Απειλή πυρηνικής καταστροφής στην Ιαπωνία


Η διαχειρίστρια εταιρεία του ιαπωνικού πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα 1 ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να ρίξει νερό για να ψύξει τη δεξαμενή εξαντλημένου πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα 4 του εργοστασίου μέσα στις επόμενες δύο με τρεις ημέρες.

Η εταιρεία Tokyo Electric Power Co (Tepco) ενδέχεται να ρίξει νερό μέσω δύο οπών στον τοίχο του κτιρίου το οποίο στεγάζει στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊίτσι, δήλωσε αξιωματούχος της εταιρείας σε συνέντευξη Τύπου.

Μία έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα δημιούργησε δύο οπές 8 εκατοστών στο κέντρο του τοίχου του εξωτερικού κτιρίου του αντιδραστήρα. Αυτό σημαίνει ότι η δεξαμενή εξαντλημένου πυρηνικού καυσίμου είναι εκτεθειμένη στον εξωτερικό αέρα.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας ανακοίνωσε ότι πληροφορήθηκε από τις ιαπωνικές αρχές ότι η φωτιά οφειλόταν στην ανάφλεξη δεξαμενής χρησιμοποιημένου καυσίμου και ότι ραδιενεργά υλικά απελευθερώθηκαν «απευθείας» στην ατμόσφαιρα. Οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η φωτιά στον αντιδραστήρα Νο.4 του πυρηνικού σταθμού προκλήθηκε πιθανόν από έκρηξη υδρογόνου, αναφέρεται στην ανακοίνωση της IAEA.

Ο Γιούκιο Εντάνο, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δήλωσε νωρίτερα πως πυρκαγιά εκδηλώθηκε στον αντιδραστήρα 4 εξαιτίας έκρηξης που προκάλεσε η συγκέντρωση υδρογόνου. Αν και η λειτουργία του αντιδραστήρα διακόπηκε αυτομάτως αμέσως μετά τον σεισμό της Παρασκευής, «τα καύσιμα που χρησιμοποιεί ο αντιδραστήρας θερμάνθηκαν απελευθερώνοντας υδρογόνο με αποτέλεσμα να σημειωθεί έκρηξη ανάλογη με αυτές των αντιδραστήρων Νο.1 και Νο.3», τόνισε ο Εντάνο.

Νωρίτερα, η έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης, στο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Φουκουσίμα, αυτή τη φορά στον αντιδραστήρα Νο.2, κατέστρεψε το περίβλημα του πυρήνα του αντιδραστήρα με αποτέλεσμα να σημειωθεί διαρροή ραδιοενεργών υγρών, αλλά και ραδιενεργού ατμού.

Σεισμός 6 Ρίχτερ νοτιοδυτικά του Τόκιο

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6 βαθμών σημειώθηκε νοτιοδυτικά του Τόκιο, ο οποίος έγινε αισθητός στην ιαπωνική πρωτεύουσα, όπου σείστηκαν κτίρια.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στη νομαρχία Σιζουόκα, σε απόσταση περίπου 120 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Τόκιο και κοντά στο όρος Φούτζι, ζώνη στην οποία έγιναν περισσότερο αισθητές οι δονήσεις από το σεισμό, σύμφωνα με την ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίστηκε στα 10 χιλιόμετρα, διευκρίνισε.

Στο βαθμό 6 αναθεωρήθηκε η σοβαρότητα του ατυχήματος στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα

Ο βαθμός σοβαρότητας του πυρηνικού ατυχήματος στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας έφτασε το 6 στην επτάβαθμη διεθνή κλίμακα πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της γαλλικής Αρχής Πυρηνικής Ασφάλειας (ASN) Αντρέ-Κλοντ Λακόστ, προσθέτοντας πως το κέλυφος του αντιδραστήρα «δεν είναι πλέον αδιαπέραστο».

Στο μεταξύ, ο διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΟΣΑ για την πυρηνική ενέργεια (AEN) Λουίς Ετσαβαρί δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα 1 είναι «ειλικρινά κακή».

«Πρέπει να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει εκεί μια θετική εξέλιξη, όμως η κατάσταση είναι ειλικρινά κακή», δήλωσε ο Ετσαβαρί μιλώντας στο ισπανικό ραδιόφωνο.

«Οι τελευταίες ειδήσεις από τον αντιδραστήρα 2 δείχνουν ότι υπήρξαν προβλήματα που δεν γνωρίζουμε καλά και που μπορεί να προκάλεσαν ρωγμές απ' όπου η ραδιενέργεια μπορεί να διαφεύγει», δήλωσε ο Ισπανός αξιωματούχος.

