Η υποβάθμιση της Ελλάδας και η μελέτη του ΔΝΤ για τον ρόλο των οίκων αξιολόγησης

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας ήρθε την επαύριο της δημοσίευσης μιας μελέτης του ΔΝΤ στην οποία κατηγορούνται οι οίκοι αξιολό- γησης ότι συνέβαλαν στην μετάδοση της δημοσιονομικής κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Οι οικονομολόγοι Rabah Arezki, Bertrand Candelon και Amadou S.R. συνέκριναν τις ημερομηνίες των ανακοινώσεων των οίκων αξιολόγησης με το ιστορικό γράφημα των spreads και των cds των κρατικών ομολόγων.
Σύμφωνα με τους μελετητές, "το να υποβαθμίζεις εξαιρετικά ανοικτές οικονομίες σε χαμηλά επίπεδα έχει μια συστημική επίδραση στην Ευρωζώνη". Στην ουσία, οι διαρκείς υποβαθμίσεις έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση του φαινομένου ντόμινο στην κρίση των Δημοσίων χρεών που κτύπησε την Ευρωζώνη, δείχνοντας έτσι την δυναμική των ειδήσεων αυτού του είδους στην γιγάντωση της πιστωληπτικής αστάθειας.
Στα συμπεράσματα της μελέτης, οι τρεις οικονομολόγοι προτείνουν διάφορους τρόπους εξυγίανσης αυτής της ανωμαλίας. Τα ιδρύματα και οι κυβερνήσεις θα πρέπει π.χ. να προσπαθούν να επικοινωνούν καλλίτερα τα θετικά στοιχεία των οικονομικών τους στοιχείων. Σε περίπτωση υποβάθμισης, να δίνουν περισσότερες πληροφορίες στην αγορά ώστε να διαλύουν τους φόβους που συνδέονται με την φερεγγυότητα ενός κράτους. Όμως κυρίως "η πολιτική θα πρέπει να αποτυπώνει πάνω σε μία ενδεχόμενη υποβάθμιση τον ρόλο των οίκων αξιολόγησης στην χειραγώγηση των αγορών". 
Συνοψίζοντας, το ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων μπροστά στο οποίο βρίσκονταν από ανέκαθεν η Moody's, η Standrd & Poor's και η Fitch είναι ότι πρόκειται για ιδιωτικά ιδρύματα στα οποία έχει αποδοθεί δημόσιος ρόλος!

Σχόλια

  1. Σε λίγο καιρό με τον τρόπο που συμπεριφέρονται αυτοί «οι οίκοι αξιολόγησης» θα χάσουν την αξιοπιστία τους και θα αυτο - καταργηθούν ως εκ των πραγμάτων.
    Με επιδερμικούς ελέγχους και στοιχεία επιπόλαιης έρευνας, προβαίνουν οι οίκοι αυτοί σε βαρύγδουπους χαρακτηρισμούς και κατατάξεις ενίοτε άνευ αντικρίσματος .
    Συμβαίνει να εργάζεσαι και να ζεις στον παλμό μιας εταιρείας, να αναλύεις και να παρέχεις στοιχεία, να προβαίνεις σε μελέτες και αξιολογήσεις και πολλές φορές να «πέφτεις έξω».
    Εκ των υστέρων διαπιστώνεις πως η ανισομέρεια ενδογενών και εξωγενών παραγόντων σε ένα ζωντανό, ρευστό και αβέβαιο περιβάλλον σε ξεπερνάει, σε διαψεύδει και σε ακυρώνει.
    Τα ασταθή οικονομικά στοιχεία και η δυναμική τους, ταιριάζουν «γάντι» πολλές φορές στην Αρχιμήδειο ρήση:
    «Δως μοι πα στω και ταν γαν κινάσω... »
    (σε ελεύθερη μετάφραση αυτό σημαίνει:
    Σημείο δώσε μου σταθερό και εγώ μπορώ και την γη να μετακινήσω)
    Έτσι συμβαίνει και με τις οικονομικές εκτιμήσεις.
    Λείπουν πάντοτε τα σταθερά σημεία αναφοράς.
    Θα έπρεπε δηλαδή οι αξιολογήσεις – διαβαθμίσεις, να είναι κυλιόμενες και να δημοσιεύεται ταυτόχρονα και η χρονική περίοδος ισχύος της μέχρι την επόμενη.
    Εννοείται φυσικά ότι πρόκειται για αδέκαστες περιπτώσεις και όχι για κατευθυνόμενες και υποβολιμαίες καταστάσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου