Πόσο κοντά στον πυρηνικό εφιάλτη είναι η Ελλάδα;


Η δρομολογούμενη κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία, στον απόηχο της κρίσης στην Ιαπωνία, επαναφέρει στο προσκήνιο τις συζητήσεις για το κατά πόσο είναι ασφαλής μια τέτοια επένδυση και εάν συνιστά απειλή για τη χώρα μας. Οι πυρηνικοί επιστήμονες εμφανίζονται υπέρ της κατασκευής, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ενώ την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι των οικολόγων αντιδρούν σθεναρά, χαρακτηρίζοντας την εν λόγω κίνηση μείζονα απειλή τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Κύπρο.

Μιλώντας στη Voria.gr ο καθηγητής Πυρηνικής Τεχνολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Αντωνόπουλος, επισημαίνει ότι η συνεργασία Τουρκίας και Ρωσίας στην κατασκευή αντιδραστήρα δεν θα αποτελέσει πυρηνική απειλή για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι με τις παρούσες συνθήκες δεν είναι δυνατόν να σταματήσει η εν λόγω επένδυση. «Σε καμία περίπτωση η κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία δεν συνιστά απειλή για τη χώρα μας. Βέβαια, για να γίνει σωστά μια κίνηση προς την πυρηνική ενέργεια θα πρέπει να υπάρξει πολιτική σταθερότητα στην περιοχή για τα επόμενα 30 χρόνια και να γίνει σοβαρή επένδυση κυρίως στο ζήτημα της ασφάλειας», τονίζει ο κ. Αντωνόπουλος, συμπληρώνοντας πως ειδικά οι Ρώσοι είναι εξαιρετικοί στην πυρηνική τεχνολογία.

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής των «Οικολόγων Πράσινων», Μιχάλης Τρεμόπουλος, τάσσεται αντίθετα στην εν λόγω κίνηση, χαρακτηρίζοντάς την προφανής απειλή τόσο για τη χώρα μας όσο και για την Κύπρο. «Η δημιουργία ενός πυρηνικού αντιδραστήρα στην Τουρκία είναι μια ξεκάθαρη απειλή για την Ελλάδα, την Κύπρο και φυσικά την ίδια την Τουρκία. Είμαστε σθεναρά αντίθετοι στην ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Είδαμε και στο Τσέρνομπιλ και στην Φουκουσίμα τώρα ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει ένα μεγάλο ατύχημα και να υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας και καταστροφή του περιβάλλοντος», υπογραμμίζει, αναφέροντας πως οι Έλληνες οικολόγοι έχουν ήδη κάνει επαφές με Βούλγαρους και Τούρκους, συστήνοντας ένα αντιπυρηνικό κίνημα, με στόχο να αποτραπεί η εν λόγω επένδυση.

Ανέτοιμη για πυρηνικό σταθμό η Ελλάδα

Είναι έτοιμη η χώρα μας για ένα πυρηνικό εργοστάσιο; Υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό; Όπως υπογραμμίζουν στη Voria.gr πυρηνικοί επιστήμονες από τη Θεσσαλονίκη, η χώρα μας δεν πληροί ακόμη όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να πραγματοποιήσει μια τόσο σημαντική επένδυση, σε μία απαιτητική και ευαίσθητη τεχνολογία. «Στην Ελλάδα δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να δεχθούμε και να υπηρετήσουμε την πυρηνική ενέργεια. Είμαστε χαρακτήρες θερμοί και επιπόλαιοι. Δεν χρειάζονται αυτά τα χαρακτηριστικά σε μια τόσο σοβαρή επιστήμη», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παπαστεφάνου.

«Η κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην Ελλάδα είναι ακόμη συζητήσιμη για πολλούς λόγους», τονίζει ο καθηγητής Πυρηνικής Τεχνολογίας του ΑΠΘ, Μιχάλης Αντωνόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν στην Ελλάδα οι απαραίτητες υποδομές κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο να είναι εξειδικευμένο πάνω στη συγκεκριμένη τεχνολογία. «Δυστυχώς είμαστε λίγοι εξειδικευμένοι επιστήμονες στη χώρα και δεν έχουμε παράγει νέα στελέχη, κυρίως εξαιτίας της αντίθεσης που υπάρχει στην πυρηνική τεχνολογία», δηλώνει ο ίδιος, ενώ επισημαίνει πως πριν προχωρήσει οποιαδήποτε κίνηση πρέπει πρώτα να εξεταστεί σοβαρά κατά πόσο μια επένδυση στην πυρηνική ενέργεια είναι οικονομικά συμφέρουσα.

