Δείτε το βίντεο από την έκκρηξη στον πυρηνικό σταθμό Fukushima (ανανεώνεται διαρκώς)


Μπείτε στην ανάρτηση για να δείτε το βίντεο. Στην φωτογραφία εικονίζεται η εγκατάσταση του πυρηνικού σταθμού Fukushima. Ο σταθμός βρίσκεται 250km βορειοανατολικά του Τόκιο. Η εξωτερική δομή του ενός από τα τέσσερα κτίρια στο πυρηνικό εργοστάσιο κατέρρευσε μετά την έκρηξη. 4 εργαζόμενοι έχουν τραυματιστεί. Πάντως δεν είναι ακόμη βέβαιο τι προκάλεσε την έκρηξη αλλά ούτε και σε ποιο ακριβώς σημείο του εργοστασίου έγινε. Η πυρηνική υπηρεσία της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι ανιχνεύτηκε ραδιενεργό καίσιο και ιώδιο κοντά στον αντιδραστήρα νούμερο 1 του εργοστασίου. Σημειώνει ότι αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ότι οι δεξαμενές καυσίμου ουρανίου εντός του αντιδραστήρα έχουν αρχίσει να λιώνουν!
Αέρας και ατμός, με κάποια επίπεδα ραδιενέργειας απελευθερώθηκε από αρκετούς αντιδραστήρες σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η τεράστια πίεση που έχει αναπτυχθεί στο εσωτερικό.
Το κύριο πρόβλημα όμως είναι η αποτυχία τους συστήματος ψύξης στους αντιδραστήρες των δύο εργοστασίων του Fukushima. Σε κάθε περίπτωση η υπερθέρμανση δεν μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή διότι οι αντιδραστήρες ελαφρού ύδατος δεν εκκρύγνυνται ακόμα και αν υπερθερμανθούν. Γι' αυτό δεν είναι βέβαιο που σημειώθηκε η έκρηξη.
Ο Walt Patterson του Ινστιτούτου Ερευνών του Λονδίνου Chatham δήλωσε ότι "αρχίζει να μοιάζει με το Chernobyl. Η έκρηξη προκλήθηκε μάλλον από λιωμένο καύσιμο που ήρθε σε επαφή με νερό".
Σημειώνουμε ότι ο σεισμός που έπληξε την Ιαπωνία ήταν 8000 φορές ισχυρότερος από αυτόν που ισοπέδωσε την πόλη Christchurch στην Ν. Ζηλανδία τον περασμένο μήνα.
Δύο είναι τα πυρηνικά ατυχήματα που οφείλονται σε τήξη του πυρήνα, το ένα είναι το γνωστό σε όλους μας Chernobyl και το άλλο το Three Mile Island στις ΗΠΑ. Στην προκειμένη περίπτωση πάντως φαίνεται ότι ο αντιδραστήρας είχε κλείσει πριν την τήξη, γεγονός που μειώνει σημαντικά το ρίσκο της διαφυγής ραδιενεργού υλικού στο περιβάλλον!

Σχόλια