Πόσο δικαιολογημένη είναι η επίθεση στην Λιβύη;

Ο Καντάφι είναι ένας δικτάτορας που εκμεταλλεύτηκε τον λαό του και δεν δίστασε να τον βομβαρδίσει κιόλας. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι' αυτό. Όμως η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προβλέπει παύση των αεροπορικών βομβαρδισμών. Με αυτή την απόφαση έπρεπε να συμμορφωθεί ο Γκαντάφι. Το ερώτημα είναι: το έκανε ή όχι; Εχθές ένα αεροπλάνο κατερρίφθη πάνω από την Βεγγάζη. Αν επρόκειτο για αεροπλάνο του Γκαντάφι τότε θα είχε παραβιάσει την απόφαση. Όμως οι αντικαθεστωτικοί υποστήριξαν ότι τελικά ήταν δικό τους. Επομένως δεν τίθεται θέμα παραβίασης. Επομένως η επίθεση από τις συμμαχικές δυνάμεις δεν δικαιολογείται. Και αυτό άσχετα με το ότι ο Γκαντάφι έπρεπε προ πολλού να έχει φύγει.
Στο ερώτημα αν θα κέρδιζε τον πόλεμο χωρίς την χρήση της αεροπορίας και των μισθοφόρων, η απάντηση είναι και πάλι όχι. Πριν από μια εβδομάδα οι αντικαθεστωτικοί έλεγχαν το 95% της χώρας και όλα έδειχναν ότι τελικά θα επιβάλλονταν στην χώρα. Όταν όμως ο Γκαντάφι αποφάσισε να τους σφυροκοπήσει με την αεροπορία του η ισορροπία ανετράπη. Και είναι προφανές ότι θα γινότανε αυτό αφού σε μία χώρα όπου το συντριπτικό ποσοστό του εδάφους της είναι έρημος δεν υπάρχει σημείο να καλυφθεί κάποιος από τα μαχητικά.
Φαίνεται ότι η κίνηση της επίθεσης επιβλήθηκε από την Γαλλία αφού οι άλλες χώρες ήταν μάλλον διστακτικές, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ. Ο Σαρκοζί ανεγνώρισε τις προάλλες των συμβούλιο των αντικαθεστωτικών. Σε περίπτωση επικράτησης του Γκαντάφι, η Γαλλία θα ήταν εκτεθειμένη και συνεπώς θα αποκλείονταν από οποιαδήποτε μελλοντική οικονομική συναλλαγή με την Λιβύη.
Σε τελική ανάλυση όμως, η επέμβαση δεν θα κάνει τίποτε περισσότερο από το να καταστήσει τα δύο μέρη, τον Καντάφι και τους αντικαθεστωτικούς, ισότιμους από σκοπιάς εξοπλισμου. Η έκβαση της σύγκρουσης των δύο αυτών μερών θα κριθεί λοιπόν επί ίσοις όροις. Άλλωστε δεν νομίζω, ανεξάρτητα από την νομιμοποίηση ή όχι της επέμβασης, ότι ο Γκαντάφι θα τηρούσε τους όρους του ψηφίσματος. Περισσότερο ως κίνηση τακτικής πρέπει να ειδωθεί η δήλωση σεβασμού της.

Σχόλια