«Ασφαλείς οι ευρωπαϊκοί αντιδραστήρες»

Ο πυρηνικός εφιάλτης με τον οποίο είναι αντιμέτωπη η Ιαπωνία και ο σοβαρός κίνδυνος μεγάλης οικολογικής καταστροφής που απειλεί τη χώρα, μετά τις εκρήξεις στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Φουκουσίμα εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο οι πυρηνικοί σταθμοί στην Ευρώπη είναι ασφαλείς και μπορούν να αντέξουν ένα φαινόμενο εξίσου καταστροφικό με αυτό που χτύπησε την Ιαπωνία.

Οι ειδικοί διαβεβαιώνουν πως τα πυρηνικά εργοστάσια χωρών όπως η Γερμανία και η γειτονική Βουλγαρία τηρούν όλους τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας, ενώ παράλληλα θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να πληγούν από μια φυσική καταστροφή παρόμοια με αυτήν της Ιαπωνίας. Ωστόσο, πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αρχίζουν να επαναξετάζουν την πυρηνική τους πολιτική. Ήδη η ηγεσία της Γερμανίας ανακοίνωσε προ ημερών το προσωρινό κλείσιμο των παλαιών πυρηνικών εργοστασίων.

«Ο κόσμος, μετά τις εξελίξεις στην Ιαπωνία, είναι φυσικό να φοβάται και οι πολιτικοί της ΕΕ, ενόψει και του πολιτικού κόστους υποχωρούν στις πιέσεις», υπογραμμίζει ο κ. Αντωνόπουλος, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες που βρίσκονται σε χώρες της Ευρώπης δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα και τηρούν και με το παραπάνω τους κανόνες ασφαλείας.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαστεφάνου χαρακτηρίζει φαινομενικές τις αντιδράσεις κρατών όπως η Γερμανία απέναντι στον πυρηνικό εφιάλτη που αντιμετωπίζει η Ιαπωνία. Εκτιμάει, παράλληλα, πως το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν τα λειτουργούν όλοι οι πυρηνικοί σταθμοί κανονικά. «Σε λίγο καιρό κανείς δεν θα θυμάται την Ιαπωνία», τονίζει χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι είναι απίθανο να πλήξει την Ευρώπη παρόμοια καταστροφή με αυτή στην Ιαπωνία, με βάση τη γεωφυσική της δομή.
Τέλος, οι πυρηνικοί επιστήμονες διαμηνύουν πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πληγεί έστω και στο ελάχιστο η χώρα μας από την κατάσταση στην Ιαπωνία και να επηρεαστεί από τη διαρροή ραδιενέργειας.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ιαπωνία

Εμφανώς πιο καθησυχαστικοί εμφανίζονται τις τελευταίες ώρες οι πυρηνικοί επιστήμονες σχετικά με την κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις που αναφέρουν ότι είναι θέμα ωρών η επαναφορά της ηλεκτροδότησης στον αντιδραστήρα 4, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να επανέλθει η θερμοκρασία στα κανονικά επίπεδα.

«Σήμερα θα ξέρουμε σίγουρα τι θα γίνει, αλλά οι τελευταίες εξελίξεις είναι ενθαρρυντικές και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που έρχονται από την Ιαπωνία, αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες να λειτουργήσουν οι αντλίες ηλεκτροδότησης των αντιδραστήρων», δηλώνει ο κ. Αντωνόπουλος, χαρακτηρίζοντας αντιφατικές τις πληροφορίες που ήρθαν την Τετάρτη και αναστάτωσαν την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, ενώ τόνισε πως η δήλωση του αρμοδίου ευρωπαίου επιτρόπου ήταν τουλάχιστον λανθασμένη.

Παράλληλα, ασκεί κριτική στους μέχρι τώρα χειρισμούς των Ιαπώνων υπευθύνων, επισημαίνοντας πως έχουν γίνει αρκετά λάθη στην αντιμετώπιση μιας τόσο σημαντικής κρίσης. «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν προχώρησαν από την αρχή στην παροχή ρεύματος στους αντιδραστήρες, μέσω των αντλιών που υπάρχουν σε αυτούς», τονίζει και αποδίδει τις ευθύνες για την ολιγωρία στην ιδιοκτήτρια εταιρεία Tepco, υπογραμμίζοντας ότι θα έπρεπε να διαχειριστούν την κατάσταση από την πρώτη στιγμή οι κρατικοί εμπειρογνώμονες. «Μας έχουν εκπλήξει τα λάθη που έχει κάνει η εταιρεία, η οποία έχει έτσι και αλλιώς επιβαρυμένο παρελθόν», αναφέρει χαρακτηριστικά.


του Αλέξανδρου Μητάκη

mitakis@voria.gr

Πηγή: Voria.gr

Σχόλια