Ο φόβος της τεχνολογικής ανάπτυξης και το ρίσκο

Δεν γνωρίζουμε αν οι Ιάπωνες θα κατορθώσουν να αποτρέψουν την τήξη του αντιδραστήρα της Φουκουσίμα σώζωντας έτσι τη χώρα τους από μια καταστροφή που θα είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη από εκείνη που προκλήθηκε από το σεισμό και το τσουνάμι. Όλοι, όμως, επιβεβαιώσαμε αυτές τις μέρες  ένα γεγονός: την αντίθεση ανάμεσα στην αξιοθαύμαστη ψυχραιμία του ιαπωνικού λαού και την πολύ λιγότερο αυτοκυριαρχία των Δυτικών. «Το παράδοξο της υλικής προόδου και της τεχνολογίας - έγραψε η Wall Street Journal σε ένα από τα καλύτερα σχόλια της - είναι ότι φαίνεται να γινόμαστε τόσο πιο επιφυλακτικοί απέναντι στο ρίσκο όσο πιο ασφαλείς μας κάνει να αισθανόμαστε η πρόοδος." Από τη μία πλευρά, το ότι έχουμε επιτύχει εξαιρετικά επίπεδα ευημερίας και ασφάλειας οφείλεται ακριβώς στην τεχνολογική και επιστημονική πρόοδο: συνήθως υποκρινόμαστε ότι δεν το γνωρίζουμε, όμως η καθημερινή ζωή στις κοινωνίες των περασμένων αιώνων ήταν απείρως πιο αβέβαιη, σκληρή και σύντομη, κάτι που πλέον δεν ισχύει σε μεγάλο βαθμό στις βιομηχανοποιημένες κοινωνίες του σήμερα. Από την άλλη πλευρά, έχοντας επιτύχει αυτά τα επίπεδα ευημερίας και ασφάλειας φαίνεται να θέλουμε να απαρνηθούμε και τους κινδύνους που είναι σε κάθε περίπτωση ενδογενείς στην τεχνολογικο-επιστημονική εξέλιξη.

Είναι σωστό να τίθενται ζητήματα σχετικά με το άτομο και τους κινδύνους του, να απαιτείται ο απολογισμός των ατυχών συμβάντων και και η αποτροπή τυχόν λαθών, η διενέργεια ελέγχων, και η καλλίτερη δυνατή έρευνα και εφαρμογή της τεχνολογίας ασφάλειας. Αλλά είναι επίσης απαραίτητο να μην απαρνηθούμε και την λογική. Χωρίς κίνδυνο και την ανάληψη κινδύνου δεν υπήρξε ποτέ καμία επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος: εκείνη η πρόοδος χάρη στην οποία, στις σύγχρονες βιομηχανικές κοινωνίες, για παράδειγμα, η παιδική θνησιμότητα έχει μειωθεί και οι άνθρωποι ζουν πολύ περισσότερο από πριν. Δεν υπάρχει σε καμιά περίπτωση κοινωνική δυναμική που να μη φέρει κινδύνους.
Γιατί δεν μπορούμε να απαρνηθούμε το άτομο; Διότι ακόμη και αν δεν μπορούμε να απελευθερωθούμε για μεγάλο χρονικό διάστημα από την πετρελαϊκή εξάρτηση, είναι ζωτικής σημασίας να διαφοροποιήσουμε τις πηγές ενέργειας και στο πλαίσιο αυτό η πυρηνική ενέργεια συνιστά μετά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, την πιο σημαντική πηγή.

Σημειώστε ότι, παρά την επιδείνωση που παρουσίασε τις τελευταίες ώρες η κατάσταση στο κέντρο της Fukushima και παρά τον συναγερμό της κοινής γνώμης, οι κυβερνήσεις των δυτικών χωρών δεσμεύτηκαν μεν, σε διαφορετικούς τόνους η κάθε μία, να αυξήσουν το επίπεδο ασφάλειας στις πυρηνικές εγκαταστάσεις τους, όμως σίγουρα δεν προχώρησαν σε απόρριψη της πυρηνικής τεχνολογίας. Το άτομο ενέχει κινδύνους; Σίγουρα, αλλά μπορούν να γίνουν, και γίνονται, οι κατάλληλες ενέργειες προκειμένου να περιοριστούν και στο μέτρο τιυ δυνατού ακόμα και να μηδενιστούν. Σίγουρα βεβαίως, μηδενικός κίνδυνος δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει καθώς πρόκειται για ανθρώπινες κατασκευές. Η απόδειξη γι' αυτό παρέχεται από την ίδια την Ιαπωνία: η συντριπτική πλειοψηφία των ιαπωνικών πυρηνικών κέντρων ανταπεξήλθε άριστα στο κτύπημα ενός από τους πιο καταστροφικούς, αν όχι του πιο καταστροφικού, σεισμού που βίωσε ποτέ η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.

Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι η εξάρτηση από το πετρέλαιο (εκτός από το βαρύ οικονομικό κόστος που επιβάλλει σε όσους δεν έχουν κοιτασματά του) εμπεριέχει μεγαλύτερους κινδύνους απ' ότι οι πυρηνικοί σταθμοί, από την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας δηλαδή. Η εξάρτηση για τον ενεργειακό εφοδιασμό, από περιοχές μεγάλης πολιτικής αστάθειας, στην πραγματικότητα συνιστά πηγή τεραστίων κινδύνων. Φανταστείτε να ξεσπάσει ένας νέος πόλεμος στη Μέση Ανατολή και, όπως πολλοί φοβούνται, να γίνει χρήση πυρηνικών όπλων. Το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής θα καταστεί ξαφνικά μη διαθέσιμο. Ποιος θα ήταν ο αντίκτυπος για όλους μας;

Συνεπώς το να συζητάμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της πυρηνικής ενέργειας είναι  θεμιτό και απαραίτητο. Αυτό που δεν ταιριάζει όμως είναι έλλειψη λογικής αυτών που απαιτούν το ανέφικτο, δηλ. τον μηδενισμό του ρίσκου που ουσιαστικά σημαίνει το να σταματήσει κάποιος να ζει δεδομένου ότι η ίδια η ζωή συνιστά ρίσκο.

Του mitsosms

Σχόλια

  1. Το παράδοξο να υπερασπιζόμαστε την "ασφαλη" πυρηνική ενέργεια μετά από ένα ατύχημα δεν είναι καινοφανές. Το είδαμε και τώρα με την Ιαπωνία σε όλον τον διεθνή Τύπο. Να'ναι καλά τα λόμπι της βιομηχανίας αυτής. Χωρίς να θέλω να σας δώσω προθέσεις χειραγώγησης και καριέρα ...λομπίστα απλά να θυμίσω δυο παραμέτρους: α) Η ζημιά στη Φουκουσίμα ΔΕΝ έγινε από το τσουνάμι η άμεσα από το "κτύπημα ενός από τους πιο καταστροφικούς, αν όχι του πιο καταστροφικού, σεισμού που βίωσε ποτέ η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου" αλλά -συνεπεία αυτού- από διακοπή λειτουργίας των συστημάτων ηλεκτροδότησης και ψύξης. Συνυπολογίστε οτι αυτές οι εταιρείες, όπως η Τέσκο, ως ιδιωτικές όφειλουν συνεχή κέρδη στους μετόχους τους. Η πρακτική έχει δείξει οτι σε παρόμοιες περιπτώσεις, με το πέρασμα των χρόνων η ασφάλεια λόγω κόστους είναι οριακή ή απλά ...κάντε το σταυρό σας! Πόσα Τσερνομπίλ πρέπει να γεμίσουμε τον πλανήτη για να αλλάξουμε όρους λειτουργίας και μηχανισμούς ελέγχου για τα πυρηνικά παγκοσμίως; Γιατί δεν υπάρχουν διεθνως "ημερομηνίες λήξης" ή "ΚΤΕΟ" για την πυρηνική βιομηχανία; Μην μου απαντήσετε για την Διεθνή Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας, αυτοί είναι για γέλια... β) Ουδείς από τους υπερασπιστές της πυρηνικής ενεργειας αναφέρεται στο σοβαρότατο θέμα των ραδιενεργων αποβλήτων, ίσως πρόβλημα μεγαλύτερο από τα ατυχήματα σε βάθος χρόνου. Γιατί άραγε; Μάλλον επειδή το πρόβλημα λύνεται πουλώντας τα σε τριτοκοσμικές χώρες-χωματερές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η χρήση της πυρηνικής ενέργειας είναι απαραίτητη για την τεχνολογική εξέλιξη και εκ των ουκ ανευ προκειμένου ο άνθρωπος να μπορέσει να ξεφύγει από τα ασφυκτικά πλέον όρια του πλανήτη. Καθώς ο πληθυσμός της Γης αυξάνεται θα καθίστανται πιο επιτακτική η ανάγκη εποικισμού άλλων πλανητών. Εκεί θα είναι απαραίτητη η ενέργεια σε συμπυκνωμένη μορφή που προφέρει η σχάση των πυρήνων. Είναι συνεπώς ουσιώδης η απόκτηση της τεχνογνωσίας που απαιτείται και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την λειτουργία πυρηνικών εργοστασίων στη Γη. Αυτό όμως πρέπει να πραγματωθεί με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών. Μιλάμε για αντιδραστήρες 4ης γενιάς που προσφέρουν αυξημένη ασφάλεια και προς το παρόν υπάρχουν μόνο στην θεωρία. Σαφώς και οι αντιδραστήρες αυτοί δεν προσφέρουν την τόσο φθηνή kWh που προσφέρουν αυτοί που βρίσκονται σε λειτουργία. Όμως στον πλανήτη μας θα πρέπει να στραφούμε στην χρήση του αναξιοποίητικου δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως αυτού της αιολικής ή της ηλιακής ενέργειας. Η παραγωγή ηλεκτρισμού από τα πυρηνικά θα πρέπει να γίνεται παράλληλα αλλά σε περιορισμένο βαθμό προκειμένου να αποκτηθεί τεχνογνωσία και όχι ως κύριος πυλώνας για την υποστήριξη των ενεργειακών αναγκών στον πλανήτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαβάστε και αυτό

    http://center24.blogspot.com/2011/04/3250twh.html#axzz1Js2MfMSF

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επίσης εδώ για την εξέλιξη του κόστους της πυρηνικής kWh

    http://center24.blogspot.com/2011/04/blog-post_13.html#axzz1Js35g3C3

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου