Βροχή αμερικάνικων πυραύλων στην Λιβύη

Με 110 πυραύλους κρουζ τύπου Τόμαχοκ έπληξαν οι ΗΠΑ 20 λιβυκούς αντιαεροπορικούς στόχους για να διευκολύνουν την δημιουργία ζώνης εναέριου αποκλεισμού από τις δυνάμεις της συμμαχίας, δήλωσε ανώτατος αμερικανός αξιωματούχος του Πενταγώνου.

«Τα περισσότερα από τα πρώτα κτυπήματά μας ήταν εκεί όπου βρίσκονται τα αντιαεροπορικά συστήματα του Καντάφι και θα τα συνεχίσουμε κατά στόχων στην Τρίπολη και την Μισράτα» ανέφερε ο εκπρόσωπος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία .

«Δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά και τρία υποβρύχια βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο και πλησιάζουν τη Λιβύη εξοπλισμένα με πυραύλους κρούζ τύπου Τομαχοκ» είπε.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι πέραν των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή έχουν αναλάβει δράση οι αεροπορικές δυνάμεις της Βρετανίας, της Γαλλίας, του Καναδά και της Ιταλίας που εκτός των πολεμικών αεροσκαφών τους μετέχουν και με περίπου 25 πλοία.

Από την πλευρά της η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι βομβαρδίστηκαν από αεροσκάφη «των σταυροφόρων του εχθρού» πολιτικοί στόχοι στην Τρίπολη, ενώ λίγο αργότερα μετέδωσε ότι ένα γαλλικό πολεμικό αεροσκάφος κτυπήθηκε από την λιβυκή αντιαεροπορική άμυνα στην περιοχή της Τρίπολης. Η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται από ανεξάρτητες πηγές. Μάλιστα πριν από λίγο η γαλλική πολεμική αεροπορία αρνήθηκε ότι έχει χάσει κάποιο αεροπλάνο.

Στο μεταξύ ανώτατος λίβυος αξιωματούχος χαρακτήρισε τη δυτική στρατιωτική επιχείρηση «βάρβαρη επίθεση» τονίζοντας ότι έχει πλήξει στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους και έχει προκαλέσει έως τώρα «πάμπολλα θύματα» και «τεράστιες υλικές ζημιές» σε πολλές πόλεις περιλαμβανόμενων της Τρόπολης, της γενέτειρας του Καντάφι Σίρτης, της Μισράτας και του προπύργιου των εξεγερμένων, της Βεγγάζης. Πρόσθεσε ότι κτυπήθηκε από αεροσκάφη της συμμαχίας και νοσοκομείο στα προάστια της Τρίπολης.

Σε κάθε περίπτωση η επέμβαση αυτή διαφέρει από αυτή του Ιρακ. Εδώ υπάρχει συμμετοχή και αραβικών χωρών. Αυτό το γεγονός καθιστά την κίνηση αυτή μια διεθνή απάντηση στις θηριωδίες του καθεστώτος Καντάφι. Φυσικά προς το παρόν δεν υπάρχει στρατιωτική συμμετοχή του Αραβικού Συνδέσμου, μόνο πολιτική υποστήριξη. Όμως αυτή η υποστήριξη δεν υπήρχε στην περίπτωση του Ιρακ.

Σχόλια