«Κανείς δεν μπορεί να σωθεί κόντρα στη θέλησή του»

Ένας πιστός χριστιανός ναυαγεί στη μέση του ωκεανού. Προσεύχεται συνέχεια στον Ύψιστο, πιστεύοντας ότι θα εξαργυρώσει τον ενάρετο βίο του και ο Θεός θα εμφανισθεί και θα τον σώσει. Μετά από μερικές ημέρες ένα πλοίο τον πλησιάζει. Εκείνος αρνείται ευγενικά την βοήθεια. « Σας ευχαριστώ, αλλά είμαι σίγουρος ότι ο Θεός μου θα έρθει να με σώσει». Μετά από μερικές ημέρες ένα δεύτερο πλοίο προσπαθεί να τον σώσει, με τα ίδιο αποτέλεσμα. Μοιραία ο ναυαγός μας πνίγεται και πηγαίνει στον Παράδεισο. Εκεί αντικρίζει τον Θεό και γεμάτος οργή λέει τον πόνο του. «Μεγαλοδύναμε, μια ολόκληρη ζωή υμνούσα την χάρη σου. Έζησα σύμφωνα με τους κανόνες της χριστιανικής πίστης. Και Εσύ την μοναδική φορά που σε χρειάστηκα δεν ήρθες να με σώσεις. Δεν έκανες τίποτα!!!». Και ο Θεός του απαντά: «Μα σου έστειλα δύο πλοία ηλίθιε!!!».

Δεν ξέρω αν ο ναυαγός πνίγηκε λόγω υπερβολικής πίστης ή βλακείας. Αυτό που ξέρω είναι ότι τον τελευταίο καιρό κάνουμε όλοι ότι μπορούμε για να έχουμε την τύχη του. Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση κατήγγειλε την τρόικα γιατί ανακοίνωσε, με ύφος σερίφη άγριας δύσης, μία σειρά μέτρων για την άντληση 50 δις. € από αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, στα οποία η ίδια πριν είχε συμφωνήσει. Αμέσως μετά η αντιπολίτευση κατήγγειλε την κυβέρνηση για τα μέτρα, τονίζοντας παράλληλα ότι η ίδια πρώτη είχε υποστηρίξει ένα ανάλογο πρόγραμμα προ έξι μηνών! Η αριστερά και η πατριωτική πτέρυγα των δύο μεγάλων κομμάτων βγήκαν στα κεραμίδια καταγγέλλοντας τους πάντες για ξεπούλημα. Ο Πρωθυπουργός έμπλεος οργής δήλωσε ότι θα διασφαλίσει και συνταγματικά τον δημόσιο χαρακτήρα της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, στέλνοντας το μήνυμα στα πέρατα της οικουμένης ότι μόνο τρελοί μπορούν να επενδύσουν σε αυτόν το τόπο. Αμέσως την επομένη στα τηλεπαράθυρα οι ίδιοι δημοσιογράφοι, που μέχρι χθες κατηγορούσαν την κυβέρνηση για ξεπούλημα, τώρα την κατηγορούν ότι λιγοψύχησε μόλις βγήκαν τα όπλα!

Σε όλο αυτό το σκηνικό από κοντά και εμείς. Πολίτες από όλο το πολιτικό φάσμα στελεχώνουν διάφορα κινήματα ανυπακοής και πολιτικού αντάρτικου. Άλλοι δεν πληρώνουν εισιτήρια στα ΜΜΜ, κάποιοι άλλοι σηκώνουν τις μπάρες στις εθνικές οδούς. Πιθανόν αύριο «ακτιβιστές» να κλείσουν τις εφορίες, τα δημόσια ταμεία με τα ίδια αιτήματα. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα επιβαρύνουν το σύστημα και τους συμπολίτες τους με συνεχείς απεργίες, απαιτώντας στην ουσία να λειτουργούν όπως πριν. Εφοριακοί κάνουν λευκή απεργία γιατί μειώθηκαν οι αποδοχές τους, γιατροί απαιτούν να αλλάξει το μνημόνιο, λες και αυτό ευθύνεται για τα διαχρονικά χάλια του συστήματος υγείας.

Έχοντας πάρει διαζύγιο από την κοινή λογική, δίνουμε την εικόνα ότι μετέχουμε σε ένα πανηγύρι εθνικής παλαβομάρας Οικοδομήσαμε ένα κράτος με δανεικά, δηλαδή με λεφτά κλεμμένα από τις επόμενες γενιές. Η χρεοκοπία μας ήταν θέμα χρόνου. Απλά, η παγκόσμια ύφεση μεγιστοποίησε και ανέδειξε τις παθογένειες μας σε όλη τους την έκταση. Είναι αποκλειστικά στο χέρι μας να σωθούμε, αν θέλουμε. Εκμεταλλευόμενοι την διεθνή βοήθεια και προωθώντας τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις δουλεύοντας όλοι περισσότερο. Ο άλλος δρόμος είναι να περιμένουμε τον Θεό να έρθει να μας σώσει, όπως ο ναυαγός της ιστορίας…

του Βασίλη Ταμπουρατζή στα parapolitika

Σχόλια