμα, νερό - απολύτως τίποτα», είπε ο Πιότρ Όνακ τηλεφωνικώς από την περιφέρεια Ιουάτε, έχοντας περάσει τη νύχτα σε καταφύγιο.

Περίπου 530.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι από το σεισμό και το τσουνάμι και 2.600 διαμένουν σε καταφύγια, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo. Σε κάποια καταφύγια δεν έχουν αποσταλεί προμήθειες τροφίμων ή νερό, μετέδωσε το NHK. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, περίπου 850.000 νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα στα βορειο-ανατολικά, ενώ 1,6 εκατομμύρια δεν έχουν νερό. Η ηλεκτρική εταιρία Tokyo Electric Power Co επέβαλε για τρίτη μέρα μπλακάουτ στο Τόκιο, για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε ηλεκτρική ενέργεια.

Οι ιαπωνικές αρχές διέσωσαν από την Παρασκευή περίπου 19.000 ανθρώπους, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας. Ο στρατός επιχειρεί να διασώσει άλλους 23.300, οι οποίοι θεωρείται ότι έχουν εγκλωβιστεί, κάποιοι από αυτούς σε νησάκια κοντά στις ακτές, σύμφωνα με το υπουργείο. Στις επιχειρήσεις διάσωσης συμμετέχουν περίπου 80.000 στρατιώτες και αστυνομικοί.

Πηγή: Ant1online

Σχόλια