«Στο Τόκιο εντοπίσαμε ραδιενέργεια», όμως «σε πολύ χαμηλά επίπεδα» τα οποία «απέχουν πάρα πολύ από το να έχουν συνέπειες για τους ανθρώπους», πρόσθεσε.

«Αυτό που είναι ανησυχητικό, είναι η τάση. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια πηγή ραδιενέργειας η οποία δεν παραμένει περιορισμένη και εξέρχεται», δήλωσε ο διευθυντής της AEN.

Σύμφωνα με την ιαπωνική κυβέρνηση, το επίπεδο της ραδιενέργειας μειώθηκε σήμερα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, αφού νωρίτερα είχε φτάσει σε επίπεδο που μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την υγεία.

Νωρίτερα σήμερα ανακοινώθηκε ότι η Ιαπωνία αντιμετωπίζει το φάσμα της πυρηνικής καταστροφής έπειτα από τις αλυσιδωτές βλάβες στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα που προκάλεσαν απελευθέρωση ραδιενεργών υλικών στην ατμόσφαιρα και την αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού, αλλά σε μικρότερο βαθμό, και του Τόκιο.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Ναότο Καν, κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής που βρίσκονται σε μία ζώνη ακτίνας 30 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του καταστροφικού σεισμού, καθώς και της πυρηνικής κρίσης στην ιαπωνική οικονομία, ο δείκτης Nikkei του χρηματιστηρίου του Τόκιο έκανε βουτιά κατά 14% κατά τη σημερινή συνεδρίαση, πριν κλείσει με απώλεια 9,5%.

Τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην πόλη Μαεμπάσι, 100 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο, και στην περιφέρεια της Σίμπα, ήταν σήμερα πάνω από 10 φορές υψηλότερα από το φυσιολογικό, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo. Τα ίχνη της ραδιενέργειας που ανιχνεύθηκαν στην ατμόσφαιρα του Τόκιο ήταν πολύ χαμηλότερα και δεν απειλούν τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές.

«Η πιθανότητα περαιτέρω διαρροής ραδιενεργών υλικών αυξάνεται...Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να προλάβουμε την εξάπλωση της διαρροής. Γνωρίζω ότι οι άνθρωποι είναι πολύ ανήσυχοι, αλλά σάς ζητώ να ενεργήσετε ψύχραιμα», δήλωσε ένας πελιδνός Ναότο Καν σε διάγγελμα προς τον ιαπωνικό λαό.

Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα στις εγκαταστάσεις δύο αντιδραστήρων στον πυρηνικό σταθμό, έπειτα από τις φρενήρεις προσπάθειες των τεσσάρων τελευταίων ημερών για την ψύξη των αντιδραστήρων. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, η δεξαμενή πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα Νο.4 είναι πιθανόν να βρίσκεται σε κατάσταση βρασμού, πράγμα που σημαίνει ότι η κρίση απέχει από το να έχει παρέλθει.

Επίπεδα ραδιενέργειας 400 μιλισιβέρτ καταγράφηκαν κοντά στον αντιδραστήρα Νο.4, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Η έκθεση σε ραδιενέργεια άνω των 100 μιλισιβέρτ ετησίως μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση καρκίνου, σύμφωνα με την Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση (World Nuclear Association).

Η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού απομάκρυνε 750 εργαζόμενους, αφήνοντας 50 επί τόπου, ενώ επιβλήθηκε ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων γύρω από τον σταθμό.

«Ραδιενεργό υλικό θα φθάσει στο Τόκιο, αλλά δεν είναι επιβλαβές για τον ανθρώπινο οργανισμό, διότι θα έχει διαλυθεί μέχρι να φθάσει», δήλωσε ο καθηγητής Κότζι Γιαμαζάκι, του Τμήματος Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Χοκάιντο.

Οι άνεμοι επάνω από το πυρηνικό εργοστάσιο έπνεαν σήμερα προς τα νοτιο-δυτικά με κατεύθυνση το Τόκιο, αλλά στη συνέχεια μεταβλήθηκαν ωθώντας τα ραδιενεργά υλικά προς τον Ειρηνικό.

Νωρίτερ, κατασβέστηκε, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Τρίτης στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, λίγο μετά την έκρηξη που προκάλεσε την καταστροφή του περιβλήματος του αντιδραστήρα 2 και τη διαρροή ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.

«Η πυρκαγιά στο τέταρτο επίπεδο του αντιδραστήρα 4 φαίνεται ότι έχει σβήσει», ανέφερε το πρακτορείο Jiji διευκρινίζοντας πως την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς είχε αναλάβει ο αμερικανικός στρατός. Ωστόσο, συμπλήρωσε, «την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιβεβαίωσε η ιαπωνική Πυροσβεστική Υπηρεσία».

