Κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε η Λιβύη

Οι λιβυκές ένοπλες δυνάμεις έδωσαν εντολή σε όλες τις μονάδες τους για κατάπαυση του πυρός, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στρατιωτικός εκπρόσωπος.

"Οι λιβυκές ένοπλες δυνάμεις έδωσαν εντολή σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες για άμεση κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ από αργά την Κυριακή το απόγευμα", ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Η ενέργεια αυτή είναι απάντηση στο αίτημα της Αφρικανικής Ενωσης που διατυπώθηκε το Σάββατο και ζητούσε "την άμεση διακοπή των εχθροπραξιών", κατέληξε η ίδια πηγή.

Επιχείρηση: «Αυγή της Οδύσσειας»

Νωρίς την Κυριακή αμερικανικά μαχητικά, υποστηριζόμενα από αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου, πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές με στόχο τις χερσαίες δυνάμεις του Καντάφι και τη λιβυκή αεράμυνα.

Ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι επιτεύχθηκε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, αποτρέποντας επίθεση των δυνάμεων του Καντάφι κατά των αντικαθεστωτικών στη Βεγγάζη. Σε συνέντευξή του στην εκπομπή του NBC,"Meet the Press", ο στρατηγός Μάλεν είπε ότι η στρατιωτική επιχείρηση είναι στενά επικεντρωμένη στην επιβολή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και δεν στοχεύει στην απομάκρυνση από την εξουσία του λίβυου ηγέτη. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι η κατάληξη της στρατιωτικής επιχείρησης είναι «πολύ αβέβαιη» και αναγνώρισε ότι μπορεί να προκύψει αδιέξοδο.

Μέχρι στιγμής οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει 112 πυραύλους εναντίον 20 στόχων έξω από την Τρίπολη και τη Μιζουράτα. Ταυτόχρονα, πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές επιθέσεις με σκοπό την αδρανοποίηση της αεράμυνας της Λιβύης. Κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου βρετανικά καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά εξαπέλυσαν επιθέσεις κυρίως σε περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα Τρίπολη.

Σε αεροπορικές επιχειρήσεις προχώρησε και η Γαλλία.

Σύμφωνα με την τηλεόραση της Λιβύης, χτυπήθηκαν αποθήκες καυσίμων στη Μιζουράτα, αεροπορική βάση έξω από την Τρίπολη και στόχοι στη Ζαουάρα, τη Βεγγάζη και την Σύρτη. Η τηλεόραση μετέδωσε επίσης ότι χτυπήθηκε και γαλλικό αεροσκάφος, αλλά η είδηση διαψεύσθηκε από το Παρίσι και δεν επιβεβαιώνεται από ανεξάρτητη πηγή.

Εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Άμυνας, δήλωσε ότι γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη, δεν έχουν αντιμετωπίσει "καμία ιδιαίτερη δυσκολία".

Στο μεταξύ, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα εμπλακεί μόλις εμπλακεί και το ΝΑΤΟ στην επιχείρηση εναντίον της Λιβύης, αναφέρει στην ιστοσελίδα της η φιλοκυβερνητική εφημερίδα “Ζαμάν”, τονίζοντας ότι η Άγκυρα θα εφαρμόσει τις αποφάσεις που θα λάβει το ΝΑΤΟ σχετικά με τη Λιβύη, αλλά τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη δεν θα μετάσχουν στο βομβαρδισμό.

Ο έλληνας πρωθυπουργός κ. Γ. Α. Παπανδρέου θα ενημερώσει τη Βουλή, την ερχόμενη Τρίτη, σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης.

Νεκροί σε Βεγγάζη - Μιζουράτα

Σύμφωνα με το Αλ Αραμπίγια, στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών, τουλάχιστον 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια επίθεσης από τις δυνάμεις του Καντάφι. Η επίθεση στην πόλη πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για την άμεση κατάπαυση του πυρός και την έναρξη διαλόγου με την αντιπολίτευση.

Στη Μιζουράτα, οι δυνάμεις του Καντάφι εισέβαλαν με άρματα μάχης στο κέντρο της πόλης που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών και πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά όπλων, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων.

Αραβικός Σύνδεσμος: Επιθυμούμε την προστασία των πολιτών

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου δήλωσε ότι οι άραβες δεν επιθυμούσαν στρατιωτικές επιθέσεις από δυτικές δυνάμεις που πλήττουν αμάχους, όταν ο Σύνδεσμος συμφώνησε στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.

Σε σχόλιά του που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου, ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, είπε επίσης ότι θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου για να συζητηθεί η κατάσταση στον αραβικό κόσμο και ιδιαίτερα στη Λιβύη.

"Αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη διαφέρει από το στόχο επιβολής της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και αυτό που επιθυμούμε είναι η προστασία των πολιτών και όχι ο βομβαρδισμός περισσότερων αμάχων", είπε.


Πηγή: Σκάι.gr

Σχόλια