Την ίδια ώρα η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε επισήμως ότι η ραδιενεργός μόλυνση στην ατμόσφαιρα γύρω από τον πυρηνικό σταθμό έχει αγγίξει πλέον επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία επίπεδα, καθώς ήδη έφθασε στις 400 μονάδες.

Νωρίτερα το πρωί, φωτιά ξέσπασε και στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, λίγο μετά την έκρηξη που προκάλεσε την καταστροφή του περιβλήματος του αντιδραστήρα 2 και τη διαρροή ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ακόμα ότι η ραδιενεργός μόλυνση στην ατμόσφαιρα γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, έχει αγγίξει πλέον επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία επίπεδα, καθώς ήδη έφθασε στις 400 μονάδες.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, την ώρα που ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο παραδεχόταν ότι, «τώρα τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην περιοχή των κατεστραμμένων αντιδραστήρων μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στην ανθρώπινη υγεία».

Γύρω από τη ζώνη κινδύνου έχει εκκενωθεί περιοχή ακτίνας 20 χιλιομέτρων, αλλά όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Καν, δεν υπάρχει πρόθεση άμεσα να επεκταθεί. Πάντως ζητήθηκε από τους κατοίκους που παραμένουν στην περιοχή να κλειστούν στα σπίτια τους, να σφραγίσουν πόρτες και παράθυρα και να μην φοράνε ρούχα που έχουν εκτεθεί στο εξωτερικό περιβάλλον.

Οι άνεμοι ακολουθούν πορεία νότιο-δυτική, πράγμα που συμπεριλαμβάνει στην ακτίνα πιθανής προσβολής μέσα στις επόμενες ώρες και την πρωτεύουσα Τόκιο. Η μετερεωλογική υπηρεσία της χώρας υπολογίζει ότι κινούνται με ταχύτητα 2-3 μέτρων το δευτερόλεπτο, αν και προβλέπεται να εξασθενήσουν αργότερα, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Χαμηλά» επίπεδα ραδιενέργειας εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, Τόκιο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο την κυβέρνηση.

Στην ατμόσφαιρα ανιχνεύτηκε ιώδιο και καίσιο, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη σαφές αν αυτό συνδέεται με το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στα βορειοανατολικά.

Επίσης το πρακτορείο αναφέρει, επικαλούμενο την τοπική κυβέρνηση, ότι τα επίπεδα της ακτινοβολίας στην Σαϊτάμα, κοντά στο Τόκιο, ήταν 40 φορές υψηλότερα από το φυσιολογικό.

Ο άνεμος στην περιοχή όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα έχει νοτιοδυτική κατεύθυνση, περιλαμβάνοντας έτσι και την περιοχή του Τόκιο, αλλά αργότερα μέσα στην ημέρα θα στραφεί προς τα δυτικά, δήλωσε αξιωματούχος.

Ο άνεμος κινείται με ταχύτητα περίπου δύο με τρία μέτρα ανά δευτερόλεπτο, είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος εργάζεται στην Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στην περιφέρεια της Φουκουσίμα.

Ο αριθμός των νεκρών και των αγνοούμενων έχει φτάσει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τις 6.000. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Ναότο Καν, ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 15.000 άνθρωποι. Στην πόλη Οναγκάβα της επαρχίας Μιγιάγκι, που χτυπήθηκε σφοδρά από το σεισμό, έχουν ανασυρθεί περισσότερα από 1.000 πτώματα. Άλλες τόσες σοροί εντοπίστηκαν και στην πόλη Μιναμισανρίκου, όπου οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν τις 10.000.

Πληροφορίες από τα μέσα ενημέρωσης της Ιαπωνίας ανέφεραν ότι οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες. Σύμφωνα με τον Ιαπωνικό Οργανισμό Τουρισμού, έχουν χαθεί τα ίχνη περίπου 2.500 τουριστών που επισκέπτονταν την περιοχή. Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι δεν έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν με περίπου 8.000 κατοίκους της πόλης Οτσούτσι στην επαρχία Ιβάτε.

Από την καταμέτρηση που έχει κάνει μέχρι στιγμής το υπουργείο Εσωτερικών προκύπτει ότι συνολικά 72.945 κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν καταστεί ακατοίκητα.

Εξάλλου, χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν αποκομένοι από την υπόλοιπη χώρα και πολλοί περιμένουν, πάνω σε στέγες σχολείων, σούπερ-μάρκετ και άλλων κτιρίων, να τους προσεγγίσουν οι διασώστες και να τους σώσουν. Στην περιοχή επικρατεί δριμύ ψύχος που σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα συνεχιστεί μέχρι και την Τετάρτη, ενώ δεν αποκλείεται και να χιονίσει.

Μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας είχαν απομακρυνθεί από την περιοχή περίπου 550.000 άνθρωποι οι οποίοι στεγάζονται σε περισσότερα από 2.500 καταφύγια. Από αυτούς, οι 100.000 είναι παιδιά, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση «Σώστε τα παιδιά».

Ελλείψεις παρουσιάζονται σε νερό, καύσιμα και τρόφιμα και η κυβέρνηση προσπαθεί να εφοδιάσει τους κατοίκους με ελικόπτερα. Προβλήματα παρουσιάζονται και στην ηλεκτροδότηση, αφού λόγω των ατυχημάτων στα πυρηνικά εργοστάσια έχουν χαθεί από το σύστημα 10.000 μεγαβάτ. Για το λόγο αυτό γίνονται προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή του Τόκιο, κάτι που ενδέχεται να συνεχιστεί μέχρι και τα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με την εταιρεία Tepco.

«Βουτιά» περίπου 14% σημείωναν οι κυριότεροι δείκτες στο Χρηματιστήριο του Τόκιο μέχρι τις 0420 GMT σήμερα, εξαιτίας του πανικού των επενδυτών από τις εξελίξεις στην Ιαπωνία.

Ο δείκτης Nikkei έπεσε κάτω από τις 9.000 , μονάδες χάνοντας 1, 247.1 (μείωση 12.96%) και φθάνοντας στις 8,373.28.

Ένεση ρευστότητας από την τράπεζα της Ιαπωνίας

Ρευστότητα συνολικού ύψους 8 τρισ. γεν (98 δισ. δολ.) διοχέτευσε σήμερα στην αγορά χρήματος η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ), σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει τις αγορές.

Συνολικά η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει διοχετεύσει 23 τρισ. γεν για τη σταθεροποίηση της αγοράς, εάν προσμετρηθεί και η ρευστότητα που διέθεσε στο τραπεζικό σύστημα τη Δευτέρα, ύψους 15 δισ. γεν.

Ματαιώνονται πτήσεις προς το Τόκιο

Σε ματαίωση των πτήσεών τους προς το Τόκιο προχωρούν η μία μετά την άλλη οι διεθνείς αεροπορικές εταιρείες, μετά την προειδοποίηση της ιαπωνικής κυβέρνησης ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα έχουν φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα.

Η Air China ματαίωσε τις σημερινές και ορισμένες αυριανές πτήσεις της από το Πεκίνο και τη Σαγκάη προς το Τόκιο, σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της, στην οποία όμως δεν διευκρινίζεται ο λόγος της ματαίωσης.

Η China Airlines ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση και, αν κριθεί απαραίτητο, θα ματαιώσει κάποιες πτήσεις της, ενώ ανάλογη ανακοίνωση έκανε μέσα από την ιστοσελίδα της και η Singapore Airlines

Η Eva Airways, η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ταϊβάν, δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι θα ματαιώσει τις πτήσεις της προς το Τόκιο και το Σαπόρο μέχρι το τέλος του Μαρτίου.

Η Thai Airways International εξακολουθεί να πραγματοποιεί πτήσεις προς το Τόκιο, ωστόσο ανώτατοι αξιωματούχοι της εταιρείας συναντώνται αυτή τη στιγμή ενδεχομένως να υπάρξει νέα ανακοίνωση.

Την κατάσταση παρακολουθούν και οι εταιρείες Cathay Pacific και AirAsia και Malaysian Airline System της Μαλαισίας και, αν κριθεί απαραίτητο, θα προβούν σε ματαιώσεις πτήσεων.

Δυο άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί τέσσερις ημέρες μετά το σεισμό

Δύο άνθρωποι, μια γυναίκα 70 ετών και ένας άνδρας, η ηλικία του οποίου δεν έγινε γνωστή, βρέθηκαν ζωντανοί σήμερα, τέσσερις ημέρες μετά τον ισχυρότατο σεισμό, από τους διασώστες κάτω από ερείπια στη βορειοανατολική Ιαπωνία, μετέδωσε το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Η 70χρονη ανασύρθηκε ζωντανή στην πόλη Οτσούτσι, της επαρχίας Ιουάτε. Νοσηλεύεται με υποθερμία, αλλά βρίσκεται εκτός κινδύνου.

Οι διασώστες ανέσυραν επίσης ζωντανό σήμερα έναν άνδρα στην πόλη Ισιμάκι της επαρχίας Μιγιάγκι, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Σύμφωνα με την ιαπωνική αστυνομία, επισήμως οι νεκροί είναι 2.414, αλλά ο αριθμός τους μπορεί τελικά να ξεπεράσει τις 10.000.

Πηγή: Voria.gr

Σχόλια